AB’nin tehdit gücü Yunanistan’ın tavrını belirleyecek

AB’nin tehdit gücü Yunanistan’ın tavrını belirleyecek

Gün içinde önemli gördüğüm gelişmeleri ve kısa yorumlarımı takip etmek isteyenler için Twitter Adresim: @uzeyir_dogan

Dün Yunanistan’ın referandum restiyle birlikte yurtdışı endekslerde sert satışlar vardı. Dünkü bültenimizde referandum süreci ve olabilecekler hakkında detaylı bir değerlendirmede bulunmuştuk. Bugün özet olarak değerlendirecek olursak, 4 Kasım’da hükümete güvenoyu istenecek, Papandreu hükümeti güvenoyu alamazsa erken seçim gündeme gelecek, belirsizlik daha da artacak. Hükümet güvenoyu alsa dahi, ardından yapılacak oylamada referandum kararının kesinleşmesi Ocak ayına kadar AB planının askıya alınması anlamına gelecektir. Bu durumda AB ve IMF Yunanistan üzerindeki baskıyı arttırmak için kredi dilimlerini serbest bırakmazsa Yunanistan’ın borçlarını çevirmesi çok zor görünüyor, ocak ayına kalmadan Yunanistan’ın iflası gerçekleşebilir. Bir diğer senaryo da hükümet güvenoyu alabilir ama meclisten referandum için yeterli oy çıkmayabilir. Bu durumda Papandreu’nun liderliği sorgulanır ve erken seçime gidilmesi gündeme gelebilir. Bu senaryoda da belirsizlik yüksek olacaktır.

Bu akşam Merkel ve Sarkozy referandumdan vazgeçmesi için Papandreu’yu ikna etmeye çalışacaklar. Akşam saatlerinde yapılması planlanan telekonferanstan bir sonuç çıkmazsa piyasalarda dün başlayan sert satışların devamı kaçınılmaz olur. Bu durumda gözler İtalya’ya dönecektir. Dün başlayan panikte İtalyan tahvillerinde faizler tarihi yüksek seviyelerine çıktı. Yeni bir atakta Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımına geçmemesi faizleri daha da yukarı çekebilir ki, bu durum İtalya açısından sürdürülemez hale gelir. Ardından İspanya ve diğer sorunlu ülkelere karşı sert ataklar başlaması ise sürpriz olmayacaktır. Bu nedenle şu iki soruya cevap bulmadan strateji belirlemenin yanlış olacağını düşünüyoruz. Bu sorulardan ilki Yunanistan referandum kararında ısrarcı olacak mı, yoksa AB planını koşulsuz şartsız kabul edecek mi? İkincisi ise birinci sorunun cevabının hayır olması durumunda ilerleyen günlderde Avrupa Merkez Bankası nasıl bir tutum sergileyecek, EFSF kaynakları nasıl kullanılacak. Bu sorulara cevap bulmadan piyasalar hakkında bir öngörüde bulunmak oldukça zor olacaktır. Tek kurtuluş yolu ise Papandreu’nun referandum ısrarından vazgeçmesi ve hükümetin Cuma günü güvenoyu alması.

Son olarak İMKB 30’a değinecek olursak, dün spot 30 endekste 66,800 altına sarkılmış olması görünümün tamamen negatifleşmesine neden oldu. Bugün endeks yeniden bu seviye üzerine atma çabası içine girebilir. 66,800 üzerine atılması durumunda alışlar biraz daha kuvvetlenebilir ve endeks dün açılışta oluşan boşluğu doldurmak için 67,650’ye kadar bir atak daha gerçekleştirebilir. Önümüzdeki birkaç gün içinde 68,500 geçilmediği sürece olası tüm yükselişleri tepki olarak görmek daha doğru olacaktır. Bu nedenle alım için 68,500’ün geçilmesi beklenmeli. Aşağı yönlü hareketin devamında ilk destek dün de test edilen 65,500 iken, bu seviyenin altında 63,000 civarına kadar olabilecek yeni bir satış dalgası başlayabilir.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369

www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir