Altında Uzun Vade Düşünen Kazanır

Dünya Altın  Konseyi’nin  Kasım 2011 raporu açıklandı. Buna göre, 2011 yılı içinde,  118 ton altın yatırımı yapılmış durumda. Dünya genelinde de altına olan talebin geçen yıla kıyasla yüzde 29 arttığı görülmekte. Rönesans kıtasının içine düştüğü ekonomik buhranı göz önüne aldığımızda ise, talebin ileri de ki yıllarda daha da yükseleceği şüphesiz.

Rönesans kıtasının durumu, her geçen gün borç sarmalının ne kadar tehlikeli boyutlara ulaştığını göstermeye devam ediyor. Bardağın dolu tarafı olarak her şey toz pembe olarak  görünse de, diğer tarafına baktığımızda Euro bölgesinde nakit sistemi hiç de kolay olmayacak gözüküyor. Nedeni, ise  tek bir kalemde, Yunan tahvillerinden silinen borç yanında, diğer Avrupa ülke borçlarının toplamı 1 trilyon €’yu çok dan aşmış durumda. Normal olarak, 2 –3 trilyon € paraya ihtiyacı olan Rönesans kıtasının, 1 trilyon € ile neyi finanse edeceği büyük merak konusu ? Avrupa Merkez bankasının, faizleri indirmesinin etkileri sınırlı kalmak ile birlikte, olumlu hava ne kadar sürer derseniz bence yıl sonunu geçmez. Küresel piyasalar ve kredi değerlendirme kuruluşlarının  yeni gözde ülkelerinin, İtalya, İspanya, İngiltere, Fransa olduğu bir ortamda, Avrupa dünyanın başını ağrıtmaya devam edecek ve resesyona doğru ilerleyecek gözüküyor.

2012 yılı ve önümüzde ki yıllarda, şüphesiz, tüm dünya vatandaşlarının, tasarruflarında arayacakları en önemli kriter, güven ve istikrar olduğuna göre, belirsizliğin özellikler Avrupa bölgesinde 3-5 yıl daha süreceği tahmin edildiğinde,  her ne kadar altının daha da düşük seviyeleri göreceğini savunanlar, acaba belirsizliklerin arttığı bir dünya ekonomisinde,  2012 ve önümüzdeki yıllarda altına talebinin daha da artabileceğini  neden düşünmüyorlar ?

http://bigyatirim.blogspot.com/

Dr. İsmet DEMİRKOL

“Altında Uzun Vade Düşünen Kazanır” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir