Seans İçinden – 21 Kasım 2011

16:30

Endeks ikinci seansta dış piyasalardaki toparlanmayla birlikte bir miktar toparlanarak, 53.850 seviyelerine kadar yükseldi. Bu arada DAX endeksi de sabahtan bu yana 5.650 civarında uzun süre yatay seyrettikten sonra, 5.700’e doğru hareket yaptı ama, az önce yeniden satış baskısıyla karşılaştı. Şu an Avrupa stresine bir de Amerikan stresi eklenmiş görünüyor. Aslında borsalar şu sıralar serbest düşüşteler. Böyle zamanlarda karşılaşılan en önemli durum; düşüşlerde “burası dip oldu” dediğiniz yerler bir süreliğine dip olur, fakat “dibin dibi vardır” sözü hep bu zamanlar için geçerli olur. Piyasalar çok zayıf. Yukarı hareketler hemen bir köpük gibi sönüyor. Dolaysııyla alım yapmak için beklenmeli. Bazı okuyucularım da” elinde hisse olanlar ne yapsınlar” diye sormuşlar. Daha önce de zaten nakde geçiş önermiştik Bu durumda her hisse senedi endeksle uyumlu hareket etmeyebiliyor. ELlerinizdeki hisseleri hisse bazında incelemek lazım. Fakat şu an için düşüşte öne çıkanlar genel olarak bankacılık sektörü olarak karşımıza çıkıyor. Düşüşe direnen ve yükselen hisseler de var. BU tür zamanlarda kesinlikle hisse bazlı odaklanmakta fayda var.

Dolar 1.8420 seviyesinde bulunuyor. Zannedersem 1.8150 seviyesi artık önemli destek oldu. Yuakrı yönlü hareketin devam etmesi olasılığı yüksek bulunuyor. Yarın piyasalar açıldığında şartlar daha olumsuz olabilir ve doları dah ada yukarı çekebilir.

Bugünlük bu kadar… Sağlıcakla kalınız…

12:15

Bu sabah TV’deki yayınımızda piyasalra çok fazla değinemedik. Fakat zaten geçen haftaki programlardan ve yazılarımdan biliyorsunuz ki, avrupa borsalarında önemli sıkışık formasyonlar oluşmuştu. DAX’da özellikle 5.750 seviyesinin aşağı kırılmasıyla birlikte bence yeni bir düşüş trendi başladı. Şu ana kadar oluşan trendden farkı ise eğiminin daha şiddetli olmasıdır. Borsaların serbest düşüşler yaptığını görebiliriz. Bizim endeks için 55.150 seviyesini kritik seviye olarak vermiştim. Bu da zaten geçen cuma aşağı net bir şekilde kırıldığında sat sinyali üretmişti. Zaten hisselerden bir süreliğine uzak durulması gerektiğini sürekli olarak vurguladığımız için sizlerden nakde geçmiş olanlardan mailler geliyor ve teşekkür edip, nerede girelim diyorlar. Bence beklemede kalmakta fayda var, çünkü TKE göstergesi çok daha aşağıları işaret ediyor. Avrupa Merkez Bankası para basacağını açıklamadan düzelme olmaz. Atilla Yeşilada’nın yazdığı son yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Bu yazının başlığı “Lehman’a Beş Kala” şeklindedir. Bu piyasalra çok önemli bir türbülans yaşamadan, bir banka batmadan Avrupalı liderler günü kurtarma hareketlerine devam edeceklerdir. Almanya ile Fransa’Nın anlaşması neredeyse şu an imkansız gibi görünse de İtalyan faizleri yüzde 8’i geçip, bütün piyasalar çökmeye başladığında, liderler toplanıp “anlaştık” derler.  Bu hafta ayrıca 23 Kasım günü ABD’de Süper Komite’nin karara varması bekleniyor. Ama buradan hem demokratların hem de Cumhuriyetçilerin onaylayacağı bir karar çıkmasına neredeyse imkan yok.  Aslında piyasalar bugünden itibaren bunu  da satmaya başladılar.

Endeks sabah saatlerinde 54.400’den güne başladı ve bugün en düşük 53.400’ü gördü ve şu an 53.600 seviyeleirnde bulunuyor. Yeni direnç noktamız 55.100 seviyesidir. Bu seviyeye doğüru olacak yükselişlere kanmamak ve teknik göstergelerin “arzın bittiğini sinyal vermesine kadar” beklemek gerekir. Dolar 1.81’i geçen hfata cuma günü geçmişti ve şu an 1.84’de bulunuyor. Dolarda 1.87 civarına kadar yükseliş olabilir. Elinde olanlar beklemede kalmalılar. Altın ise piyasalarla birlilte geriliyor ve 1713 dolar seviyesinde bulunuyor. 1650 civarına gelirse o seviyelerde alım yapmak uygun olabilir.

Endeksin bugün 53.150 seviyesini destek yaparak 53.150 ile 54.200 aralığında kalacağını düşünüyorum. Bir sonraki yorum saat 16:30’da.