Seans İçinden – 25 Kasım 2011

11:58

Piyasalar güne yine düşüşle başladı. Önce temkinli bakış vardı ama daha sonra, Avrupa’daki borçlu ülkelerin faizlerinin artışı üzerine stres artarken, sabah açıklanan Macaristan’ın notunun Moodys tarafından düşürüldüğü haberi de olumsuzluklara tuz biber oldu. Şu an Dow vadelileri yüzde 0.72 ve DAx endeksi de yüzde 0.76 aşağıda bulunurken bizim endeks de dış piyasalarla belirgin bir paralellik sergiliyor ve yüzde 0.70 aşağıda bulunuyor.

Grafikte endeksin beş dakikalık hareketleri görülüyor. Endeks en düşük 48.800 seviyelerini gördü. Şu an 49 binin üzerinde bulunuyor.  51.000-51.500 aralığında direnç oluştu. Bu aşamadan sonra endeksin daha yatay hareket etmesini bekleyebiliriz fakat Avrupa’dan gelen haberler  kötü. Amerika’da endeksler düşüyor ve o borsalar henüz daha önceki diplerine kadar gelmediler. Dolayısıyla o borsaların aşağı yönde gidecek daha yolları var. Aşağıdaki grafiklerde DAX ve DOW’un günlük hareketleri yer alıyor.

 

Yukarıdaki grafikleride DAX 5000’e kadar, Dow Jones endeksi de 10.500-10.750 aralığına kadar inebilir. Sorulması gereken soru şudur. Acaba bu tür bir durumda bizim borsa ne yapar? Poztif ayrışıp 48 binde yerimizde sayar mıyız? Yoksa biz de 48.500’ü aşağı kırıp 45 bine doğru yol alır mıyız?

Bizim endeksin uzun vadeli grafiği de yukarıda veriliyor. Eğer 48.500 aşağı geçilirse ilk görünen destek 44.000-45.000 aralığında bulunuyor. Şu an için 48.500 desteğinin kırılıp kırılmayacağını söyleyemem ama kırılıp kırılmadığını görelim, teknik gelişmeleri değerlendirelim ondan sonra konuşalım demek daha faydalıdır. Teknik olarak bu seviyeden gözü kapalı alım yapıp 48.000 seviyesi aşağı geçilirse zarara katlanırım, ya da yüzde 3-5 kara oynarım ama şu an beni tedirgin eden şey, Avrupa’daki borç krizine esaslı bir çözüm hikayesinin olmaması ya da, daha önceki hikayelerin hepsinin hikaye çıkmasıdır. Dolayısıyla daha önceki bir yazımda “dibin dibi yoktur” deyimi böyle zamanlar için geçerlidir derken bunu kastediyordum ve belirsizlik azalmadan güçlü yükseliş trendi başlamaz. Yükseliş trendleri de bin veya bin beşyüz puan civarında kalabilir. Şu an 48.500’ün aşağı geçilip geçilmeyeceğini bilmiyorum. Teknik göstergeler aşağı geçileceğine dair (en geç bir iki hafta içinde) güçlü sinyal üretmiş durumdalar.

Dolar 1.8829 seviyesinde ve 1.87 direnci de aşıldı. Dolayısıyla yeni hedef 1.90 seviyesi oldu. Yine merkez müdahalelerine yaklaşıyoruz. Ortalıkta belirsizlik yeniden hakim olacaktır. Merkez bu sefer döviz satmak yerine  faize yüklenir.  Elinde döviz olanlar tutmaya devam edebilirler. Çünkü 1.90’ın da yukarı geçilme olasılığı arttı. Merkez’İn yapacağı müdahaleler geçen seferkiler kadar etkili olmayabilir. Şu an yabancılar Merkez Bankası’nın izlemekte olduğu politikaları satıp çıkıyorlar. Zaten enflasyonun daha da yükseleceğini Merkez Bankası kendi söyledi. Büyüme de 2012’de yüzde 2-3 seviyesine düşecekse, politika faizinin hiçbir etkinliği yoksa, Türk şirketleri 2012 yılında 135 milyar dolar borç çevirmek zorundaysanız ve cari açığınız GSYH’nin yüzde 10’una gelmişse, kredi notunuz da düşer, yabancı da kaçar. Kısa vadede dolar eurodan daha güçlü olabilir. Yeni hedefinin 1.93-1.95 aralığı olduğunu düşünüyorum. Merkezin yapacağı müdahalelerde dolar 1.8250’nin altında kapanış yapmadığı sürece tutmakta fayda var.

Bugün başka yorum veremeyeceğim…  Endeksin 48.500-51.500 aralığında olacağını ve doların da 1.85-1.91 bandında olacağını düşünüyorum. Borsada hissesi olanlar, bu seviyelerde zarar realize etmemeliler ama bir iki haftanın oldukça sıkıcı ve stresli geçeceğini de göz önünde bulundurmalılar. Fakat bir bakarsınız Merkozonti’ler bir araya gelir krizi çözerler ve artık hikaye değil gerçekçi bir program getirirler, o zaman daha umutlu oluruz.  İyi hafta sonları…