Teknik Yorum 15.12.2011-1

http://www.bilgeyatirimci.com/2011/09/30/teknik-yorum-30-09-2011/

Başlığa 30 Eylül 2011 tarihli teknik yorumu koydum… Çünkü o günlerde Altınla ilgili yazdığım bu yoruma bir hayli tersi düşünceyi savunan emailler almıştım. Bu emaillerin tamamı tabi ki küçük yatırımcılardandı. Hepsinin de ortak düşüncesi Altın fiyatlarının 2000 dolar ons ve üzerine gideceğini hatta 2500-3000 Dolar Ons  olacağıydı..Altınlarını bozdurmayıp bekleyenler ne yazık ki yanıldılar…

Bu linki tekrardan kendimi kanıtlamak gibi yada çok bilmişlik edası taslayarak koymadım. Zaten yazılarımı yıllardır takip edenler bilir hiçbir zaman içinde dönüp şunu bunu demiştim tarzı yazı yazmadığımı okuyucularım çok iyi bilir. Ama bu linki bu sefer bilerek ve özellikle koyuyorum ki bir kez daha teknik analizin ne derece önemli ve takip edilmesi gereken bir araç olarak kullanılması gerektiğini siz değerli küçük yatırımcılara yenileyerek önemsenmesini diliyorum. Arkadaşlar ben alim değilim, geleceği gören adam da değil, çok bilmiş olsaydım analist olarak her gün teknik yorumları yazmak yerine muhtemelen kazandığım milyonlarımı harcamak için uğraş verirdim. Muhtemelen iş yaptığınız aracı kurumlardaki yatırım danışmanlarınızda veya ekonomi kanallarına çıkıp hergün bize bişeyleri anlatmaya çalışan çok değerli teknik analist, ekonomist, danışman yada portföy yöneticileride benle aynı kaderi paylaşıyor. Zaten parayı yapanlar unutmayın TV ile basın ile işi olmaz. Onları hatta dünyanın öteki ucunda dahi bulamazsınız. Kayıptırlar. Dolayısıyla her gün yazmaya ve paylaşmaya çalıştığım bu teknik yorumların tek amacı sizin belki diğer işinizle gücünüzle uğraşırken detaylı olarak göremediğiniz ama benim her gün ekran başında gördüklerimi teknik anlamda sizlere yansıtabilme heyecanıdır. Fakat bu heyecanda kısa bir süre sonra sona erecek çünkü muhtemelen çalışacağım aracı kurumda yada daha eskiden olduğu gibi çalıştığım hiçbir aracı kurum böylesine bana şu andaki gibi rahat yazı yazdırmayacaklardır. Açık açık seviye vermek yerine yine bildik o her gün okuduğunuz can sıkıcı yazıların hem yukarı diyen hemde aşağı diyen çöp raporlarımı okuyacaksınız. En iyisimi dansöz gibi kıvırmadan yine yoruma geçelim.

Altın için yukarıdaki linki gönderdiğim tarihte piyasanın resmi aynen şunu bize söylüyordu: 1900 üzerinde oluşan çift tepe ve ardından 200G HO sevilerine kadarki geri çekilme artık Altındaki yükselişin sonlandığını bize işaret ediyordu. Altında oluşan bu çift tepe formasyonu bize ilk geri dönüş sinyalini vermiş ve sonrasındaki  1. Dalga kırılması o günün 200 G HO seviyesi olan 1532 dolar ons seviyelerine kadar inmişti. Ardından 2. Dalga tepki yükselişinde sonraki altın yorumlarımda 1800-1850 bant aralığında haftalık kapanış göremedikçe altında yeniden 2000 dolarlara doğru hareketin yaşanmasının çok zor olduğundan bahsetmiştik. Nitekim 1800 sınırından dönen tepki  hareketlerinde 3. Dalganın düğmesi aslında 5 iş günü önce 100 G HO’nin aşağı kırılmasıyla başladı. En son 22 Ocak 2009 tarihinde 200 G HO üzerinde fiyatlama yapmaya başlayan Altında tam 3 yıl aradan sonra ilk kez cari fiyatlar dünkü kapanışla bu Hareketli Ortalamanın altından gerçekleşti. Teknik görünüm artık piyasanın ayı piyasasına girdiğinin işaretini vermekte. Elbette seans içi düzeltmelerde yeniden yukarı tepkiler olacaktır fakat büyük resim bize 30 Eylül tarihli yorumumuzdaki daha aşağıda bulunan 1427 ve 1226 desteklerini işaret ediyor. Şu anki gelinen seviye olan 1576 serbest düşüşteki önemli bir destek noktası. Bu seviyelerden toplarlanma çabaları 200 G HO seviyelerine kadar gelebilir ama artık bu seviye destek değil direnç olarak çalışacaktır.

Yeniden hatırlatmak isterim ki “Operational Twist” Altın’da ki trendin döndüğü noktadır. FED para basmadığı sürece Altında kalıcı bir yükseliş beklenmesi doğru olmaz.
Son not: Güvenli liman şu aralar Altın değil, Dolar’dır.

Burak Gerçek 
[email protected]
Twitter’dan Seansiçi Anlık Teknik Yorumları takip edebilirsiniz.
http://twitter.com/BURAKGERCEK

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir