Seans İçinden – 16 Aralık 2011

16:55

Bugün piyasalar umutlu açılsa da, genel olarak zayıf seyrini sürdürüyor. Yukarı yönlü hareketler olduğunda yeterli hacim ortaya çıkmıyor. Bu sabah yayınımızda belirttiğimiz üzere, 52.500 civarında önemli direnç vardı. Ama en güçlü direnç 53 binde bulunuyor. Dow ve DAx dün belirttiğim üzere önemli dirençlerini yukarı geçmediği sürece borsalarda ciddi ve kalıcı bir yükseliş trendi beklemek yanıltıcı olur. Bildiğiniz üzere bugün ve dün gece hem S&P hem de Fitch’den not düşürmeleri geldi. 2012 için görünüm gittikçe kötüleşiyor. En sonunda bu Avrupa merkez Bankası (AMB) deli gibi tahvil satın almak zorunda kalacak ve FED’in yaptığını yapacak ama bunun olabilmesi için Merkel hanımefendinin en az iki geceyi ukusuz geçirmesi gerekiyor.

Teknik olarak borsanın dün test ettiği 51.100 seviyeleri bugün için destek konumunda. Ama bu destek ne kadar sağlam bilemiyorum. Bugün gördüğü 52.300 seviyelerinden itibaren az önce 51.600 seviyelerine kadar geriledi. Oldukça az bir hacimle aşağı hareket oluyor. Bu da 51.100 desteğinin tutabileceği fikrini oluşturuyor. Yine de yatırıcı temkinli olmalı. 51.500’ün altında alım yapılsa bile 51.100’ün altına gerileme olduğu anda zararına satış yapılmalı. fakat şu an alım önermek için teknik dinamikler uygun olsa da, temel dinamikleri beğenmiyorum. Bu yüzden de nakitte olanların izlemede kalmasını öneriyorum.

Az önce açılan ABD borsaları fena değil. Dow endeksi şu an yüzde 0.75 civarında yukarıda bulunuyor. Bu nedenle bizim piyasaya da hafif alım geldi. ABD verileri fena değildi. Teknik olarak sağlıklı bir yükseliş için Dow endeksi 12.150 civarında kapanış yapmalı. Dax endeksi ise şu an yüzde 0.2 yukarıda fakat 5850’nin üzerinde kapanış olmadan tedirginlik sona ermez.

Derecelendirme kuruluşlarının banka notlarını düşürmesi sonrasında şimdi sırada ülke notları var. Tahminen bir veya birkaç Avrupa ülkesinin de notu düşecek (Fransa başta olmak üzere). Bu durumda piyasalar daha da bozulabilir. öte yandan Avrupa bankalarının sermaye ihtiyacı her geçen gün artarken, varlık satışı yoluyla kaynak bulmak isteyen bankaların varlıkları da kelepir fiyatlara doğru düşünüyor.  Ortamın havasını hala beğenmiyorum. Aslında şu anki bütün kötü beklentilerin fiyatlara girdiğini bilsem hemen alın diyeceğim ama bütün kötü ve olumsuz beklentiler fiyatlara yansısa en azından Avrupa ve ABD borsalarında günlük bazda serbest düşüş olması gerekir. Yani panik satışların hızla arttığı ve desteklerin hızla aşağı kırıldığı bir dönem olduğunda bütün olumsuz beklentilerin fiyatlara girdiğini söyleyebileceğiz. Zaten bu tür bir durum yaşandığında mutlaka AB kurumları ve başta AMB şapkadan yeni tavşanlar çıkarmak zorunda kalacaktır. Ama onların da hareket geçmesi için İtalyan tahvillerinin yüzde 8’i zorlaması, borsaların da yüzde 5’ten fazla düşüşe maruz kalmaları gerekiyor.
daha önceki bir yazımda vurguladığım üzere, bu tür bir psikolojik ortam Paulos Allen’in “Bir matematikçi borsa oynuyor” kitabında anlatılır.

Dolar şu an 1.8811 seviyesinde bulunuyor. Yani stresli hava orada da hakim. Dünya piyasalarında da dolar yükseldiği için merkezden müdahale gelmesini beklemiyorum.

Altın 1590 dolara geldi ama sert düşüşün ardından gelen bir tepkiydi. Altının biraz daha gerilemesi söz konusu olabilir. Özellikle de 1550 dolar seviyesindeki desteğin aşağı kırılması durumunda 1500’e kadar sert düşüş olur ama bu sert düşüş en az 1 yıl vade için iyi alım imkanı yaratır. Bu nedenle elinde altını olanlar için satıp alttan alma imkanı olabilir. daha önce almak isteyip de almamış olanlar için fırsat doğacağını düşünüyorum. Birçok kişi altının düşeceğini söylemeye başladı. Altın çok sert düşüşe geçtiğinde ise hemen herkes altının artık bittiğini ve bir daha toparlamasının çok zor olduğunu söyleyecektir. İşte o zaman, altında alım yapmak için en iyi zamanlardan biri olacaktır.

hepinize mutlu bir hafta sonu diliyorum… Sağlıcakla kalınız…