Halk Bankası’ndan Olumlu Sinyaller

Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan, Borsa-finans yönetmenimiz Ece Ceyhun’la söyleşisinde bankalarının gelişmesi ve büyüklüğü hakkında bilgiler vermiş. Anlattıkları hizmet alanı KOBİ’ler olan bankanın hızla yurt içi ve dışında büyümekte olduğunu, şube sayısını artırırken, yüksek karlılıkta çalıştığını ortaya koyarak olumlu sinyaller veriyor.

Türkiye 2001 krizi sonrası bankacılık sektörünü topladı ve bu son krizde bizim için önemli bir avantaj sağladı. Dünyanın birçok ülkesinde son krizde banka batmaları söz konusu olurken bizim bankalarımız sağlam yapılarıyla, ekonomik sorunların aşılmasına yardımcı oldular. 2001’de bazı özel bankalar sistem dışına çıkarken, kamu bankalarının sermaye yapıları da güçlendirildi. Ayrıca, kamu bankaları bu güçlenen yapılarıyla kendilerini yenilediler ve hantal iş modellerini değiştirip, sektörün önemli hizmet veren başarılı kurumları halini aldılar.

Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın finans servis yönetmenimize verdiği söyleşiden bankanın temel hizmet alanı esnaf ve KOBİ’ler olan bir kamu bankası olarak son yıllarda hizmet alanında geliştirdiği projeleriyle önemli bir büyüme trendi yakaladığını öğreniyoruz.

Arslan,  bankalarının sektörün 6. Büyük bankası olmasına karşın piyasa değeri açısından 4. Sırada olduğunu belirtiyor, ” 2010 yılı değerlerimizle dünyanın karlılık sıralamasında en karlı 6., Avrupa’nın 2., Türkiye’nin birinci sırasında yer aldık” diyerek bulundukları yerin önemini ortaya koyuyor.

Arslan 2008-2009 kriz döneminde sektördeki kredi büyümesi yüzde 6 iken, bankalarının kredi büyümesinin yüzde 26 olduğunu ve dönemin verilen kredilerinde paylarının yüzde 42’ye ulaştığını açıklıyor. Banka bilançolarında son 9 yılda Hazine kağıt oranının yüzde 24-25’lere gerilediğini, “Hazine kağıdından değil, krediden kar eder” yapıya döndüklerini söylüyor.

Doğaldır ki, bu gelişmede Halk Bankası’nın görev alanlarından KOBİ’ler ve Esnaflara dönük kredi desteklerinin önemli rolü olmuştur. KOBİ’lerin toplam kredi içersindeki payları son 15 yılda yüzde 4’ler seviyesinden yüzde 30’lara yükselirken Halk Bankası’nın bu alandaki gelişmeden önemli pay aldıkları ortaya çıkıyor. Halk Bankası Genel Müdürü Arslan, “Krizde 1 milyon 150 bin müşteri kazandık. Aktif müşteri sayımız 7 milyonu aştı. Yeni dönemde aktif olmayan 5 milyon müşterimizi de hareketlendirip aktif hale getirmek için yeni projeleri hayata sokup yola devam edeceğiz” diyerek hedeflerini ortaya koyuyor.

Arslan, 2009 yılından bu yana 146 şube açtıklarını ve şube sayılarının yurt içinde 766 yurt dışı 5 olduğunu belirterek, “Açtığımız şubelerden Anadolu kentlerinde olanlar 12 ayda, İstanbul’dakiler 6 ayda kara geçtiler” bilgisini veriyor.

Süleyman Arslan, yurt dışı faaliyetlerinden söz ederken, “Makedonya’da bir banka satın aldık. Orada da KOBİ bankacılığı yapacağız. İran’daki çalışmalarımızda BM ve ABD tarafından koyulan kurallar

uyuyoruz. Türkiye o ülkeden gaz ve petrol alıyor. Bunu kamyonla yapamayız. Buna uygun bankacılık hizmeti de gerekir” diyerek bu iki ülkedeki çalışmalarını anlatıyor.

Süleyman Arslan, 2012 yılında da bankacılık sektöründe büyümenin süreceğini belirterek, “2012’de  saktörde kredi büyümesinin yüzde 16-18 olacağını tahmin ediyoruz. Bizim 2012 kredi büyümemiz de sektöre paralel olarak yüzde16-20 seviyesinde olur” diyor.

Süleyman Arslan’ın açıklamaları Halk Bankası’nın dinamik yapıda kendi hizmet alanlarında yurt içi ve dışında büyümeye kararlı olduklarını ve bunun sonuçlarını alacaklarına inandıklarını gösteriyor. Arslan’ın anlattıkları Halk Bankası’nın olumlu sinyaller verdiğini gösteriyor.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir