Büyük Düşünen Kent Sivas

2001 yılından bu yana Sivas’a her yıl birkaç kez giderim. Değişen, projeler geliştiren, arayış içinde olan bir kentle karşılaşırım. Ve her gittiğimde öncesinden farklı daha gelişmiş bir kentle karşılaşırım. Bu kez ben gitmedim yurt haberleri servisimizden arkadaşların Sivas’a giderek yaptıkları “Üreten kentler anlatıyor” çalışmasında ortaya koyduklarını okudum. Ve gördüm ki, Sivas sanayi önderleri yine yeni projeler ve büyük düşünce içersindeler.

2001 krizinin patlak verdiği gün Sivas’taydık. Kentin sanayi kuruluşlarını gezip, TSO yöneticileriyle Sivas’ta hayvancılık, madencilik ve sanayi konuşuyorduk. Tartışmamızın odağında Sivas Demir Çelik’in ayağa kaldırılmasının mümkün olup olamayacağı yer alıyordu. Bizler özelleştirme sonrası Demir-Çelik’in ayağa kalmasından ziyade hayvancılıkta ve madencilikte kentin önemli sıçrama yapabileceğini bunun için kentin havayolu dahil ulaşım imkanlarının gelişmesinin önemi üzerinde duruyorduk. Havayolu ulaşımı olmadığı için kente Kayseri’ye uçup oradan karayolu Sivas’a 2.5 saatte ulaşmıştık.

Son on yıl içersinde Sivas’a hemen her yıl bir iki kere gittik. Kentin yöneticileri Valileri, Belediye başkanları hep TSO ile uyum içersinde, kamudan da destek alarak kentin gelişimi ulaşımı, sanayileşmesi, kent merkezinin güzelleşmesi alanlarında hep yeni projelerle, yeni yatırımlarla bizi karşıladılar.

Sivas o günden bu yana rekabetçilik açısından çok önemli gelişmeler kaydetti. Ulaşımda hava ulaşımını gerçekleştirdi. Yakın kentlerle aralarındaki yolların gelişmesini sağladı. Sağlık ve eğitimde önemli gelişmeler sağladı. Sanayi ve madencilikte önemli sıçrama yaptı ve URAK rekabetçilik anketinde yer yaşanabilirlik ve ulaşılabilirlik gibi rekabet unsurlarını geliştirdi, futbol takımını süper ligin şampiyonluğa oynayan takımları içersine soktu.

Sivas gezilerimde TSO Başkanı Osman Yıldırım hep iki ziyaretim arasında kentte sanayi, madencilik, tarım ve hayvancılık alanlarındaki gelişmeleri örnekleriyle anlatıp, coşkuyla yeni dönem projelerinden söz etti.

Yurt Haberler servisimizin “Üreten kentler anlatıyor” dizisine bağlı olarak yaptıkları Sivas çalışmasında da yine hem Osman Yıldırım, hem de kentin sanayi önderleri yine çoşkuyla kentlerini ve gelişme beklediği alanları anlatmışlar.

Sivas’ın yeni dönemde savunma, madencilik, organik tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında gelişme kaydedeceğine inandıklarını, bu alanlarda önemli projeleri olduğunu ortaya koyuyorlar.

Osman Yıldırım, ulaşımdaki yeni hamlelerini “Sivas’a deniz getirmek” olarak niteleyip, kenti Karadeniz’de Ordu’ya bağlayacak yol yapım çalışmasının 2013’te tamamlandığında Sivas’tan denize ve limana iki saatte ulaşacaklarını açıklıyor. 2015 yılında tamamlanacak Hızlı tren projesiyle de Ankara ulaşımının1 saat 55 dakikaya ineceğini bir başka ulaşım projesi olarak ortaya koyuyor.

Kentin ihracatının yüzde 40’ı madencilik olmak üzere 200 milyon dolar olduğunu, bunun 2023’te 1 milyar dolara yükselmesini hedeflediklerini açıklıyor. Bunun için bir yandan “Maden şehri Sivas” çalışmasını yaptıklarını, bir yandan 800 hektarlık yeni OSB’yi gerçekleştirerek şu anda bir firmanın üretim yaptığı 10 firmanın üretim potansiyelinin tespit edildiği savunma sanayinde önemli bir bölge olmayı amaçladıklarını açıklıyor. Hayvancılıkta önemli bir gelişme olabileceğine inancını açıklarken, kentteki ekilebilir alanların yüzde 70’inde kimyasal gübre kullanılmadığı için organik tarım imkanı olduğunun altını çiziyor.

Sivas dışında Türkiye ve dünyaya yayılmış 7 milyon Sivas’lı olduğunu belirterek, “Sıla turizmi” ve “Balıklı Kaplıca sağlık turizmi” ile her yıl bunların onda birinin 700 bininin Sivas’a gelmesiyle 120 milyon dolarlık turizm geliri elde edebileceklerine inandığını ortaya koyuyor.

Sivas’ın bir başka özelliği de kentin bir yandan siyasilerinden önemli destek sağlayabilmesi, bir yandan da bürokrasi ile sürekli diyalog içersinde bulunmaları. Son on yılda bu ilişkilerin kente önemli destekler sağladığına tanık olmuştum. Şimdi de görüyorum ki, Hükümet içersinde yer alan Sivas milletvekilinin Savunma Bakanı olması nedeniyle kentin bu alandaki sanayinin geliştirilmesi imkanından yararlanılması amaçlanıyor.

Son on yılda her gittiğimde gelişme içersinde gördüğüm Sivas, son olarak “Üreten kentler anlatıyor” çalışması için kente giden dostlarımın aktardıklarıyla yine yeni projelerle “Büyük düşünmeye” devam ediyor…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir