Seans İçinden – 26 Mart 2012 – 16:08

16:10

İlk seans kapandıktan sonra ABD borsa future’larında ve Avrupa’da başlayan borsa yükselişi bize de olumlu katkı yaptı ve endeks sabahleyin gördüğü 61.100 seviyesine göre yaklaşık bin puanlık bir artış yaptı. Şu an 62.104 seviyelerinde ulunuyor. Bugün Bernanke’nin konuşmaları piyasalarda olumlu etki yarattı. Bernanke son dönemlerdeki işsizlikteki düşüşe fazla güvenmemek gerektiğini belirtiyor. Bu durum doların gerilemesine neden olurken, euro dolar paritesinin ve Altın’ın sert bir şekilde yükselmesine neden oldu. Bu arada Almanya’da iş dünyası IFO anketi de beklenenden olumlu geldi ve piyasalarda çiçekler açtı. Euro’daki yükseliş olasılığını zaten video yorumlarda aktarmıştım. Genel olarak Avrupa’da stresin azalmış olduğunu görüyoruz. Ayrıca Bernanke’Nin konuşmaları hala gevşek para politikasının uzunca bir süre devam ettirileceği sinyalini de veriyor ve borsalar buna sevinmiş durumda. Dow ve S&P future’ları yüzde 0.60’ın üzerinde primli durumdalar. DAx endeksi de yüzde 1.13 yukarıda bulunurken bizim endeks yüzde 1.21 artmış durumda. Bu arada S&P isimli derecelendirme kuruluşundan Türkiye hakkında açıklamalar geldi. Cari açık sorununa değindiler. Ama Türkiye’Nin notunu eğer ekonomi ihracata dönük hale getirilirse yükseltilebileceğini belirttiler. Ama makroekonomik dengesizlikler düzeltilmezse notun aynı kalabileceğini de belirttiler. Yani cari açık gibi bir sorunumuz var ve dış tasarruflara morfin gibi bağımlı durumdayız. Bunları söylediler. Sonuç olarak notumuz yükselmeyecek ama en azından düşürmeyecekler de. Dolayısıyla piyasalar bardağa dolu tarafından bakıyorlar.  Sonuç olarak daha önceki rallinin ardından gerilene endeks yeniden hacimli bir yükselişe başladı. Bu yükselişin devam ederek 63 bine kadar devam edeceğini ve 2-3 hafta içinde 64.500-65.000 seviyelerini görebileceğimizi düşünüyorum. Bugünlük bu kadar sağlıcakla kalınız…

 

11:40

Bu sabah genel olarak hafif olumlu olarak güne başlayan borsalarda biraz geri çekilme oldu. DAX endeksi güne 7021 puandan başlamıştı ve şu an 6978 seviyesinde bulunuyor. Yüzde 0.38 geri çekilmiş durumda. Bizim İMKB100 endeksi de güne 61.300  seviyelerinden başlayıp 61.100 civarını gördü ve şu ana kadar 61.100 ile 61.400 aralığındaki 300 puanlık marjda hareket oluyor. İşlem hacmi çok zayıf . Bu yüzden kısa vadeli yön belirtmiyor. 60 dakikalık teknik analiz göstergeleri talebin son 3-4 gündür zayıf olduğunu gösteriyor fakat TKE göstergesi sıfırın altını görüp tekrar yukarı dönmeye başladı. Bu aşaamdan sonra, bir süre daha sıkışık bant hareketi olur. Özellikle TKE’de 35 seviyesinin üzerine sışrama olursa yeniden yukarı hareket başlayabilir. Bu aşamada endeks 61.000’i destek yapıp dış piyasaları izlemeye devam edecektir. Bizim için yarınki TCMB PPK toplantısı önemli olacaktır. Şu an ekleyecek fazla birşey yok.  Bir sonraki yorumumu saat 16:00 civarında vermeye çalışacağım.

 

Seans Öncesi – 08:30

Geçen haftanın ilk günü 63 bini gören endeks haftayı 61.417 puan seviyesinden kapattı. Geçen haftanın ilk günü hariç sonraki dört gün borsa düşüşteydi. Hala ralli sonrası bir düzeltme görüntüsü var. Bu sabah itibariyle Asya borsaları yukarıda bulunuyor.  Çin yüzde 0.10, Tokyo (Japonya) ise yüzde 0.33 yukarıda bulunuyor. Dow future’ları yüzde 0.8 ve S&P future’ları da yüzde 0.09 yukarıda bulunuyor. Haftaya temkinli başlıyoruz. Bu haftanın Türkiye için en önemli gelişmesi yarın yapılacak olan PPK toplantısı olacaktır. Merkez BAnkası’nın faizlerde bir değişiklik yapmasını beklemiyorum. Ama geçen hafta yaptığı gibi bankalara yaptığı fonlamayı azaltabilir ve fonlama  faizinin de 8.5 üzerinde oluşmasını sağlamaya devam edebilir. Bu durumda, dolarda üst seviyede (1.8150 civarı) direnç oluşacaktır. DOlar, Altın ve parite yorumlarımı www.uzmanforex.com sitesinden okuyabilir ve hazırladığım video yorumlarımı izleyebilirsiniz.

Bugün Avrupa’da IFO endeksleri açıklanacak olup, piyasalar üzerinde etkisi olacaktır. Ayrıca bu hafta ABD’den gelecek kişisel gelirler, harcamalar ve kişisel tüketim fiyatları endeksi önemli olacaktır. Piyasaların geçen hafta verdiği sinyaller, Avrupa’da PMI’ların düşüşüne rağmen kötü değildi.

Bir okuyucumuz “yorum” bölümünde şu soruyu sormuş;

hocam bir firmanın sahibi c.evine girince kendine ait hisse senetlerini hukuki olarak atayacağı şahıs üzerenden alım- satım yapamaz mı? Bahse konu olan şahsın duruşma günü bile hisse senetlerinin büyük bir oranda kendrisinide olmasından dolayı kağıda nesil bir etki yapar?Bu küçük yatınmcıyi korumak isteyen SPK tavrını koyar mı?…

CEVAP:

Teknik analiz kriterlerine göre 200 barlık hareketli ortalama 60.600 civarından geçiyor.. Bu sıralar demek ki böyle denk gelmiş…
Uzun zamandır beni okuyorsanız veya TV programını izliyorsanız uzun vadede hiç pozitif değilim. Avrupada sorunlar çok ağır ve bunun Ağrisi şiddetli biçimde piyasaları zaman zaman zorlayacaktır. Yılın ikinci yarısını hiç iyi görmüyorum. Çünkü Merkez bankalarının para basması seçeneği de çok kullanıldı ve yalama olmaya hazır durumda.
Borsada yatırımcılar üçe ayrılır : 1) YATIRIMCILAR : bunlar şirkete ortak olurlar ve her sene şirketten kar payı talep ederler. Hisse fiyatıyla ilgilenmezler. Çünkü ortaktırlar. Hisse fiyatının düşmesini ve daha fazla hisse alarak daha fazla kar payı almak isterler. ÇÜnkü hisse fiyatı ne olursa olsun, hisse başına düşecek kâr bellidir. Aldıkları kar payını da yine hisseye yatırıp çocuklarının geleceğine büyük bir bina inşa ederler 2) FIRSATÇILAR: Her bilanço döneminde iyi temel analiz yapıp işleri açılan ve anlamlı bir şekilde geçmişine göre olumlu farklılık yaratan şirketleri bulurlar ve gelecekteki birkaç bilançoyu satın alırlar. Bunlar fiyatla ilgilenirler. Fiyatın yükselmesini isterler… 3) KUMARCILAR: Çok riskli olduğunu bile bile yükselmekte olan hisselerin peşine takılırlar ama hep trene en son binenlerdir. Genellikle “lım yerini biliyorum ama satamıyorum” şikayeti içindedirler.
Şimdi bu üç grubunun hepsine orta tek bir tane yorum vermek mümkün olmadığından ortalama bir yorum verilir. Bakarız piyasalar para giriyorsa alın deriz, çıkıyorsa satın deriz. Her zaman da bunu göremeyiz. Benim yorumlarımın bazıları YATIRIMCILARA’dır. O kişiler o yorumlarımı çok güzel ayırırlar. Diğeri Fırsatçılara’dır. Kumarcılara genel olarak yorum vermem. Endeks bazında yaptığım yorumlarda yönü merak edenlere mesaj verilir. Sorunuz için teşekkürler…

Herkese bol kazançlı bir hafta olmasını diliyorum. Bir sonraki yorumu saat 11:30 civarında vereceğim…

“Seans İçinden – 26 Mart 2012 – 16:08” ile ilgili 20 yorum

  1. Geçen cuma seans açılmadan önce avrupa borsalarının kapanışa doğru yükselişe geçeceğini belirtmiştim bu gerçekleşti .güniçi negatif olan piyasalar kapanışa doğru pozitife geçti .Bu olumlu .Biz buna ayak uyduramadık.bir taban oluşumu var. ama fazla sürmeyebilir .

  2. Para dergısı son sayısında nakit temettü beklentili hisseleri yazmış ve aynı yazı içinde son beş yıldır nakit temettü dağıtan şirket listesini vermiş. Bı yazı anca bu kadar yanlış bilgiler içerebilir öylesıne baştan savma yalan yanlış yazılmışki. Nakit dagıtan şirketler listede yok, dagıtmayan şirketler var. Bu tür yazılar yatırımcıyı yanlış yönlendırıyor. Enbasidinden son 5 yıllık listede mardın çimentıo nıye o listede yok? Ve bankalar nıye o listede var? Aynı konuyu Ekonomist dergısıde yazdı ordada hatalar vardı ama para dergısındeki kadar cok degildi. Peki hadi yazar hata yapıyor peki başka hiç bi denetleme yapılmadanmı gecıyor bu yazılar genel yayın yönetmeni bile okumuyormu … saygılar…

  3. Endeks bugun 61.191 desteğinin altına inecek olursa 60.811 den alıcı bulacağını düşünüyorum burada tutunamazsa 60.600 da destek olacağı düşünmüyor 60.100 e kadar gevseme olacagını dusunuyorum sayın hocam.
    Ve tahminim 61.200 civarlarına kadar gerileyip 62.100 – 62.400 civarına kadar yaklaşık 1000 puan civarı artış bekliyorum gün içi.Kapanış 61.800 civarından olabilir.
    Bol kazanç dilerim herkese.

    1. Değidiğim gibi gerilemeyi yaptı 100 puanda fazla yaptı ve an itibariyle endeks Cuma günkü kapanış seviyesine geldi ve bence günün diplerini yaptı bitti ve artık yönü yukarı olacak.

  4. Hayırlı haftalar öncelikle herkese.Hocam ben 1 yıldır kendi çapımda teknik anailz öğrenmeye çalışıyorum.İkiz oğullarım adınauzun vadeli bie yatırım yapmak istiyorum.İzocm ve tüpraş bana mantıklı geliyor.Kaybettikleri babalarından kalan bir miktar paraları var onların adına yanlış bir karar vermek istemiyorum.Sizinde fikrinizi almak istedim.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.

  5. Hocam kolay gelsin belki benim sorumuda dikkate almıcaksınız. Alırsanız çok sevinirim.MEMSA da neler oluyor anlayamadım.Bilancoyu inceledim bağımsız denetim elemanı iki konuda şerh düşmüş. Biri HALKBANK a olan borçları. Diğeri İSVİÇRE bankasındaki paraları.Borç 62.000.000 civarı.Alacak 55.202.117 tl imiş. Borç ve alacaklara bakınca MEMSA çok kötü durmuyor fakat alacak muallak ,kayıp sanki,Borç farklı farklı açıklanıyo. Ben ortada ya bir kafa karışıklığı istendiğini düşünüyorum.Bu deyilse dolandırıcılık var.Bu konuda ne yapabilirim?Teşekkür ederim.

  6. S.A Hocam….

    Hocam sabahki tv yorumlarınız gerçekten çok doğru.

    Webinar yayyını için yakın tarihte düşünceniz varmı ?

    Saygılarımla
    Suat

  7. Hocam sabahki TV yorumunzda belirttiğiniz gibi uzun vadeli yatırımcı olmaya çalışsak ta,bizim bosada pek mümkün görülmüyor galiba.
    Borsanın bu kadar çıkışına rağmen,bir iki yıl öncesi değerlerine ulaşamamış pek çok hisse sayılabilir.
    Mesela:Asyabank bir yıldan fazla elimde,maliyet 2.60, o ise 1.90 larda sürünüyor.
    Bu da bizi ”Keşke satıp başka kağıda geçseydim” i düşündürüyor,kısa vadeci yapıyor.
    Yanlış mı düşünüyorum?
    Teşekkürler

  8. Sayın Yaşar Erdinç,

    Şu an birkaç dakikadır altın fiyatlarından inanılmaz bir yükseliş var dakikalık grafiklere bakarak söylüyorum. Bunun sizce nedeni ne olabilir. Fikrinizi alabilir miyiz?

  9. hocam teşekkürler. arkadaşım temettü için son eklenen webinar da hocamız açıklama yapmış..

  10. sayın hocam birde şunu sormak istiyorum.ben samsun ilkadım ilçesindeyim.ilkadımsamsun merkezdir ayrıca.ben burda bir kaç aydır para dergisini bulamıyorum. daha önce aldıdıgım bayiler dergi işini bıraktıkları için dergiyi bulamıyorum.inanın her yeri gezdim bir dergi bulamadım.acaba bu dergi samsun ilkadıma gelmiyormu.gelmiyorsa neden. nasıl bulacagız dergiyi acaba.saygılarımla

    1. Eğer dergiyi bulamıyorsanız zannedersem internet üzerinden abone olduğunuzda zaten internet üzerinden okuyabiliyorsunuz.

  11. Değerli dürüst(kıvırmadan)bu kelime için özür dilerim fakat başka tanımı yok TVdeki buradaki yorumlarınız için çok teşekkürler hocam saygılar .

  12. Yaşar Bey 21 Mart günü aşağıdaki yorumu yapmıştım.

    aydin87 says:
    21 Mart 2012 at 19:34
    Yaşar Bey sizi yakından izliyorum özellikle Amerikan Morgage krizi ve türev piyasalarındaki krizilerle ilgili yorumlarınızdan beri takip ediyorum. Verdiğiniz dersleri izledim. Teknin Analizinizi Uzman yorum ve burada takip ediyorum.
    Benim bugün uzun dömsel bir yorum yapmak istiyorum lütfen yorumuma katılır ve yorum yaparsanız sevinirim. Çünkü bir konuda değişik görüşler doğru yatırımın yolunu açıyor.

    Öncelikle bir insanın yatırım yaptığı bir alanda yorum yaptığında yanılmasının yüksek olduğunu öğrendim.

    1-Şu an piyasada real faiz düşük onun için millet nakite duruyor ve nakitte dururkende risksişz yatırımlarda ve her an nakite çevirebilecek şekilde bekliyor. Zaten bundan dolayı Amerikan hazine bonosu faizleri yükseliyor. altını yatırım olarak en son sıraya koyuyorum. (Tasarruf yapamama)

    2 ABD Yükselen faizler içerde TL’nin değer yitirmesine sebep oluyor. tabi cari açığın soğumaması ve sıcak paranın genişleme sinyalinin gelmemesine bağlı olarak azalması etkili.Hisse senedi piyasası müthiş bir şekilde destekleniyor. Bu nedenle insanların başka alternatifi yok mecbur hisse senedi alacak. Yabancı MB eildeki döviz rezervini biliyor. tekrar müdahale edip dövizi dizginleyecek kadar mermisi var.Bu nedenle hisse senednde yoğunlaştı. Amerika büyük ihtimal QE3 genişlemesini yapacak çünkü faizin artmasını ve istikrarın bozulmasını seçime kadar istemeyecek. Bu bağlamda borsa uzun vadede yükselmeye devam edecek (parasal genişleme beklentisi ve piyasadaki likiditenin daha riskli yatırımlara kayması nedeniyle). Dolar düşecek. Avrupa yakasında yeni temerrür ihtimaline karşı EURO 2000 TL’ye gelecek Dolar 1.75-1.80 arasında gezecek.

    Şu an için 1994 Tansu çiller krizini beklemiyorum.

    Diye yorum yapmıştım.

    Sizden ricam.

    Şu iki sorun hakkında yorumunuzu merak ediyorum.

    1-Suriye sonrasında İrannında içinde olacağı turuncu devrim bizi nasıl etkileyecek.
    2- Doların yükselip Türkiye de faizlerin artmasını engelleyen gizli bir el var mı? Var sa bu kim?
    3- 1994 ve 2001 krizi benzeri kriz çıkma olasılığı tekrar var mı varsa ne zaman?

    Şimdiden teşekkürler.

  13. Sn.Hocam.Sizleri takdirle izliyorum ama ben bu borsaya AKSEN Halka açılımıyla girdim.4.90 dan hisse aldım.Hisse 4.54 lerekada lr indi ve ben hissesi 4.64 den sattım ve sonra 5.20 eri görü sonrası malum.Ben bir şirketin hissesine yatırım yapıp kumar gibi oynandığını bilmiyordum.Al sat yapıyorum.Hisseleri 3 ay 8 ay beklettiğim oldu.METEKS-DIGATE-KONYA-ENKAI GİBİ KAĞITLARI ALDIM.KARDA ETTİM ZARARDA EN BÜYÜK ZARARIM METEKS TEN OLDU.Şirket kar ediyor ama hisselere bakıyorsun hep zarar.BİZ Sizin dedğiniz gibi bir şirkete nasıl ortak olalım ki senetlerle uğraşmayalım. saygılarımla.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir