Seans İçinden – 29 Mart 2012 – 11:55

11:55

Sabah yapmış olduğum yorumu değiştirecek bir gelişme olmadı. Endeks 61.700 civarında yatay ve sıkışık hareket ediyor. HAcim oldukça düşük. Endeksin 61.500’de desteği var. Bu detsek üzeirnde bu hacimle tutunmaya devam eder. Avrupa’da da aşağı yönlü bir seyir var. Dolar 1.7769 seviyesine geriledi.  Dow future’ları dünkü ile aynı seviyede bulunurken DAX endeksi yüzde 0.34 aşağıda bulunuyor. Bizim endeks de düne göre yüzde 0.07 aşağıda bulunuyor.  Ekleyeceğim fazla birşey yok. İzlemede kalacağız. Piyasanın sıkışık seyrinid evam ettirirken, 62.250-62.500 aralığında direnç oluşmasını bekliyorum.

NOT: Yorum yazan arkadaşlar lütfen diğerlerinin yorumuna saygı gösterdin. Budan sonra atışma kapışma şeklinde gelen yorumları yayınlamayacağım. Bence herkes şu anki piyasa görüşünü yazsın ama kimse kimseyi görüşü nedeniyle yargılamasın. “Yaşar hocanın söylediğinin tam tersini olacağını düşünüyorum” şeklinde gelecek bir yorum aynen yayınlanır. Bu tür görüş farklılıklarını ve genel düşüncenin nerede toplandığını görmek istiyorum. Siz görüşlerinizi yazın, bırakın okuyucular değerlendirsin. Başkasının yazdığı yorum veya analiz size çok ters geliyorsa bırakın okuyucu yorumculara kendileri değer versin ya da vermesin…  Ama asla lütfen kimse başkasını incitecek sözler sarf etmesin…  Bir sonraki yorumumu saat 17:00’de vermeye çalışacağım.

 

08:30

Dün hatırlayacağınız üzere, borsa ile ilgili olarak ilk seansın sıkışık olabileceğini daha sonra da, genelde yukarı eğimli bir seyir izleyebileceğini belirtmiştim.  62 bin seviyesini destek yaparak bu seviyelerden yeniden yükselişe geçebileceğini vurgulamıştım. Fakat, dün tam tersi oldu. İlk seans daha iyiydi, ikinci seansta endeks 61.700 seviyesine kadar geriledi. Bütün bunlar olmadan önce de, Merkel en azından geçici bir şekilde ESM fonunu artırmaya razı görünüyordu. Dolayısıyla bu durum önemli olumlu bir aşamaydı.  Bernanke’Nin konuşmaları da QE3’e yakın durduğunu gösteriyordu. Dolayısıyla borsaların yeni yükselişler yapması için sebepler vardı, fakat dün hem bizde hem de dış piyasalarda genelde aşağı eğim oldu. Bildiğiniz üzere önce Citigrupo Akbank hisselerini satacağını açıkladı. Dün de Arcellor Mittal  Ereğli hisselerinin önemli bir kısmını satacağını söyledi. Bu da Ereğli hisselerinde sert düşüşe neden oldu.  İMKB’nin de bu faktörler altında yeniden düşüş yapmasına neden oldu. genel olarak büyük resme baktığımızda yabancılar sadece Akbank hissesi satmakla kalmıyorlar. Bu arada diğer yabancı bankalarda da iştirak satışları düşünülüyor (exia, Finansbank, Eurobank vs..). DÜn ayrıca Merkez Bankası’nın  fonlama faizi yeniden yüzde 10’u geçti.  Öte yandan önceki gün JP morgan Türk hisselerinde “Karını realize et” mesajını verdi.

Normal şartlar altında, 59 binden başlayan ve 63 bine kadar devam eden yükseliş sonrasında geçen hafta dört günlük geri çekilme yaptık. Teknik olarak bu geri çekilme olumluydu. ardından hızlı bir yükseliş gelmesi ve rallinin devamı gerekiyordu. Nitekim 61 bin civarından 63 bine kadar bir yükseliş daha gördük. Ama son iki gündür piyasada yeniden geri çekilme gördük. Aslında sağlıklı bir yükseliş trendinde en azından dün,  gerileme olmamalıydı. Bu durum yükseliş trendinde ciddi bir sıkıntı anlamına geliyor. Eğer büyük resmi özetleyecek olursak, Merkez Bankası’nın fonlama faizini yüzde 10’un üzerine çekmesi ve belirgin bir şekilde enflasyona daha sert vurgu yapmaya başlaması,  Türk hisselerine gelen yabancı satış haberleri ve yabancı raporların Türk hisselerinde yeteri kadar kâr  oluşturduğunu söylemesi büyük resmin negatif yanlarıdır.  Poztif kısmına baktığımızda ise Merkel’in az da olsa yola gelmesi, Bernanke’in konuşmalarını görüyoruz. Bu şartlar altında borsa 63 bin seviyesini aşmakta zorlanıyor ve özellikle de dün işlem miktarı anlamlı bir şekilde artarken, borsa artamıyor. Bildiğiniz üzere endeksin son rallisi başladığında 60 bin civarında alım önererek hedefin 64.500-65.000 olabileceğini belirtmiştim. Ama araba ciddi patinaj yapmaya başladı.  Yeni gelen bilgileri ve borsa hareketlerini değerlendirdiğimizde üst seviyelerde bu sefer enformasyon ve formasyon uyumsuzluğu oluşuyor. Bu şartlar altında yapacağım bir yorumun yanlış olması olasılığı yükselmiştir çünkü piyasada kaotik dinamikler belirginleşmeye başladı. Bu şartlar altında en azından yükselişin bir süreliğine duracağını düşünüyorum. Bu hafta sonu yapılacak AB liderler zirvesi çok daha fazla önem kazanmıştır.  Merkel’in ESM fon miktarını 750 milyara yükseltmeyi kabul etmesi yeniden coşkuyu beraberinde getirir. Fakat piyasalar dün bunu satın almadı. Dolayısıyla bu şartlar altında pozitif görünümden durağana dönüyorum ve yeni alım yapılmasını önermiyorum. 60 bin civarından alı  önerdiğimizde alım yapanlar kârda iseler, yabancılar gibi  biraz kâr realize edip kenara çekilmekte fayda var. 63 binin yukarı kırıldığını görürsek ve hacim de yeterli olursa yeniden alım önerilebilir ama şu an piyasanın bundan sonraki bir haftada kararsız bir görünüm arz etme olasılığı yüksektir. Sonrasında ne olabileceğine dair fikrim yok ve bu aşamadan sonrasını tahmin edemiyorum. Ralli sonralarında oluşan hareketlerdeki düzen son iki günde bozulduğu için ben de izlemede kalacağım. Ama enformasyon ve formasyon birlikte değerlendirildiğinde piyasadaki coherent denilen düzenli yapı şu an mevcut değil.  Son iki gündeki haberler ve borsa hareketleri uyumsuzlaşmıştır. Genel bir değerlendirme yapılacak olursak, bu da  yeni risk almamak gerektiğini gösterir. Sonuç olarak, yeni gelen bilgiler ve piyasa hareketlerini göz önünde bulundurarak 64-65 bin hedefini şimdilik geri çekiyorum. Saat 11:30’da yeniden yorum geçeceğim.

“Seans İçinden – 29 Mart 2012 – 11:55” ile ilgili 31 yorum

  1. tşkkürler sayın hocam.önce akbank sonra eregli.bu hisseler karlı ise sizce neden satılıyor olabilir .birde faizlerin artması,doların pek düşmeye hevesli olmaması,yada az düşmesi yabancıların bildigi bizim bilmedigimiz bir durum olabilirmi.benimde tüpraş hissem var.temettü beklentisiyle aldım ama bu hareketler açıkcası beni biraz tedirgin etti .satıp beklemeyi düşündürttü bana.diger arkadaşların yorumlarınıda açıkcası merakla bekliyorum.birde burda tamamen iyi niyetiyle yorum yapmaya çalışan bir arkadaş var.bazı arkadaşlar bu yorumlarla kafa yapıyor kendince küçümsüyor.arkadaşlar bırakın arkadaş yorumlarını yapsın.hatta bilgisine güvenen arkadaşlar varsa onlarda yorumlarını yapsın.degişik yorum ve fikirler bizim ufkumuzu açar diye düşünüyorum.hisse alıp satmak tamamen bize baglı.katılmıyorsan,katılmadıgını ve sebebini söylersin olur biter.lütfen hocamız dahil kimseyi küstüren laflar söylemeyin.ben şahsen kim yazarsa yazsın herkesin yorumunu okurum.iyi günler saglıcakla kALIN

    1. Şükrü Bey, Ereğli’yi bilmem, ama Citibank’ın Akbank hissesini satması tamamen teknik bir olay. 2 hafta önceki stres testinden sonra finansal risklerini azaltmak için Basel kuralları gereğince (kabaca, ellerinde %10’un üzerinde ve %50’nin altında finansal kurum hisselerinin bulunmaması) satıp ellerindeki hisse miktarını %20’den %10’un altına çekmeleri gerekiyor.

  2. piyasalarda fazla dile getirilmeyen asıl tehlike ÇİN iç siyasi problemler son dönemde artmaya başladı 2012 yılı kazanımlarını hepsini geri verdi bu sabah itibarıyla !!! briç ülkeleri ekonomik eş kardeşimiz hindistan borsası sensex ile bugün ıtıbarıyla aramızdaki fark %15 civarı açıldı yani %15 yukardayız anlamı çıkıyor !! birebir aynı hareketi yapıyoruz çünkü kısacası aynı yabancı trader yapıyor iki pyasayıda !! dün belirtmiştim RİSKİN TANIMI YOK DİYE aldığın hissede küt bir yabancı ortak satışı açıklanıyor her şey güllük gülüstanlıkken bir anda %10 zarardasın anlıyacağınız hissenin alım yeri çok önemli ??? son dönemde cari açık problemi yaşayan ülkemizde açıklanan yabancı ortak satşları büyük soru işareti neden satıyorlar ???BEN BİLDİĞİM DOĞRULARI SİZLERLE PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEM . PESİMİST TAVIRLARIMA KIZSANIZ BİLE !!! aman paranıza dikkat edin büyük oyuncuya ve şirket patronlarına yem olmayın!!

  3. hocam bugun yarın endeks 61,000 -61,100 seviyelerini görecek daha önce dediğim gibi heralde.
    Aşağı kırılmadıkça sorun yok bence.
    burada grafik yayınlayamıyorum keşke serbest olsaydı iyi olacaktı.

    1. orçay birdaha sen sen ol kesin yorum yapma endeks 64,500 dolar 1,75 cuma günü kesin gör diyordun salı günü bugün cuma günü endeks 61000 görür diyorsun değişen ne hangi dinamiğe göre bir günde taban taban yorum yapıyorsun ?????

      1. erbjk ye katılıyorum orçay kardeş neden bu kadar çabuk fikir degiştirdin açıklarsan sevinirim.cevabını bekliyecegim kardeş.

      2. CEVAP HAKKI DOĞURACAK CÜMLELER KURDUĞUNUZ İÇİN YAZIYORUM BU MESAJI.VE BU İKİNCİ OLDU.ÖNCEKİNİ GÖRMEZDEN GELDİM ANCAK SİZ DEVAM ETTİĞİNİZ İÇİN YAZIYORUM. VE DAHA POLEMİK YAPACAK KONUŞMALARA GİRMEYECEĞİMİ BAŞTAN BELİRTİRİM.

        Sayın erbjk.

        Ben o konuda çok emindim ve kesin yorum yaptım.Bu benim tarzım bir şeye ne kadar inanıyorsam o kadar net konuşurum.Evet bu görüşü bildirdim.Ve yanıldım.Öylede olabilir böylede olabilir desem mi size uygun olacaktı?

        bir gün önce 26.03 de yazdığım yoruma tepki neden vermediniz?Bak ne yazmışım ne olmuş.İkinci Ralli başladı dedi herkes günün sonunda ancak ben saat kaçta ne demişim bir bak istersen.

        ‘Endeks bugun 61.191 desteğinin altına inecek olursa 60.811 den alıcı bulacağını düşünüyorum burada tutunamazsa 60.600 da destek olacağı düşünmüyor 60.100 e kadar gevseme olacagını dusunuyorum sayın hocam.
        Ve tahminim 61.200 civarlarına kadar gerileyip 62.100 – 62.400 civarına kadar yaklaşık 1000 puan civarı artış bekliyorum gün içi.Kapanış 61.800 civarından olabilir.
        Bol kazanç dilerim herkese.’

        Yani yanılabilirim de doğruyu da öngörebilirim.Nasıl hocam bugün ters şeyler oluyor o yüzden bekleme de kalmayı öneriyorum kar realizasyonu yapın diye yorum düzeltiyorsa pek tabi ki bende yapabilirim.
        Sizi rahatsız eden benim direk net kıvırmadan düşüncelerimi söylememse kusura bakmayın devam edeceğim.

        Endeks benimde bir çok insanı da yanılttı ve herkes görüşlerini düzeltti.Bende onlardan biriyim ki 61,000 görecek demedim ‘görecek heralde’ dedim.Yani bundan emin değilim diğer kesin dediğim gibi.ve karamsar bir tablo olmadığını 61,000 aşağı kırılmadıkça hiçbir şey olmayacağınıda belirttim.Yani hala 64,500 ve 1,75 öngörülerimden uzaklaşmış değilim.Zamanı suan için doğru olmadığı tamam kabul.

        Temel önemli olduğu için hocamı takip ediyorum zaten bunu ilk yazımda belirttim.

        Peki haftaya dolar 1,75 endeks 64,500 civarına gelirse ne yapacak ne diyeceksiniz çok merak ediyorum.

        Emekli olmuşsunuz belli ki yaşınız benden çok fazla. Saygısızlık etmek istemem ancak hocam artık görüşlerini bildirme demedikçe bu uslup ve inanışla yorumlarıma devam edeceğim.

      3. teşekkürler kardeş.tabiki borsayı kimse yüzde yüz tahmin edemez.yaşar erdinç hoca dahil herkes yanılabilir .ben şahsen yorumlarını yazarsan ,bizimle paylaşırsan her zaman okurum.saglıcakla kal güzel kardeşim. iyi akşamlar.

  4. Hocam bu yabancı satışlarının üst üste gelmesi sizce tesadüf ve olağanmıdır? Birkaç yerde yorumları okudum ama daha önce çok dikkatimi çeken bir olay olmadı için bir fikir sahibi değilim. Bu konudaki düşünceniz nelerdir? Teşekkür, teşekkür ve Teşekkürler…

  5. BİLİM ADAMI NE YAPAR ?? DOĞADAKİ ENERJİYİ KOMPOZİSOSYON HALİNE GETİRİR BİR ŞEY İCAT EDER !!! ÖNEMLİ OLAN O DİNAMİKLERİ KOMPOZİSOSYON HALİNE GETİRMEKTİR ??? PARA PİYASALARINDADA AYNI ŞEY GEÇERLİDİR GÜNLÜK HAFTALIK AYLIK MAKRO, MİKRO, TEKNİK ,TEMEL DİNAMİKLERİ KOMPOZİSOSYON HALİNE GETİRİSEN BAŞARILI OLURSUN !!! KISACASI SALI GÜNÜ BORSA 64500 LERİ GÖRÜR DEYİP SADECE TEKNİK DİNAMİĞİ KULLANIRSAN KOMPOZİSOSYON EKSİK KALIR İCAD EKSİK KALIR VA BAŞARISIZ OLURSUN !!! BU SİZİN İÇİNDE GEÇERLİ SAYIN YAŞAR ERDİNÇ NOT . BEN GENÇ ARKADAŞI SADECE UYARDIM BU PİYASALAR BÜYÜK 2,3 AYLIK TENİK EĞİTİMLE OLMAZ DİYE, BENDEN BUKADAR SAĞLIKLA KALIN ARTIK UYARILARIMLA SİZİ VEDE YORUMCULARI RAHITSIZ ETMEYECEĞİM

    1. alinganligin anlami yok sayin erbjk.
      Ben tamam ama sayin hocami uyarma haddine danisman emekli degil piyasa yapici bile olsaniz sahip degildiniz. Benim gibi hocama ters gorusler bildireme hakkini sayin erdinc hepimize verdi ancak onu uyarmak cok ciddi bir sacmaliktir.
      Saygilar sunarim size ancak saygida beklerim hocam icin.
      Bana saygi gostermeginiz cok acik ama hocama bunu yapma hakkiniz yok.
      Daha reel ongoru ve yorumlariniz icin simdiden tesekkurler..

    2. Sevgili Erbjk,
      yazılarına devam et, ufkumuzu açıyorsun… Şimdi o muhteşem kompozisyonunu bekliyorum… Şöyle önümüzdeki 2 aylık süreyi içerecek bir kompozisyon olsun… BU kompozisyonunu bence herkes bilmek isteyecektir… Hadi… nasıl başarılı olunacağını herkese göster ve insanlar sussunlar…

      1. ben portföy yönetiyorum öyle küçük çaplıda değil !! bu endekste birlot hisse senedi taşımam !! önümüzdeki 2 ay içindede endekste 54000 civarı bir düşüş bekliyorum bu arada parayıda haftalık repo ve dolar arasında döndürüyorum !! bana danışan arkadaşlara kesinlikle buralardan maliyet yapmayın parada bekleyin diye uyarıyorum !!! borsadaki köpüklerle hiç bir zaman işim olmadı ?? sizi geçen sene endek 67,000 lerdeyken uyarmıştım yine böyle algider yorumlar yaparken iyi hatırlayın vede MUHABET TE HAKİKAT EKSİKLKİĞİ YAPMAYIN borsa % 25 civarı düşecek siz napıyormusunuz demiştim maileşmelerimizide size yolladım !! bu benim size karşı refaransım çok iyi biliyorsunuz !!! para dergisinde birlikte yazdığınız teknik analist göksel tekinerde beni iyi tanır !! sorabilirsiniz !! sizede 3tane kağıt söyleyecem zamanı geldimi gireceğim ECZYT , PRKAB ,DEVA sayın yaşar erdinç basit muhimdir basit olanın basit ifadesi daha muhimdir …….. kısacası parada bekliyorum bu yorumu lütfen yayınlamayın sizi bilgilendirmek için atıyorum bu piyasad çok emeğim var benim bilen biliyor her nekadar siz ler bilmesenizde

  6. Sadece Allah’a inanırım bunun dışında bani birisi bir şeye inandıracaksa dataların söyledikleri benim için önemlidir.
    -Cari açık düşmüyor daha kötüsü düşürmek için herhangi bir çaba yok
    -MB çok kısa vadeli hamlelerle günü kurtarmaya çalışıyor
    -Avrupa malum. yunanistandan sonra 1-2 ülkeninde aynı duruma düşmesi gündemde
    -Yabancılar yılbaşından beri yaklaşık %20 civarında karlılar ama hala takas yükseliyor
    -Şu an için en sıcak gelişme fonlarının beklentisi ve merkel hala net yönünü belirtmemiş
    -Hindistan enflasyon hedefini yükseltmmek zorunda kaldı
    -Çin hala yüksek büyümeye devammı yoksa biraz hız kesip yapısal değişikliklerle halkın sosyal ve refah seviyesini mi yükseltelim ikilemi içerisinde ve emlak fiyatlarındaki düşüş devam ediyor
    -ABD iran konusunu rafa kaldırmış değil ne zaman vuracağını hesaplarken petrol fiyatlarının nerelere kadar gideceğini kimse tahmin edemiyor
    -Hiç sorunumuz yokmuş gibi bir de suriye problemi ile uğraşıyoruz (Yarın uyandığımızda askerimizi suriyede bulursak neler olur düşünmek bile güç)

    Bütün bu gelişmelere bakıp ve geriye çekilip IMKB de ne oluru net bir şekilde söyleyecek sanırım medyumdur.
    Kalın sağlıcakla,

  7. dünya borsalarının bugün yarın yukarı tepki vermeleri gerek yoksa ocakta başlayan ana trend kırılır, aşağıya doğru çok şiddetli düşeriz. SINIR NOKTASINDAYIZ.ama varlık piyasasında yeterince kalabalık yok.dolayısıyla bu ihtimali zayıf görüyorum. ama cac40 bakınca bu ihtimal de var

  8. Hocam benim nakit temettü ile ilgili sorum olacak.Diyelim temettü dağıtımından birkaç gün önce hisse satın aldık.Temettü gününde hesabımıza geçti.Fiyat temettüye göre ayarlandı yani düşüş oldu.Ancak bazı hisselerde fiyatın aynı gün ya da birkaç gün sonra yine temettü öncesi fyata yükseldiğini tespit ettim.Böylece temettü bize doğrudan kar olarak yansıdı.Bu durumda temettü verecek hisseye( bu hisse beklentisi olan,sürekli kar eden bir hissyese) birkaç gün öncesinde dahi girsek oldukça karlı çıkıyoruz.Bu konudaki yorumunuzu bekliyorum.Teşekkürler.

  9. sayın hocam şu konuda bilgi verirseniz sevinirim. bir şirket yılda kaç defa temettü verebilir. 1 yılda birden fazla temettü veren şirket varmıdır.teşekkür ederim.

  10. bileşik endeks 70.000 civarına kadar çıkacaktır.Daha sonra ise 40.000 lere kadar düşüş.(uzun vade ama bu yıl içinde olabilecek tipik hareket)

  11. Maşallah hocam gün geçtikçe daha güzel yorumlar yapıyorsunuz eleştiriler sizi çok geliştirmiş. ben piyasaların 64500 u görecegine inanıyorum ondan sonrada düşüşe gecer düşüncesindeyim sizden günlük olarak stop lose seviyesini yazmanızı isteyeceğim iyi çalışmalar

    1. Sevgili Sonasker,
      Şimdi çok samimi bir soru soracağım… Ben, “Endeks 64.500-65.000 seviyelerine kadar yükselebilir…” diye yazdıktan sonra beni niçin okumaya devam ettin?
      Normal şartlarda ve mantıklı bir şekilde düşünecek olursak, endeksin 64.500-65.000 seviyesine kadar yükselmesini bekleyip o seviyeye geldikten sonra benim yeni görüşümü ya da analizimi okuman gerekmez miydi? Gerçekten de merak ediyorum… Siz neden endeksin 64.500’e kadar çıkmasını bekleyemediniz ve bugünkü yazımı okudunuz? Çok samimi bir cevap bekliyorum…

  12. Yaşar hocamı uzun zamandan beri sürekli ve dikkatle takip eden birisi olarak, endex yorumlarına uyan birisinin kaybettiğini zannetmiyorum. Herkes kaybettiyse de en azından zararı en kısa zamanda kesebilmiştir.
    Borsaya gelince;Bakır fiyatlarını izleyiniz. haftalık 377 desteğinde ve yön arayışı var. 386 yı geçer hatta 395 ler üzerinde haftalık kapanış yaparsa borsalar yukarı gider (kısa vade yaklaşık %10), 370 altına sarkınca da aşağı yukarı aynı oranda geri gelir. Borsalar Ekonomik gerçeklere göre hareket edecekse bakır fiyatlarını önemsiyorum.Bu amatör bir yorumdur. Ayrıca ABD de seçim olduğu yıllarda, %7 civarı kar realizasyonları hariç pek düşüş olmuyor. bu gün için 62000 direnç.Akbank ve Eregli satışları endexi etkilediğinden endex bazlı hareket eden birisi olarak şaşırdım, hisselerimi % 70 azalttım. Kalanın da betası düşük. Pek yorum yazmam ama Yaşar hocam okuyucu görüşlerinin, düşüncelerinin önemli olduğunu söylediğinden yazıyorum.

  13. hocam bı kac arkadas da sormustu sıze, sanıırım bu sorunun cevabı sadece benı ılgılendırmıyor dıye bı de ben sorayım dedım. bı sırketın ımkbde islem gormekten cekılmesı nasıl olur? bundan sonra surec nasıl ısler. mısal: hısse senedının sahıbı bı vesıle ıle tutuklanmıssa, yada artık cekılelım dıyıp cekılebılır mı? bız artakalan yatırımcı ısek, nereden ne arta kalır, bu ıslemler nasıl yurur? hala faalıyet gosteren ama bı sekılde ımkbden cekılmıs sırketler yok mudur? koca sırketın herseyı, kı zaten bu kısı kendı koymadı bu parayı, bedellı bolunmeler ıle bedelını yatırımcı verdı, bu efendıye mı aıttır?

  14. hos gercı ınsan haberlerı okudukca aslında sırkete yatırım yapmıs gıbı degıl de farkında olmadan suc orgutune yardım ve yataklık yapmıs gıbı hıssedıyor kendını ama, bu tıp durumlarda bızım gıbı konulardan bıhaber yatırımcıları koruyacak bıseyler yok mudur hocam?

  15. Hocam endeksin yurt dışına göre daha hafif satıcılı kapanması ve 61,450 üstünde kapatmasını yarın için olumlu görebilir miyiz? Eregli içinde 3,50 nin altında kapatmaması ve altına sarktığındada 3,48 den satışları iyi karşılamaları ve 3,50 ye atması bizi olabilecek tepki ile kısa vade de 3,73 lere çıkartır mı? teşekkürler.

  16. Yaşar Bey, öncelikle buradaki bilgilendirici yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Çok faydalanıyorum. Somut bir beklenti olmadan böyle birşeyi yapmanız çok takdire şayan. Gerçek bir akademisyen olduğunuzu düşündürüyor bana.
    Bir süredir yapmak istediğim bir yorumun ve ricanın yeri geldi sanırım. Evvelsi gün “kimse uzun vadeli düşünmüyor” gibi bir söz etmiştiniz. Kısa vadeli düşünmek milletçe hastalığımız. Olaylara ne tarihsel bir perspektiften bakabiliyoruz ne de uzun vadeli gelecek öngörülerimiz oluyor. Trafikte insanı çıldırtan birçok yanlış hareketin de eski eserlerimizin kıymetini bilmeyişimiz de bence hep bundan. Ama bunu finansal piyasalarda da uygulayınca direk zarara dönüşüyor. 2-3 hafta önce trader’cı olmak üzerine bir yazı paylaşmıştınız. Orada da bahsedildiği gibi, burada al-sat’la zengin olan biri var mı, bilmiyorum. Ama bu, kısa vadeli düşünenlerin baskınlığına dönüşmesin. En azından buradaki bazı yorumlar ve tahminler orta-uzun vadeli olsun diye rica ediyorum. Yoksa, yarın ne olur diye bakmak bizi -son zamanlarda birkaç kere gördüğümüz gibi- hem yanılgıya götürüyor hem de genel perspektifimizi kaybediyoruz. Bir gün geçilemeyen bir direnç birkaç gün sonra, beklenmedik bir anda geçilebiliyor. Zaten en uzman yatırımcıya yarın çıkar mıyız, iner miyiz diye sorsak isabet oranı %65-70’i geçmez. O yüzden ricam, en azından bazı yorumlarda, gerek teknik gerek temel değerlendirmelerle orta-uzun vadeli yorumlarınızın da bulunması. (Vade demişken, malum, uluslararası terminolojide yaklaşık olarak 3 aya kadar kısa, 3 ay-1 yıl orta, 1 yıldan sonrası uzun vade. Bizdeyse 1 gün-2 hafta arası kısa, 2 hafta-3 ay orta, 3 ay-1 yıl uzun vade. 1 yıldan uzun sürelere de “o da ne?” şeklinde cevap veriyoruz).
    Bir de örneğin, iki gün önce yıllardır sürekli kar eden hisselerden bahsetmiştiniz. Vaktiniz olduğunda birkaç yıllık bakış açısıyla en çok kar eden hisselerin bir tablosunu verebilirseniz daha uzun vadeli bakanlar için çok çok faydalı olacağını düşünüyorum.

  17. Sv.Yaşar hocam;
    böyle günlerde bir yönlendirme olduğunu düşünüyorum.Herkesin kötü gidiyor dediği geçen haftalar borsa ralli yaptı.bu hafta herkes daha iyi olacak bekleyin diyor.o zaman tersini düşünmek lazım değil mi?
    Selamlar.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir