Seans İçinden – 30 Mart 2011 – 15:55

15:55

Aşağıdaki grafikte endeksin 60 dakikalık hareketleri veriliyor. Son iki defa 63 binden dönmemizin hikayesini anlatan grafik olarak hazırladım.

BUgün Kopenhag’dan Euro istikrar fonu miktarı ile ilgili aşağıdaki haber geldi.

Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter gazetecilere yaptığı açıklamada, Kopenhag’da toplanan Euro Bölgesi maliye bakanlarının borç kriziyle mücadele eden bölge ülkelerine mali destek sağlamak üzere oluşturulan kurtarma fonunun miktarının 800 milyar euro olması konusunda uzlaşma sağladığını bildirdi.

Fekter, Euro Bölgesi’nin krizle mücadele için Temmuz ayında hayata geçirilecek 500 milyar euroluk daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve 2013 yılı ortalarında sona erecek 440 milyar euroluk geçici kurtarma fonu Avrupa Finansal istikrar Fonu (EFSF) bulunuyor. EFSF’nin 192 milyar eurosu Yunanistan, Portekiz ve İrlanda için kullanıldı. Bu durumda Yunanistan, Portekiz ve İrlanda için toplam garanti verilmiş olan fonların büyüklüğü Yunanistan’ın ikinci kurtarma paketi de dahil olmak üzere 300 milyar euro’yu buluyor. Böylece Maliye Bakanları’nın koyacakları yeni para sadece ESM’e aktarılacak 500 milyar euro ile sınırlı olacak.  EFSF ve ESM’nin 2013 yılı ortasına kadar paralel olarak mevcudiyetini korumaya devam edeceği belirtildi.

Aslında bu haber beklentilerin çok altında bir açıklama olarak karşımıza çıktı. Parite geriledi ve DAx endeksi diğer avrupa borsalarına da satış geldi. Biz de bir miktar geriledik. 60 DK grafiklerde görüldüğü üzere ters asılı adam görüntüsü oluştu. Endekste tekrar geri çekilmeler görebiliriz.  Şu an için dün sabah yaptığım yoruma ekleyecek fazla başka birşey yok. ENdeksin daha güçlü ve sağlıklı yükselişi için 60 dk bazda en az 130 milyon lotluk hacimle 300 puan artış gerekiyor. Ya da günlük bazda 800-900 milyon lot hacimle 63 bin direncinin yukarı geçilmesi gerekiyor. EMin olun, 63 bin yukarı kırıldıktan sonra yapılacak bir alım, 62.200’de yapıalcak alımdan daha az risklidir. Borsada alırken aşağı, satarken yukarı bakmamalısınız. 60 binde alım önerdiğimde alanlar 61.500-62.500 aralığında borsadaki toplam portföylerini yüzde 50 veya biraz daha altına çekebilirler. Çünkü daha iyi yerlerden alım imkanı olabileceğini zannediyorum. Şu sıralar sanki yabancılar da yatay harekette Kâr realize etmeye çalışıyorlar görünümü var.

NOT: dolar, Altın ve parite yorumlarımı www.uzmanforex.com sitesinden okuyabilirsiniz.

Sağlıcakla kalınız…

 

08:30

Dün Avrupa oldukça karışıktı: İtalya’da bankalar çok hızlı değer yitirdi. Taban olan banka hisseleri oldu. Ayrıca S&P’nin ülke notlarını değerlendiren uzmanı kalkıp da Yunanistan’ın yeniden temerrüte düşebileceği uyarısında bulunması, Avrupa borsalarında hızlı geri çekilmelere sebep oldu. Bizim borsa buna rağmen iyi dayandı ve 61.400’ün altına gelmedi. Bunda da petrol fiyatlarındaki hızlı gerilemeler etkili oldu. Dün hem Fransa’dan gelen petrol rezervlerini serbest bırakma hem de İran’dan gelen açıklamalar etkili oldu. Bugün Avrupa liderleri ESM kaynakları hakkında son söz olarak bakalım ne diyecekler? Euro-dolar paritesine bakılırsa, şu an bu konuda fazla bir stres yok.  Dün gece itibariyle ABD borsasında dow endeksi  güne eksi başladıktan sonra artıda kapanış yaptı. Ama S&P500 endeksi yüzde 0.16 geriledi.

Bugün bizim dış ticaret açığı rakamları açıklanacak ve 6.9ı milyar dolar dış ticaret açığı bekleniyor. Gün yine sıkışık başlayacaktır. Ereğli’de Arcellor Mittal’in KAP’a haberi göndermeden önce satış yapması çok ciddi tepki topluyor. Eğer SPK yatırımcı tabanını genişletecekse bu durumu incelemeye almalı ve gerçekten de bu tür bir usulsüzlük veya aykırı davranış varsa en ağır şekilde ceza kesmeli ve bunu çok hızlı yapmalı.

Borsamız konusunda dün ayrıntılı olarak temel faktörleri aktarmıştım ve endeksin ralli tipi hareketinin sekteye uğradığını, normalde oluşması gereken hareketin dışında hareket sergilemeye başladığını belirterek, İMKB’de yukarı hareketlerin artık daha zor olacağını ve 62.250-62.400 civarında yeni dirençler oluştuğunu belirtmiştim.  Bu  durumda bir değişiklik yok. faizler yüksek kalmaya devam ederken, bizim piyaslaarı düşük petrol destekliyor. Yabancıların belirli büyük hisselerde satışa geçmesi ve Türkiye için “Kârları cebe koy” mesajlarının gelmeye başlaması piyasayı sıkıştıracaktır. Fundamental faktörler (temel faktörler) bir hafta öncesine göre daha fazla sorgulanır durumda. Bugün sabah Asya genel olarak dengeli görünüyor. ABD borsa endeks future’ları yüzde 0.25 civarında yukarıda bulunuyor. Bu nedenle günlük bazda stres daha az olabilir ama daha önceki rallide olduğu gibi aniden 500-600 puanlık yükselişler ve güçlü hacim artışı görme olasılığımız azaldı. Dün de belirttiğim üzere Kaotik bir yapı var. 61.000 ile 63.000 aralığında sıkışma bekleyebiliriz. 61 binin altında bir kapanış olumlu olmaz.

NOT: Sizlerden bana mailler geliyor ve günde bu mail sayısı 90-100’e ulaşabiliyor. Bu maillere cevap vermem fiziken mümkün değil. Hiçbir soruyu cevaplayacak vaktim yok. Daha önce de defalarca belirttim. bir maili okuyup hemen cevap vermek 2 dakikamı alsa  günde 200 dakika (3 saatten fazla) bilgisayar başında kalmam gerekir. Bu yüzden buradan tekrar belirtiyorum ki, hiçbir maile cevap vermem mümkün değil. Bazen birçok insana fayda sağlayacak bir cevap içeren mail olursa zaten bunu da herkesin yararlanması için elimden geldiğince cevaplamaya çalışıyorum.  Bir sonraki yorumumu saat 15:30 civarında geçmeye çalışacağım.

 

“Seans İçinden – 30 Mart 2011 – 15:55” ile ilgili 30 yorum

  1. sayın hocam televizyon ve sitenizdeki yayın farklıydı bu her zaman böylemi olacak.televizyon yayın saatini beklerken programın bir kısmını kaçırdım.televizyonda artık yayınınız olmayacakmı. bilgi verirmisiniz.teşekkür ederim.saglıcakla

  2. 61.061 ile 62.397 bandı aralığında olup 61.745 kapanış olacağını düşünüyorum.
    62.823 üstünde 61.061 altında bir gün kesinlikle olmayacağını düşünüyorum.

    1. çok geniş marjlar belirlemişsin.yinede her zaman yorumlarını beklerim krdeş.iyi günler

      1. teşekkür ederim hemşerim.
        Aslında detaylı yazıp grafiklerle anlatacağım ancak buna sitemiz imkan vermiyor ve hocam varken bana da pek düşmez diye düşünüyorum.
        Yani akşam rüyamda görüp de atmıyor detaylı analiz yapıyorum:)
        bugun biraz marjlar geniş oldu evet ama çalışmayı görsen sende hak verirdin eminim.
        Görüşmek üzere.

      2. estafurullah kardeşim. atmak ne demek benim agzımdan öyle kelimeler çıkmaz.emek verip dogru bildigin bilgileri bize aktarman çok hoş ve saygıdeger bir iş.sonuçta bu bilgileri ciddiye alıp almamak tamamen bize ait.zorla bir şey yaptırmıyorsun.naçizane bilgilerini paylaşıyorsun .sagol ,varol kardeş.iyi akşamlar.

  3. kıymetli hocam alkim kimya 2011 9 aylık bilanço ile 12 aylık bilanço kıyaslandığında son çeyrekte karda ciddi düşüş var bu durum kafamı karıştırdı…8,40 daki fiyatıda 7,4 a kadar düştü….fırsatınız olduğunda şirketin detaylı analizini yapmanız mümkün mü? 1-2 yıllık yatırım için düşünüyorum….

    1. benim şahsi görüşüm TEKNİK açıdan 7 Tl civarından alış 1-2 yıllık yatırım için çok iyi seviyelerdir.PD/DD ise sektör ortalamasının üstünde değil. F/K biraz fazla gibi ancak temel analizi hocam yaparsa daha faydalı olacaktır.

  4. Syn Yaşar hocam. Yorumlarınız için her zaman olduğu gibi yine teşekkürler.
    Öğlen seansının sonunda bir kar satışı gerçekleştirerek %50 oranında sahip olduğum hisselerden çıkış yaptım.
    Şimdi asıl sormak istediğim ve merak ettiğim 3 husus var
    1–Yeniden alım fırsatı 59.000 – 59500 seviyelerinden teknik açıdan mümkünmüdür
    2–yoksa alım için 63.000 üzeri bir sinyal mi beklemeliyiz
    3– Satılan hisse senedinin altında bir maliyetten tekrar giriş yapmak mı mantıklıdır.

    Yaşar hocam aslında hisseyi yeniden alıp kar amaçlı ir soru oluşturmak istemedim. Bu durumdaki bir yatırımcının aklından geçen bu üç soru ile asıl gerçekleştirmesi gereken beyin faaliyetini öğrenmek istiyorum. Amacım sizden şuradan al yada sat tavsiyesi almak değil. Yorum yazamayacak yoğunlukta olduğunuzun farkında olarak yazdım. Şimdiden teşekkürler

  5. Uzun vadeli hisse senedine yatırım yapmak isteyenlere

    En az 10 yıl vadeye göre;

    Karını her yıl nerdeyse tamamına yakın miktarını dağıtan ve temettü verimi % 9-10 olan şirketler
    1.Ford Oto 2. Mardin 3. Tüpraş
    bunlara ortak olmanızı tavsiye ederi. YTD

    1. bencede çocugu için sigorta yapmak isteyen bence tüpraşı uzun vadeli almalıdır.ben kısa vade düşündügüm için sahsen uzun vade almıyorum.çocugunuza sigorta için mükemmel şirket TÜPRAŞTIR.

  6. dün beklediğim yukarı tepki amerikadan geldi.şimdi endeks eskisinden daha güçlü.49000 den 61000 giden trendin dinlenmesi -güç toplaması bugünden itibaren bitti.ve 71000 li seviyelere gidecek yeni kanal açıldı.bu rallinin hızı ve ilerleyiş şekline göre nekadar gidebileceğine daha sonra karar vericeğiz.

    1. Sevgili okuyucularım.
      Sayın h.e’ye teşekkür ediyorum. Kimsenin görüşüne herhangi bir şekilde saldırı yapmadan kendi görüşünü çok net bir şekilde ortaya koymuş ve lafı hiç kıvırmamış… Ayrıca bir de mesela trendin dinlenmesinin bittiğine ilişkin teknik açıklama da yapmış olsaydı, okuyanlar için çok daha fazla bilgilendirici olurdu ama üslup olarak güzel kısa ve öz bir yorum olmuş.

      1. Hocam Merhaba
        Ben 28 Mart Çarşamba günü [email protected] adresine gönderdiğim Yatırım Stratejisinin uygulanabilir olup olmadığı konusunda sizin fikrinizi öğrenmek istemiştim. Ekstradan vaktinizi almamak için bana özel mail yazmayıp burada kısa bir yorum yazarsanız sevinirim. Saygılarımla.

      2. Bu stratejiye baktım. İlginç olabilir. Bence bu stratejiyi size gönderen kişiyle görüşüp bu stratejinin geçmiş performansını isteyin. Eğer yoksa, henüz test edilmemiş demektir ve istenilen sonuçları sağlayıp sağlayamayacağını benim bilmem mümkün değil. Oturup tek tek bu stratejiye göre geçmişe dönülk olarak test yapmam gerekir ki bu çok uzun zaman alan bir iştir.

  7. TEŞEKKÜR SAYIN HOCAM.TAVSİYENİZE UYARAK SİZ AZALTIN HİSSELERİ DEDİNİZ AMA BEN HEPSİNİ SATTIM.KENDİ ŞAHSİ TERCİHİM.ALIM İÇİN TAVSİYE VE UYGUN SEVİYELERİ BEKLİYORUM SAGLICAKLA.İYİ GÜNLER SAYIN HOCAM.

  8. trend dinlenirken çanak formasyonu oluşturdu. en son 2 kez gördügümüz 63000 seviyesi 2 dalga oluşturdu bunu çanağın kırılıp güç topladığı bi tür üçken formasyon olarak kabul edebilirsiniz .şekil olarak benzemesi gerekmez .bu formasyonun oluşum mantığı bu iki dalgada var.ayrıca dün gördüğümüz yer.ana trendde sanki bir yığılma_sıkışma noktası aslında en kritik noktaydı.buradan yukarı tepki verdik.bunun olması gerektiğini dün yazmıştım.bugün sanırım herkezde 63000 den döner korkusu var burada büyük ihtimalle piyasa sindirilir ve bu güç trendi önceki hedefininde ilerisine atabiilir.işte herkezin treni kaçırdığını düşündüğü, alanların satıp çıktığı ve sattığına pişman olduğu ve nihayet panik alışların gelmeye başladığı o ana kadar trend gider.ve o gün büyük bir düşüşle en düşük yerden gün kapanır ve trend biter.

  9. yukarıda bahsetiğim sindirim bugün için değil, bugün olan şey yükseliş geri verilirmi 63000 seviyesine yaklaşıldıkça geri dönermi korkusunun başladığı gün bu korku endeksin güçlenip mal torlanabilmesi için gerekli

    1. bilgisayarımdaki bir sorun nedeniyle grafiklere bakamıyorum. o yüzden sayıları yuvarlanmış olarak aklımda kaldığı kadarıyla veriyorum.

      1. teşekürler kardeş.burdaki tüm yorumları bilhassa sizin gibi yorum yazan arkadaşları bilhassa okurum.yorumlarınıza lütfen devam edin.iyi akşamlar

  10. Syn hocama uydum ve %60 hissemi satıp beklemeye geçtim. Kalan hiisemin tamamı YKBNK de eğer borsa pazartesi biraz daha yukarı tepki verecek ve sabah ilk açılışta bir iki kademe yukarı çıkacaksa kalan kısmınada satış emri vereceğim. Şayet olurda bazı arkadaşların yorumlarında belirttiği gibi hızlı bir yükseliş ve ardından benim hissem borsaya uyum sağlayaıp aşırı sıçrama yaparsa o zamanda vay be ne güzel şirket seçmişim demekki yatırım yapmayı öğreniyorum diyerek bu hafta kazandıklarımı yatırıma dönüştürmek için keyifle uygun fiyatları bekleyeceğim.
    YAŞAR HOCAM BU YAZIYI ÖZELLİKLE YAZDIM. HAYATIMDA İLK DEFA BUGÜN BORSADA ÇIKSADA DÜŞSE DE ÜZÜLMEYECEK KIVAMA GELDİM. SAYENİZDE BU HAFTA İKİ ÜÇ HAFTALIK SABRIMIN KARŞILIĞINI ALDIM. TÜM ÖĞRETTİKLERİNİZ İÇİN CANDAN TEŞEKKÜRLER.

  11. hocam kozal i kapanış fiyatları alış 33.00 satış 33.80 bu fark normal mi? yasal mı ? alış satış arası fark nasıl belirleniyor(Bilgi sahibi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim )

  12. Hocam sizden Aynen Kemal Atatürk ün dediği Yürüyün Askerlerim Hedef Akdeniz dediği gibi sizlerde bizlere haydi yatırımcı izleyecilerim buradan imkb ye girin en az imkb endeksi 5-10 000 puan daha yukarı atar tüm paranızla yüklenin hisse senetlerine diyeceğiniz zamanı dört gözle beklemekteyiz. lütfen bu konuda bilgilendirirmisiz. ne zaman bizlere sert bir hedef göstereceksiz. .

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir