Seans Öncesi – 30 Nisan 2012- 08:10

Geçen Hafta Neler Oldu?

Pazartesi: Piyasalarda sert düşüş oldu. Temel sebepler ise; AB’den ve ÇiN’den gelen zayıf PMI verileri, ispanya’nın 2012 birinci çeyrekte yüzde 0.4 daralması ve politik gelişmelerdi (Hollanda’da hükümetin istifası ve Merkel’e karşı söylemde bulunan Fransa cumhurbaşkanı adayı Hollande’nin ilk turda en yüksek oyu alması)

Salı: İspanya’daki tahvil ihalesinin olumlu geçmesi ile piyasalar rahatladı ve Bu arada Hollande’nin söyleminin o kadar da kötü olmadığı düşünülürklen ABD’den beklentilerin üzerinde Kâr açıklamaları geldi.

Çarşamba: Kâr açıklamaları devam ederken, FED’in faiz toplantısı sonrasında gelen açıklamalar hala QE3 beklenti kapısını açık tuttu. Bu arada İngiltere ekonomisinin ikinci çeyrekte de küçülmeye devam etmesi kötü haber olsa da piyasa FED’e ve kârlara odaklandığı için rahatsız olmadı.

Perşembe: Aslında AB bölgesi ekonomik güven endeksi kötü gelmesine ve ABD’de haftalık işsizlik başvuruları beklenenin üzerinde olmasına rağmen, konut sektörüne ilişkin verilerin beklenenden iyi gelmesi piyasa tarafından satın alındı. Yani piyasalar bardağın dolu tarafına baktılar.

Cuma: En önemli veri ABD’den gelen 2012 1 Çeyrek büyüme rakamıydı ve yüzde 2.5 beklenirken, yüzde 2.2 olarak açıklandı. Fakat piyasa yine bardağın dolutarafını gördü ve Apple, Amazon ve Expedia’nın kâr artışlarına olumlu tepki verdi.

Aslında geçen haftaki ekonomik verilerin çoğu beklentilerden kötüydü. Avrupa’da yeniden PIIGS stresi de başlamıştı. Fakat piyasalar neden bu kadar iyimserdi?

Piyasalar hem Avrupa’daki daralmayı, hem Asya’daki duraksamayı ve hem de ABD’deki büyümenin beklenenin altında kaldığını görseler de, Merkez Bankaları’nın asla yeni bir resesyonist baskıya izin vermeyeceğini ve mutlaka birşeyler yapmasını bekliyorlar.

Bu Haftanın Önemli Gündem Maddeleri!..

3 Mayıs Perşembe : Avrupa Merkez Bankası Toplantısı : Bu toplantı’da Draghi neler söyleyecek? Faizleri indirmesi beklenmiyor ama eğer indirirse bu durum borsaları coşturur. Faizleri indirmese bile son zamanlarda Almanya’nın politika reçetesi olan “İSTİKRAR-MALİ DİSİPLİN” söylemine karşılık eğer Büyümeyi ön plana çıkaran bir konuşma yaparsa piyaslaar olumlu etkilenir. Bir bakıma bu durum üçüncü bir LTRO veya yeni tahvil alım programı sinyali gibi algılanabilir. Fakat AMB’nın o kadar da özerk olduğunu düşünemiyorum. Dolayısıyla eski tas eski hamam gidilecekse ve avrupa cephesinde yeni bir şey yoksa, piyasalar buna İspanyol kağıtlarını satarak cevap verebilirler. Bu durumda yeniden stresli anlar yaşayabiliriz.

6 Mayıs Pazar : Fransa, Yunanistan ve İtalya’da (Bölgesel) seçimler var. Bu seçim sonuçları piyasalarda önemli etkiler yaratabilir. Yunanistan’da hiç kimsenin tek başına iktidar olması beklenmiyor. Başa gelecek partinin koalisyon olması bekleniyor. Eğer AB ile yürütülmekte olan programa sekte vuracak bir gelişme olursa şüphe yok ki, bu durum tahvil ve bono piyasasını olumsuz etkiler.

Fransa’daki seçimlerde Hollande’nin kazanması durumunda piyasaların endişe duyacağı düşünülse de, radikal bir politika değişikliğinin olması ve açıkça Almanya’ya karşı bayrak açması mümkün olmaz. Ama yine de piyasalar ilk anda bu tür bir sonucu satın almak istemeyebilirler.

BORSA 

Borsa geçen hafta yine sıkışık bir bantta hareket yaptı. Geçen Pazartesi günü 23 Nisan nedeniyle piyasalar kapalıydı. Dolayısıyla sadece dört gün işlem oldu. Fransa seçimleri ve Hollanda’daki hükümetin düşmesiyle streslenen piyasalara paralell olarak 59.250 civarlarına kadar geriledi ve haftayı 60.596 seviyesinden kapattı. Hafta içinde en yüksek 61.076 seviyesini Cuma günü gördü. Genel olarak dış piyasalar endeksli bir tavır vardı. Fakat TCMB’nin açıkladığı enflasyon raporundaki şahince söylem endeksin diğer borsalara göre negatif ayrışmasına neden olduktan sonra, Cuma günü İMKB100 endeksi farkı kapattı. Yeni haftaya girdiğimizde çok fazla sayıda belirsiz soru var. Bu hafta perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararı ve sonrasında yapacağı açıklamalar var. Eğer AMB’ndan şu anki gidişata dur diyecek üçüncü bir lTRO ya da bir tahvil alım programı ima edecek bir açıklama gelmezse Avrupa’daki işler daha da karışabilir. Merkel’e rağmen, AMB’nın kendi başına yeni, likidite veya tahvil alım programı türünden şeyler açıklayacağını zannetmiyorum. Öte yandan 6 Mayıs’ta Yunanistan, Fransa ve İtalya’da (bölgesel) seçimler var. Bu seçim sonuçları aslında piyasaları bir sonraki hafta etkileyecektir. Ama bunun öncesinde piyasalar risk almak istemeyebilir. Bu hafta çok sayıda PMI verisi de açıklanıyor ve ABD’de tarım dışı istihdam ile işsizlik verileri de gelecek. Yani gündemi oldukça yoğun bir haftaya giriyoruz. Bu şartlar altında borsada sağlıklı ve sorunsuz yükseliş bekleyemeyiz. Teknik olarak 63 bin seviyesinde güçlü bir direnç var. Bundan önce de 61.300 seviyesinde önemli bir direnç hakim. Fakat bu haftaya olumlu başlayacağımızı düşünüyorum. Hatta dirençler kırılıyor ve borsa sağlıklı bir yükselişe başlıyormuş görünümü bile söz konusu olabilir. Bu hafta için bu tür yükseliş hareketlerine fazla katılmamak gerekir diye düşünüyorum. Çünkü Pazar günü yapılacak seçimlerden sonra izleyen hafta veya bu Cuma günü risk almak istemeyen piyasaların satışları nedeniyle geri çekilmeler olabilir. Ayrıca geçen cuma günü i,knci seansta gelen satış baskısı da ilginçti. O sırada dış piyasalarda pek sorun yoktu.

Bu sabah itibariyle Asya tarafında yüzde 0.40 civarında gerilemeler var. Dow ve S&p500 future’ları yüzde 0.14 civarında  yukarıda bulunuyor.  Bu hafta birçok PMI endeksi açıklanacak. Ekonomideki gidişata ilişkin en önemli veri Cuma günü ABD’den gelecek. Tarım dışı istihdam ve işsizlik başvuruları bu haftanın en önemli verileri olmaya adaydır.

Bugünün veri takvimi

30 Nisan Pazartesi

12:00/Euro Bölgesi/TÜFE (yıllık)/Nisan/Beklenti: + % 2.6/Önceki: + % 2.6
15:30/ABD//Kişisel Gelirler/Mart/Beklenti: + % 0.3/Önceki: + % 0.2
15:30/ABD/Kişisel Harcamalar/Mart/Beklenti: + % 0.4/Önceki: + % 0.8
15:30/ABD/Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Deflatör (aylık)/Beklenti: + % 0.3
15:30/ABD/Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Deflatör (yıllık)/Beklenti: + % 2.2/Önceki: + % 2.3
15:30/ABD/Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Deflatör (aylık)/Beklenti: + % 0.2/Önceki: + % 0.1
15:30/ABD/Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Deflatör (yıllık)/Beklenti: + % 1.8/Önceki: + % 1.9
16:45/ABD/Chicago Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)/Nisan/Beklenti: 60.5/Önceki: 62.2
17:30/ABD/Dallas Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi/Nisan/Önceki: 10.8

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.