Halka Arzlarda Defter Değeri de İlan Edilmeli…

Halka Arzlarda Defter Değeri de İlan Edilmeli…

 

Borsa Uzmanı Arif Ünver, halka arzların ülke ekonomisine yapacağı olumlu katkıların tartışmasız olduğunu ifade ederek, her bir halka arzın bir sonrakine referans teşkil etme psikolojisi yarattığını söyledi.

Ünver, halka arz konusuna ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, iki türlü halka arz şeklinin olduğunu belirterek şunları anlattı:

“Birincisi ortak satışı, ikincisi ise sermaye artırım yöntemi… Genellikle ortak satışı modeli ile halka açılmada fiyatların göreceli olarak yüksek olması normal karşılanmakta ve ortak satışı modelinde kaynak firmaya gitmemekte, direkt olarak payını satan ortağa gitmektedir. Sermaye artırımı yöntemi ile ise halka açılan firmalar da kaynak, firmanın yapısı içine dahil olmaktadır. İMKB verilerine dayanarak bazı rakamlar vermek istiyorum, İMKB 30 endeksine dahil şirketlerin ortalama, piyasa/defter değeri oranına baktığımızda bu rakamın, 1,50, İMKB 100 endeksinde ise ortalama 1,60 olduğu göze çarpmaktadır.”

Halka arzlarda fiyat belirleme modelinde, serbest piyasa koşulları çerçevesinde arz edenin bir fiyat istemesi ve bu isteğini bir takım mali verilere dayandırmasının doğal olduğunu belirten Ünver şu değerlendirmeyi yaptı:

“Diğer taraftan, yatırımcılarında talep gösterip alacağı firma hisselerinin en azından defter değerini kendilerine bilgi çerçevesinde ilan edilmesi gerekir. Bu noktada, yatırımcılar açsın mali tablolardan baksın diyebilirsiniz fakat, mevcut yatırımcıların da hepsinin finansal okur yazarlığının bu verileri tespit edemeyeceği sanırım herkesin malumudur.”

Yapılan halka arz ne kadar sağlıklı olursa bir sonraki halka açılacak firmaya gelecek talebi de etkileyeceği yorumunu yapan Ünver, “Halka arzlar da iki nokta ön plana çıkıyor, birincisi halka açılacak firmanın arz fiyatı, diğeri ise halka açılacak firmanın bu kaynağı ne şekilde kullanacağıdır. Sonuç olarak küçük ve orta ölçekli yatırımcının korunması adına halka arz edilecek firmaların nasıl arz fiyatı ilan ve tespit ediliyorsa, aynı şekilde defter değerleri de aynı şekilde yatırımcıya bildirilmelidir. Her bir halka arzın bir sonrakine referans teşkil etme psikolojisi yarattığı bilinirse, halka arzlarda fiyatlamanın ne kadar önemli olduğu anlaşılacaktır.

http://www.borsaokuryazarligi.com
Kaynak: AA

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir