Seans İçinden – 14 Mayıs 2012 – 16:55

16:55

İkinci seans başladıktan sonra piyasalardaki stres daha da arttı ve Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalması konusunda gelen her açıklama piyasaları daha fazla sarstı ve az önce Merkel “Yunanistan’ın büyümeye dönmesi için herşeyi yapmalıyız!” gibi bir laf etti. İnanılır gibi değil. Bütün krizlerde durum hep aynıdır. Liderler sürekli olarak en az zarar verecek ve kendilerine en az maliyet çıkaracak seçenek peşindedirler. Bu yüzden hiç bir zaman gerekenler yapılmaz.  Ne zaman yumurta kapıya gelir o zaman söylemler başlar. Ama aksiyon almak için en azından bankaların batması, bütün ülkelerde ciddi bir küçülme olması gerekir. Buna da kriz yönetimi derler. Kriz olağanüstü durumdur. Şu an politikacıların çare bulmaya çalışması, kalp krizi geçiren adama pratisyen hekimin çareler önermesi veya müdahalede bulunması gibi bir şeydir.

Az önce ABD borsaları açıldı ve dow yüzde 1’in üzerinde düşüş yaptı. DAX yüzde 12.5 aşağıda bulunurken S&P500 endeksi de yüzde 1’den fazla değer kaybediyor. Sonuç olarak piyasalarda stres hakim. Bu stres sadece Yunanistan’ın Euro’dan çıkması değil, İspanyol bankalarının da bu tür zamanlarda dolu dolu zarar yazmaya devam etmeleridir. Bizim endeks yüzde 1.70 aşağıda bulunuyor. Yine de iyi dayanıyoruz. Endeks şu an 58 binin hemen altında ve toparlanmaya çalışıyor. Dolar yeniden 1.81’e geldi. Yatırımcı nakitte kalıp  izlemeye devam etmeli. Çünkü satışlar daha da hızlanabilir. Bu tür zamanlarda gelecek tepki alımları cılız olur. Eğer AB maliye bakanları yarın şapkadan tavşan çıkarmazlar ve çarşamba günü de Merkel-Hollande görüşmesi sonrasında yarım ağızla açıklamalar yapılırsa piyasalar, siyasilere yeni bir dayak atmak için kolları tekrar sıvar. Bütün bu süreci durduracak olan kurum FED’dir. QE3 dediği anda hava birden günlük güneşlik oluverir.  Avrupa’da banka hisselerinde satışlar güçlüydü ve pek toparlanma yok. Dolayısıyla izlemede kalmakta fayda var. Sağlıcakla kalınız…

 

14:10

Dolar bugün oldukça hareketliydi ve 1.81’i geçti. Daha sonra da 1.8035’e kadar geriledi. Şu an yeniden dış piyasalarda stresin artmaya başlaması ile birlikte yukarı hareket görüyoruz. Dow future’ları şu an yüzde 0.90 aşağıda bulunurken, Avrupa’da da satışlar devam ediyor  ve DAX endeksi yüzde 2.26 aşağıda bulunuyor. Bu şartlar altında ilk seansda işlemlerine devam eden borsa endeksi ilk seansı 58.454’den kapatmıştı. İkinci seans az sonra başlayacak ve aşağı yönlü hareketin devamını bekleyebiliriz. Fakat 58 bin desteği güçlü duruyor. Nakitte olanlar beklemeye devam edebilirler… Bir sonraki yorum 16:45’de

08:40

Bu sabah piyasalar haftaya stresli başlıyor. Temel sebeplerini birçoğunuz biliyor. Bunlar;

1. Yunanistan’daki belirsizlik ve Yunanistan’ın Euro’dan çıkma işinin ciddiye binmesi ve FITCH’in geçen hafta yaptığı “Eğer Yunanistan Euro’dan çıkarsa, diğer ülkelerin hepsinin negatif etkileneceği” yorumudur. BU nedenle bu sabah Euro dolar paritesinde gerileme devam ederken, ABD borsası future’ları haftaya düşüşle başlıyor.

2. İspanyol başbakanı Rajoy’un bankalarla ilgili planı pek ses getirmedi ve İspanyol bankaları istim üzerinde bulunuyor. Her an İspanya’dan yeni kötü kokular gelebilir.

3. Geçen hafta JP Morgan’ın yazdığı 2 milyar dolarlık zararlar fiyatların içinde olsa da, piyasalarda bu fütursuzluk ciddi bir belirsizlik yarattı ve “başka bu ür banka var mı?” sorusunu gündeme getirdi.

Yukarıdaki başlıklar piyasada stres yaratırken, Çin’den gelen munzam karşılık faizlerinin 50 baz puan indirilmesi biraz umut yarat sa da ana gidişatı değiştirmiyor ve Asya’da ekonomilerin yavaşladığına dair ciddi veriler var. Bugün AB maliye bakanları, yarın da Euro bölgesi maliye bakanları toplantısı var. Çarşamba günü de Merkel-Hollande görüşmesi yer alacak ve mali istikrar paktında büyüme endişelerini de azaltacak planlar üzerinde kafa yorulacak. Hafta sonunda G8 liderleri buluşacak. Yani piyasaların merakla sonuçlarını beklediği toplantılar olacak. Bu toplantılardan elle tutulur birşeyler çıkmalı. Gelecek açıklamalar piyaslaarda yeni trendleri başlatmasa da kötü gidişatı frenleyebilir. Ama dağ fare doğurursa olumsuz etki devam eder.

Şu an ABD borsası endeks future’ları yüzde 0.20 civarında aşağıda bulunuyor. Bizim borsa da güne düşüşle başlar ve 58 bini destek yaparak 58.000 ile 58.900 aralığında dalgalanmak isteyecektir. Bizim piyasalar tüm bu gelişmelere rağmen iyi tutunuyor. Ama yine de alım yapmak için erken olduğunu düşünüyorum. Birçok toplantının sonuçlarının ortaya çıkması gerekir. Net bir yukarı yön oluşması için yeterli şartlar oluşmuş değil. Bir sonraki yorumumu saat 14:00’de vereceğim. Bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.