Seans Öncesi – 16 Mayıs 2012 – 08:40

Dünkü yorumumda borsa için genel olarak 58 bin civarından bir açılış olur ve piyasa 58 bin ile 58.900 aralarında dalgalanır ama 58.500-58.750 aralığını yukarı geçemez yorumunu yapmıştım. Dün 58 binin üzerinde açılış olsa da, piyasa daha sonra 58 bini aşağı geçti ve 57 bine kadar geriledi. Kapanışını ise 57.441 seviyesinden yaptı. Dünkü gelişmeleri anlatmayacağım. Yunanistan’da yeniden seçim olacağı haberi tüm piyasaları strese soktu ama bizim piyasa dışarıya göre negatif ayrıştı. Bunun en önemli sebebi de, TCMB’nin 2 haftaki şahin söylemini bir kenara bırakıp en stresli günleri normal gün ilan ederek piyasayı şaşırtmasıydı. Zaten şu an TCMB’nin en güzel yaptığı şey şaşırtmak oluyor. Şu an izlediği politikayı niye böyle belirlediğini şeffaf bir şekilde anlatsa sorun olmayacak ama kimsenin net bir cevabı yok.  Yabancı fonların Türkiye’Ye ilgisinin azaldığını ise Merill Lynch raporundan öğrendik. Yabancı takas oranı yüzde 62’nin altına geldi. Yani son 1 yılın en dip seviyelerinde bulunuyor. 2008’deki kriz sırasında bile yüzde 62.5 civarındaydı.

Avrupa’da stres her geçen gün artıyor. Dün Hollande ile Merkel görüşmesinde Yunanistan’a zeytin dalı uzatılmış olsa da piyasalar son açıklamaları yeterli bulmadılar. Almanya’da sürpriz derecede yüksek gelen büyüme bile piyasalara ciddi bir rahatlama getirmedi. Dolayısıyla şu an liderler mali disiplin ve büyüme odaklı stratejiyi net bir şekilde ortaya koymadan piyasalar rahatlamayacak gibi görünüyor. Dün ABD borsaları da son anda satış yiyerek günü yüzde 0.50 düşüşle kapattı.

Bildiğiniz üzere 62 binde satış önerdiğimden bu yana hala nakitte kalınmasını öneriyorum. Dün belki 58 bin desteği tutabilir ve hacim düşebilirdi. Böylelikle ikili bir dipten bahsedecektik ve alım için uygun seviyelerde olduğumuzu söyleyecektik ama 58 binin aşağı geçilmesi beklemeyi gerekli kılıyor. Bu sabah ekrana düşen haberlere göre Almanya Maliye bakanı küçük bir grupla finansal işlemler vergisi üzerine çalıştıklarını söylemiş. Bu durum piyasalar için yeni bir stres kaynağı olabilecektir. Teknik olarak baktığımızda ise 55.500 ile 56.500 aralığına kadar bir gerileme olası göründüğü için alım konusunda bir süre daha beklemekte fayda var. İllaki 56 bine gerileme olacağını söyleyemem ama alım sinyali gelirse sizlere duyuracağım.

Bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum. Bugün üniversitedeki derslerim ve yarın da World Political Forum’da iki ayrı panelde hem moderatör hem de konuşmacı olarak bulunacağımdan dolayı yoğunluğum nedeniyle başka yorum veremeyeceğim.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.