Seans İçinden – 21 Mayıs 2012 – 17:10

17:10

Az önce ABD borsasında işlemler başladı ve dow endeksi güne yükselerek başladı. Şu an yüzde 0.30 yukarıda bulunurken, S&P500 endeksi de yüzde 0.33 yukarıda bulunuyor. Az önce JP Morgan’dan açıklama geldi ve 8 milyar dolarlık açıklanmamış kârları olduğunu belirterek temettü ödemeye devam edeceklerini söylediler. Bu durum piyasalarda çok büyük bir beklenti yaratmadı. DAX endeksi sabah saatlerinde artış trendindeydi. Sonra bir ara geri çekilme oldu. Fakat şu an yüzde 0.85 yukarıda bulunuyor. Bizim endeks ise bir ara 57.500 seviyelerini gördükten sonra geri çekildi. Bu geri çekilme o kadar hacimsiz ve bana göre sebepsiz oldu ki (Citigroup’un gelişmekte olan ülke oranlarının azaltılmasını tavsiye etmesiyle) adeta alım yapmak isteyenlere “alım yapmayın” mesajı gibi hareket oldu. Bizim endeks cuma gününe göre şu an yüzde 0.51 aşağıda bulunuyor. 56.576 seviyesi test edildi ve hafif bir yukarı eğim vardı. Şu anki seviye 56.650  olup yeniden dip seviyelere gelindi. Fakat bugünkü hacimsiz gerileme bence alım yapmak için ilk sinyal olarak alınabilir ama bu sinyali başka sinyallerin de desteklemesi lazım. NAkitte olanlar bir süre daha izlemede kalabilirler. Yorumdaki gecikme için özür dilerim…

11:15

Endeks güne 57.240 seviyesinden açılış yaparak başladı ve genelde hafif yukarı eğimli bir trend izliyor. Şu ana kadar diğer önemli borsa endekslerinde de benzer bir seyir hakim.  Dow ve S&P500 future’ları, yukarı yönlü hareketine devam ediyor ve yüzde 0.70 civarında artıda bulunuyor. DAX endeksi ise benzer şekilde cuma gününe göre yüzde 0.70 yukarıda bulunuyor. Bizim endeks şu an 57.446 seviyesinde olup, cuma gününe göre yüzde 0.89 yukarı hareket ediyor. Tahminen 57 bin ile 58.000 aralığında hareket olacaktır. Bugünkü açılış ve piyasaların genel seyri ve aynı zamanda emtia piyasalarındaki hareketleri göz önünde bulundurursam, haftaya iyi başladık ve G-8 liderler zirvesinden çıkan kararlara bardağın dolu tarafından bakılıyor. Bu nedenle, piyasalarda yavaş yavaş dip seviyelerin oluştuğunu söylemek mümkün.  Ama yine de bankalardan mevduat çekilişleri riski bulunuyor. Bizim borsada şu an kadar gerçekleşen hacim hala düşük seviyede kalmaya devam ediyor. Az önce Financial Times gazetesinin bir haberi geçti ve Türkiye’nin notu artabilecek ülkeler arasında olduğu belirtiliyor. Bu haberin piyasa üzerinde pek etkisinin olmadığını görüyoruz. Sonuç olarak yatay seyir beklemek lazım. Asıl önemli olan ABD ve DAX’ın hareketleridir diye düşünüyorum. Oralarda destekler güçlenirse bizde de alım gelir.  Bu aşamada izlemede kalınması en iyi strateji olur. ELinde hisse olanlar beklemeli, nakitte olanlar ise alım için biraz daha izlemede kalabilirler.  Bugün bir sonraki yorumumu saat 16:45 civarında vermeyi düşünüyorum.

 

08:30

Bu haftaya başlarken, G-8 liderler zirvesi sonuçları piyasaların başlangıç değerlerine şekil veriyor. Aslında beklenmedik bir açıklama gelmedi. Görünen o ki Merkel kendi görüşlerine ortak bulamamış. Bundan sonraki süreçte sadece mali disiplin veya AB mali disiplin ajandası değil, mali disiplin ve büyüme birlikte ele alınacak. Liderler “Yunanistan Euro’da kalmalı” diyorlar. Ama bunun yol haritasını vermiyorlar. EĞer seçimlerde yine kaos çıkarsa ve hükumet kurulmazsa ne olacağına veya nasıl bir yol izleneceğine dair ipucu yok. Öte yandan, İspanya’da bankaların durumu vahim ve bu bankaların sermayelendirilmesi ya da kurtarılması konusunda veya AB’de ortaya çıkacak diğer problemlerde yeni bir Lehman krizine izin verilmeyeceği ve gerekenin yapılacağı vurgulanıyor. Fakat nasıl yapılacağına ilişkin yol haritası yok. Örneğin EFSF ve ESM’nin ateş duvarının yükseltilmesine ilişkin birşey çıkmadı. Fakat açıklamalar oldukça güzel ve duymak istenilen mesajlar var. Fakat güven veriyor mu? Bence hayır. Peki bu durumda piyasalar bozulmaya devam eder mi? yoksa iki üç haftalık ciddi bir bozulmanın ardından G-8’den gelen açıklamaları baz alarak rahat bir nefes alır mı?

Bu sabah itibariyle Euro/D0lar paritesine baktığımızda 1.2790 rakamını görüyoruz. Parite cuma günü 1.2779 seviyesinden kapanmıştı.  Dün gece en yüksek 1.2812 seviyesini gördü ve şu an 1.2790 seviyesinde bulunuyor. Yani G-8 liderler zirvesinden gelen açıklamalar çok önemli bir etki yaratmış değil. Asya’ya baktığımızda Çin ve Japonya yüzde 0.40 civarında yukarıda bulunurken Güney Kore yüzde 0.69 yukarıda seyrediyor. Dow endeks future’ları ve S&P500 future’ları yüzde 0.40-0.45 yukarıda hareket ediyorlar. Yani en azından haftaya başlarken kötümser hava bir miktar dağılmış görünüyor. Fakat vurgulayalım ki, Yunanistan’dan başlayana mevduat kaçışı İspanya’ya da sıçrarsa ki geçen hafta orada da bir miktar sızma vardı, piyasalar yeniden  strese girer. Bugün gözler yine Yunanistan ile İspanya’da olacaktır.  Bu ülkelerin bankalarının artık tahvil ve bono satarak kaynak sağlaması çok zor. Mevduatın gelmesi bir yana mevduat kaçıyor. Yani, Avrupa Merkez Bankası’nın yeniden LTRO imkanı açması söz konusu olabilir. Piyasa bu aşamada mevduat kaçışına çok büyük tepki vermese de, AMB’nın LTRO imkanına güveniyor. Yani bu hafta yine birçok soru ile haftaya başlıyoruz. Bugünkü ekonomik takvim’de çok önemli veriler yok.

“Çin Başbakanı Wen Jiabao, haftasonu yaptığı açıklamada, ekonomiyi desteklemek için “proaktif maliye politikası ve ihtiyatlı para politikası” uygulamak gerektiğini söyledi. Japonya Merkez Bankası, iki gün sürecek toplantısına yarın başlayacak. Almanya ve Fransa liderleri bugün, 23 Mayıs’taki Avrupa Birliği zirvesi öncesi Berlin’de biraraya gelecek. ”

Bizim borsa geçen hafta  56.400 seviyelerini gördükten sonra haftayı 57 binin altında kapattı. Bugün açılışta 57.200 civarından güne başlayabilir ve sınırlı bir yükseliş sergileyebilir. Bugün 58 binin üzerinde bir kapanış olasılığı zor görünüyor. Endeksin 57 bine ile 58 bin aralığında dalgalanmasını bekliyorum. Ama AMB’ndan açıklamalar gelirse ve yeni bir LTRO sinyali verilirse coşku görebiliriz. Biraz daha sabır gerekiyor. Avrupa’daki gelişmelere rağmen artık endeks için daha büyük ve sert düşüş olasılığı azalmış durumda. Alım yapmak için şartlar uygun olduğunda yorumlarımda belirteceğim.  Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum. Bir sonraki yorumumu saat 11:00 civarında vermeyi planlıyorum. Yarın akşam saat 20:15’de Webinarı inşallah bir aksilik olmazsa yapacağız. Ayrıca sizlerden çok fazla mail geliyor ve yeniden güncel teknik ve temel analiz eğitimi açmam isteniyor. Bunun ayrıntılarını da yarın duyuracağım.