Seans İçinden – 1 Haziran 2012 – 16:50

16:49

Endeks 54.700 civarındayken, aşağıda yazdığım sebeplerden dolayı nakde geçilerek stop yapılmasını önerdim. Endeks şu an 55.135 seviyesinde bulunuyor.  Az önce dow açıldı. Çok kötü gelen istihdam verileri sonrasında yüzde 1.33 aşağıda bulunuyor. Bu arada DAx endeks yüzde 3.40 düşmüştü ve bir toparlanma var. DAX şu an yüzde 2.93 aşağıda bulunuyor. Az önce Yunanistan’dan haber geldi. Çipras iktidara geldiklerinde bütün anlaşmaları tanımayacaklarını yeniden söylemiş. Bunlar da kabak tadı verdi.  Asıl kötü olan görünüm ise Dow endeksinde 12.250’nin altına geçilmiş olması. Dolayısıyla, bu seviyeden kapanış olursa, bayrak formasyonu aşağı kırılmış olacak.  aAni teknik görünüm dış piyasalarda çok bozuk görünüyor. Tabi ki bu seviyelerden bir anda hızlı yukarı dönüşlerin olması ve ayı tuzaklarına yakalanmak da mümkün. Fakat daha önce alım önerirken verdiğimiz stop seviyesinin altına bugün ikinci, defa düşüş olmuşsa stop yapılarak beklenilmeli.  Şu an endeks 55.100 seviyesinde bulunuyor ve daha önce bu tür bir durum olduğunda stop yapılamamasını önermiştim. Şu an ise 55.100 olsa da aynı şeyi önermiyorum. Çünkü dış piyasalarda önemli destekler kırıldı. Bu aşamada en önemli direnç 56.500 oldu. Bu seviye hacimli ve yabancı takasının artmasıyla yukarı geçilecek olursa o zaman yeniden alım önereceğim. Sağlıcakla kalınız…

 

****

15:47 – Endekse yeni satış baskısı gelebilir. Nakde geçip beklemede kalıp, dış piyasalardaki, stresin azalmasını beklemekte fayda var. Fakat böyle zamanlarda,  FED yeni genişleme sinyalleri verecek olursa çok hızlı yukarı dönüşlerin olacağını ve şu an nakde geçiş fiyatınızın oldukça üzerinde alım yapmak zorunda kalabileceğinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Bu aşamada eğer parsalar genişleme gecikirse, İspanya için Merkel ikna edilemezse bozulma devam eder.  Endeks şu an 54.690 seviyesinde bulunuyor.

****

15:42 – Endeks ABD istihdam verisi açıklandıktan sonra 54.400’e kadar gerilemişti. Şu an toparlanıyor ve 54.700 seviyesine kadar geldi. Dow Future’larında 12.250 aşağı geçilmiş durumda.

***

15:25  : Son iki gündür sizlere gün içi yorum geçemedim. Düne kadar sabah seans öncesi yorumlara verebildim. Ancak şu an vakit bulup yorum yazabiliyorum.

Dünya piyasalarında durum gerçekten de hiç iç açıcı görünmüyor.  DAX endeksi yüzde 2.75 değer kaybetmiş durumda. Dow future’ları yüzde 0.87 aşağıda hareket ederken S&P500 endeks future’ları da yüzde 1.16 oranında değer kaybetmiş durumda.  Biz ise düne göre yüzde 0.47 aşağıda bulunuyoruz ve yabancı takas oranı da yüzde 61.72 seviyesine kadar gerilemiş durumda. 2008 krizinde bile bu kadar gerilememişti.  Dolar 1.87’de bulunuyor ve 1.85’i yukarı geçmesiyle birlikte aslında senaryo değişmiş durumda.

Tüm bunlara rağmen endeks 55 bin civarında tutmayı inatla sürdürüyor. Fakat dün kapanış seansında Akbank’ta 29 milyon lot alım olurken, birçok İMKB30 kağıdında da satış baskısı vardı. Bugün de aynı şey olur mu bilemiyorum. Bildiğiniz üzere endeks 56.500-57.000 aralığındayken hisselerde alım önermiştim. Sonra da dış piyasalarda pek sorun olmamasına rağmen bizim endeks zayıflıyordu ve sonradan öğrendik ki; Akbank’ta citigroup hisse satacakmış. Bu satış baskısı endeksi 54 bine kadar aşağı çekmiş ama 54 binin görüldüğü gün endeksin 55 bine doğru gün içi sert hareketi yüzünden beklenilmesini tavsiye etmiştim. Yani pozisyon almış olanların bu pozisyonu bozmamalarını önermiştim. Şu an endeks 54.835 seviyesinde bulunuyor. Yani endeks tekrar 55 binin altına geldi. Hatırlayacak olursanız, 56.500-57.000 civarında alım önerirken stop seviyesi olarak 55 bini vermiştim. Ama az önce anlattığım şekilde 54 binin görülmesine rağmen pozisyonların korunmasını salık vermiştim. Şimdi ise yeniden 55 binin altına gelmek aslında birinci sırada önem taşımıyor. Bu aşamada şimdilik dış piyasalardaki aşağı yönlü baskıya ciddi bir şekilde direniyoruz ve kaleler sağlam görünüyor.

Şu an sorulması gereken en önemli soru; dış piyasalardaki aşağı yönlü baskı daha ne kadar sürecek ve bizim piyasa buna ne kadar dayanacak?

Eğer dış piyasalar bir dip formasyonu yapıyor ve yukarı dönecekse, bu durumda 54 bine kadar düşüşü göze alıp beklemek gerekir.

Fakat eğer aşağıdaki grafikte gösterildiği şekilde Dow endeksi ve S&P500 endeksi ters bayrak formasyonu yapıyorsa ve bu formasyon aşağı kırılırsa, o zaman  bizim piyasa değil hiçbir piyasa bu düşüşe dayanamaz.

Eğer dow’da 12.250 aşağı kırılırsa ve bu seviyenin altında kapanış olursa 11.250-11.500 aralığına kadar gerileme olur ki, bu durum adeta yeni bir 2008 etkisi demektir. Aynı şekilde eğer S&P500 endeks 1300’ün altında bir kapanış yaparsa burada da ters bayrak formasyonuna göre, çok sert satışları beraberinde getirir.

Buraya kadar olan kısım ABD borsasıydı. Gelişmekte olan borsalara baktığımızda ise resim daha arklı görülüyor. MSCI GOP endeksinin grafiği aşağıdadır. Burada da uzun vadeli Omuz baş omuz formasyonu oluşmuş durumda. Yani 850 seviyesinde veya bunun altında bir kapanış daha sert düşüşleri beraberinde getirebilir.

Buraya kadar anlattıklarım tam bir korku senaryosu. Ya tersi olursa… Örneğin gelecek hafta Avr. Merkez Bankası başkanı Draghi zor durumda olan bankalara direkt sermaye desteği sağlanacağını açıklarsa, ya da Dünya merkez bankaları bir araya gelip zor durumda olan bankalara yeni kaynak sağlamaya girişirlerse. İşte bunlar belli değil. Bu yüzden de şu an stop yapılarak nakde geçilmesini ve ortalık düzelene kadar nakit kalınmasını öneriyorum. Endeks şu an 54.800 civarında bulunuyor… 16:45’de bir yorum daha vereceğim.

NOT (15:35)  : Az önce ABD’de istihdam verileri açıklandı. 172 bin artış beklenirken sadece 82 bin artış var ve bu veri sonrası hızlı satışlar geldi. Şu an biraz izlemede kalıp endekslerin toparlanıp toparlanmadığına bakmak gerekiyor. yer yer bilgi geldikçe yorum gireceğim.