Yabancı Sermayeyi Engeller Aile Faciaları Yaşatırdı

ALİ BABACAN, TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİNİ BÖYLE AÇIKLADI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan “Bu kadar yasak getirdiğiniz anda kayıtdışına çıkacaklar. Milletimiz pek zeki, bunu arkadan dolanmanın 40 yolunu bulacaktır. İdeal yapıya yasakla hapisle değil ama teşvikle yönlendirmeyle ulaşılmalı” dedi

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 10 yıldan beri sürdürdüğü istişare toplantılarından sonuncusunda Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklikler, Avrupa krizi ve kıdem tazminatı fonu hakkında detaylı bilgiler öğrendik. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu’nun hazır bulunduğu toplantıda “Küresel ekonomideki gelişmeler, Avrupa krizi ve Türkiye ekonomisinin geleceği” ele alındı. Çoğu akademisyenlerden oluşan gazete köşe yazarları ve televizyon yorumcularının katıldığı toplantıda Ali Babacan’ın açıklamaları özetle şöyle:
■ “Türk Ticaret Kanunumu bir bütün halinde Meclis’ten diğer partilerle anlaşarak, hızlı ama tartışmadan geçirdik. Uygulama tarihini ileriye attık. Resmi Gazete’de yayımlanır, o zaman herkes ciddiye alır, tartışır diye düşündük. Şikâyetler de geldi. Bütün ilgililerle üç kez altışar saatlik toplantılar yaptık. Çok tartıştık. Sonunda 70-80 maddeyi değiştirmeye karar verdik. Bunun kanunu sulandırmakla hiç ilgisi yok. Kanunu şimdi Türkiye gerçeklerine uygun hale getiriyoruz. Bu değişikliği Meclis’e bir teklif olarak sunacağız, diğer gruplarla da anlaşma yoluna gideceğiz.

DENETİM, YASAK, HAPİS
■ Kanun çok yasaklayıcı ve iş yapanlara baştan potansiyel suçlu olarak yaklaşıyor, özünde denetim, denetim, denetim diyor. Onun için de şu yasak, bu yasak, öteki yasak deyip hapis cezaları getiriyor. Halbuki bu kadar yasak getirdiğimiz anda bunlar kayıtdışına çıkacaklar. Şirket kasasından para almasını tamamen keserseniz bu kez patron şirkete sermaye koymayacak. Ya ne yapacak, dönecek parasını şirkete borç olarak kullandıracak. Maşallah bizim milletimiz pek zeki, bunu arkadan dolanmanın 40 yolunu bulacaktır. Bu nedenle ideal yapıya, yasakla hapisle değil ama teşvikle yönlendirmeyle gidilmesi en uygunu.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir