Türkiye’den IMF’ye 5 Milyar Doların Anlamı

Türkiye’nin, IMF’nin Acil Yardım Fonu’na 5 milyar dolarla katılacağı açıklandı. Açıklama G-20 zirvesine denk getirildi. Merkez Bankası rezervlerinden aktarılacak bu parayı ihtiyaç duyulması halinde Türkiye kullanabilecek. Para aynı zamanda uluslararası rezervlerde görünecek.
Yeni katılımlarla birlikte fondaki para 360 milyar dolardan 436 milyara yükseldi. IMF bu kaynakla mali krizde olan ülkelere fon kullandıracak.
Fona bizim gibi gelişmekte olan ülkelerden Rusya ve Brezilya 10’ar milyar dolarla katılmış. Çin 43 milyar dolar aktaracak. Bizim rezervimiz onlar kadar yüksek değil, ekonomimiz de büyük değil. Ayrıca yüksek cari açık veren bir ülke olarak döviz rezervi biriktirmenin maliyeti bizim için daha yüksek. Yani Türkiye’nin uluslararası dayanışma fonuna 5 milyarla katılımı daha anlamlı.

NEYİN GÖSTERGESİ: Bu katılımın Türkiye ekonomisi açısından daha başka anlamları da var. Türkiye IMF’nin kurucusu ve aynı zamanda en büyük müşterilerinden. Kurumla 19 kez program anlaşması ve fon kullanım anlaşması yapmış. Sonuncusu 2007’de bitti. Ardından küresel kriz başladı. Aradan 5 yıl geçti. Kriz henüz sonlanmış değil. Türkiye ise IMF ile herhangi bir anlaşma yapmış ya da yardım istemiş değil.
Buna karşılık krizden az etkilenen ülkelerden biri. Bankacılığı krizden daha güçlenerek çıktı, reel sektörü dış borçlarını çevirmeyi başardı, kamu kesimi de borç ödemelerinde zorlanmadı. Bu açıdan IMF ile yeni bir anlaşma yapmamak Türkiye’ye bir büyük küresel krizde bile ayakları üzerinde durabilmeyi öğretti, rüştünü ispatlattı. Şimdi de cari açığı en yüksek ülkelerden biri olmasına karşılık Acil Kurtarma Fonu’na böylesine gönüllü katılımla bu başarısını perçinliyor. Ekonominin nereden nereye geldiğinin net bir göstergesi bu. Fona bu katkı, şimdiye kadar yapılanların bir sonucu ve sigorta poliçesini artırmak gibi bir şey. Bundan sonraki başarı ise bu sigorta poliçesi karşılığında hasar ödemesi yapılmasını istememek olacak.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir