Seans İçinden – 27 Temmuz 2012 – 17:00

17:00

Daha önceki yorumda belirttiğim üzere ikinci seansın sonuna doğru alımlar arttı ve endeks 64.400 seviyelerini gördü. Genel olarak yükseliş trendi devam ediyor ve dış piyasalarda benzer hava var. Merkel ve Holanda’den açıklamalar geliyor ve Euroyu korumak için herşeyi yapmaya hazırız mesajları geliyor. En azından Almanya’dan şu ana kadar Draghi’nin açıklamalarını perdeleyecek bir açıklama gelmedi. Sabah yorumum da da vurguladığım üzere, piyasalar için dün çok radikal ve kritik bir dönüm noktası oldu. Draghi’den asla böyle bir açıklama bekleyemezdim. Ama önemli olan konu, yapısal değişimi fark edip pozisyon oluşturmaktır. Bu tür zamanlarda ve bu tür zamanların tersi zamanlarda elden bırakmayacağınız düstur “ALIRKEN AŞAĞI, SATARKEN YUKARI BAKMA” düsturudur.  Bu satırları okuyan birçok kişi için 63.750’de alım yapmayı rasyonel bir karar olarak görmez. Rasyonel karar 60.500’de alım yapmaktı. Ama arada bir fark var. Birisi geçmişe bakar, diğeri şu ana bakar ve geleceğe bakar. 63.750’de alım kararı rasyoneldir ama sonucu zararla bitebilir. Eğer yatırımcı “sonu zararla biten rasyonel karar” felsefesini bir anlasa zaten gerçek anlamda yatırımcı olacaktır.  Halbuki “sonu zararla biten her karar irrasyoneldir” diyen bir beynimiz vardır ve o beyni yenmek gerekir. Endeks bugünü 64.500 üzerinde tamamlayabilir. Pozisyon almış olanlar beklemede kalabilirler… Sağlıcakla kalınız, hayırlı iftarlar ve güzel bir hafta sonu diliyorum…

11:30

Endeks bu sabah açılıştan sonra en yüksek 64.07 seviyesini gördü, şu an geri çekiliyor ve 63.660 seviyesinde bulunuyor.  Sabah yaptığım yorumda vurguladığım üzere piyasalar için önemli bir risk ortadan kalkıyor, fakat bugün olabilecek en riskli gelişme şu ana kadar Draghi’nin açıklamalarına hiç sesi çıkmayan Almanya’dan ses gelmesi olabilir. Fakat Draghi bu kadar cesur ve net konuştuğuna göre herhalde bir bildiği vardır diye düşünmek lazım. Dünkü coşkunun ardından bugün piyasalar biraz bekleme moduna girdi.  Bizim endeks için en güçlü destek 62.250 seviyesinde bulunuyor.  Endeks dün ikinci seansa başlarken boşluk bırakarak yükselmişti. Bu boşluk dolacaksa endeksin  62.350 seviyelerine kadar gerilemesi gerekir. Ama bu boşluk bugün mü dolar, altı ay sonra mı dolar bilemeyiz. Bugün 63.250  ile 64.000 aralığında dalgalanma devam eder. kinci seansta ve akşama doğru eğer ters bir gelişme olmazsa yeniden alımların gelmeye başladığını görebiliriz. Bu arada eğer 63 binin altına sert bir gerileme olursa çok ciddiye almam. Ama önemli olan 62.250’nin altında kapanış olmamasıdır. Çünkü bu son yükselişte maliyetler 62.300 civarında oluştu ve kimse bunun altına satış yapmak istemez. Dolayısıyla bu seviyenin aşağı kırılması stop-loss yapılmasını gerektirir. O sırada kağıt bazında verilen stop seviyeleri yerine endeksin stop seviyesini baz almak gerekir.

Sabahki yorumda  hisse önerisi yapmıştım ve bunları düzenleyeceğimi belirtmiştim, Son fiyat değişimlerine göre yeniden düzenlenmiş öneri tablosu aşağıdadır. Hedef satış aralıklarını her an değiştirebilirim. Çünkü herkes o fiyata gelince satmak istediği zaman zaten bu mümkün olmuyor. Bu yüzden hedef satış aralıklarını her an değiştirebilirim.  Ya da bazen teknik olarak göstergelerde belirgin aykırılıklar veya farklı formasyonlar oluşursa ve artık kağıdın daha fazla yukarı potansiyeli kalmadığını düşünürsem hedef satış seviyesini değiştirebilirim.  Bir sonraki yorumu saat 17:00de vereceğim.

 

08:45

Bugün yorum yazmayacağımı belirtmiştim ama sadece bir günde çok radikal değişiklikler oldu. Bu değişiklikler piyasaların yönünü sadece kısa vadeli ve bir günlük değil de, daha orta vadeli etki yaratabileceği ve değiştirebileceği için, beni sürekli okuyan ve anlayan okuyucularım için ayrıca yorum vermek boynumun borcu oldu.

Daha önceki yorumlarımda özellikle 60.500’den başlayan yükselişin en güçlü direncinin 62.250 civarında olduğunu ve endeksin burayı kırmasının çok zor olacağını, bu nedenle de 61.00 üzerinde alım önermediğimi belirtmiştim. Çünkü sadece bin puanlık bir yükseliş için alım önerdiğinizde endeks bin puan yukarı gitse bile önerdiğiniz kağıdın en fazla 2-3 kademe oynadığını görebiliyorsunuz ve pozisyon almaya değmiyor. Bu nedenle de bu tür zamanlarda önemli kural gerçek direncin aşılmasıdır. Ben piyasanın hareketlerine göre öneri yapmam. Öneriyi yapabilmem için piyasa benim istediğim hareketleri yapmalıdır. Eğer bu hareketleri görmezsem piyasanın yukarı gitmesi ya da aşağı gitmesinin benim için pek fazla anlamı yoktur. ÇÜnkü fiyat hareketleri her zaman sizi illizyona sokar ve gerçek resmi göstermez.

Dün ilk seansta 62.250 sveiyesine kadar gelen endeks o seviyelerde yatay ve sıkışık bir hareket yapıyordu. Öğle arasında Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi (Super Mario) bir açıklama yaparak Adeta ALmanya’ya rest çekti ve İspanyol ve İtalyan tahvillerinde alım yapılabileceği sinyalini verdi. Aksi halde uyguladıkları faiz politikası etkin olmuyordu. Euro’nun arkasında güçlü bir şekilde duracaklarını söyledi. Aslında bu haberleri şu ana kadar sıkça okudunuz. Bu yüzen daha fazla detaya girmeyeceğim. Ama önemli olan konu şu ki;önümüzdeki hafta AMB’Nın toplantısı var ve buradan çıkacak kararların ipuçları geldi. Diğer merkez bankalarının da toplantıları var ama AMB toplantısı çok önemli olacaktır. Dolayısıyla gelecek haftaya da sarkacak bir iyimserlik havası devam eder (eğer başka bir cepheden çok ters bir gelişme olmazsa). Diğer taraftan, eğer İspanyol ve İtalyan tahvillerinde alımlar başlarsa, en önümüzdeki 2-3 ay boyunca artık “İspanyol ve İtalyan faizleri yükseliyor ve piyasaları yine stres sardı vs…” türünden açıklamalar görmeyeceğiz. Bu aşamada Türkiye’nin kendi başına hikayesi de zaten cezbediciydi ve asıl sorun dışarıdan kaynaklanıyordu. Bu yüzden de bizim endeks için de kırılganlık gördüğümden yatırımcıyı riske atmak istemiyordum. Dışarıdaki sorun (İspanya ve İtalya) hallolacak olursa, burada yabancılar için hala ekmek var. Endeksin 65 bini geçip yeniden 70 bini hedeflemesi söz konusu olur. Tabi ki gelecek hafta yapılacak AMB toplantısında Draghi sözünü tutar ve  ima ettiği radikal önlemleri alırsa. Yani yeni bir sürprizle karşılaşmazsak. Burada “HOcam yeni kötü sürpriz olur mu?” diye soracak olursanız, ben de bu sorunun anlamsız olduğunu bu tür zamanlarda ve hiç sürpriz beklemediğiniz zamanlarda bile (ki en çok sürprizler o zaman ortaya çıkar) stop seviyenizi belirleyerek alım yapın derim.  ŞU an endeks 63.500’ün üzrindeyken alım yapmak, inanın 61.500’de iken alım yapmaktan daha az risklidir. Hangi kağıtlar derseniz,  şu an ayrıntılı stop loss ve hedef fiyatları yazarak tablo hazırlamaya vaktim yok ama THYAO dünkü kapanış fiyatından alınabilir.  SKBNK 1.19-1.24 aralığından alınabilir, VAKBN 3.66-3.69 aralığından alınabilir, SAHOL 7.90-8.00 aralığından, IZOCM 42.40-42.55 aralığında alınabilir. Saat 11:30’da bu hisseler için stop-loss ve diğer ayrıntıları da vereceğim ve başka gözüme çarpan kağıt olursa bahsedeceğim… Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.