Seans İçinden – TCMB Kararı ve Piyasalar – 16:55

16:55 : TCMB kararı ve Piyasalar

Merkez Bankası faizin üst bandında 150 baz puan indirim yaptı ve üst bant yüzde 10 seviyesine geriledi. Bir ara faizin alt sınırında da indirim yapılabileceği konuşulduysa da pek gerçekçi değildi. Enflasyon yüzde 7’lere gerileyecekse alt sınırda indirim yapılmasına gerek yoktu ve öyle de oldu. Ayrıca, TL zorunlu karşılıklarda ilk yüzde 40’lık dilim için Rezerv Opsiyon Katsayısını (ROK) 1.1’den 1.3’e çıkardı. MB’ndan yapılan açıklamada ROK düzenlemesi ile bankanın rezervlerinin 3,6 milyar dolar artacağı belirtilirken bu finansal istikrarın da destekleneceği vurgulandı.

Piyasalara baktığımızda ise karar açıklandığında gösterge faiz yüzde 7.22’ye kadar geriledi ve hemen toparladı. Şu an yüzde 7.32 seviyelerinden işlem görüyor.  Karar açıklanana kadar dolar 1.8050 seviyelerine yükselmişti ve açıklamadan sonra 1.7950 seviyesine kadar geriledi. Borsa ise neredeyse hiç reaksiyon vermedi. Endeks ikinci seansa 67.600 civarından başlamıştı. Şu sıralar 67.400 seviyesinden işlem görüyor. Dün yabancı takasında bir miktar gerileme olmuştu ama ana bir trendi başlatacak cinsten değil.  Az önce ABD borsalarında işlemler başladı ve dow yüzde 0.12 aşağıda bulunurken, S&P500 endeksi yüzde 0.22 aşağıda bulunuyor.  Hem dış borsalarda hem de bizde saatlik grafiklerde TKE göstergesi dip seviyelere geldi, bu seviyelerden itibaren yukarı yönlü bir tepki olabilir ama bu tepkinin güçlü olması beklenmemeli.  Son üç haftadaki beklentilerle oluşan yükselişler biraz daha sindirildikten sonra borsalarda yeniden yukarı hareket başlar ama, şimdilik bu kararlar yükseliş sindirilmekte.  Çok kısa vadeli olarak yukarı yönlü bir çaba görebiliriz, fakat kalıcı omasını beklemiyorum.

Şehitlerimize Yüce Rabbimden rahmet niyaz ediyorum, kalanlara Cenab-ı Allah gani gani sabır ihsan etsin…

 

11:45: Piyasalar aşağı eğimli

Sabah açılıştan bu yana genel olarak AVrupa borsalarıyla paralel izleyen İMKB100 endeksi yüzde 0.33 gerilemeyle 67.800 civarında bulunuyor. Şu ana kadar gelen haberlere baktığımızda pek önemli birşey yok. Euro dolar paritesi 1.3070’in altına sarktı ve tekrar toparlandı ama yeniden gerilemeler görülebilir. TCMB’nin PPK kararı açıklandığında borsada ani hareketler olabilir, eğer yukarı yönlü bir hareket olursa buna fazla katılmamak gerekir. Teknik göstergeler 67 bin civarına kadar geri çekilmeyi sinyal veriyor. özellikle 60 dakikalık grafiklerde olumsuz aykırılıklar oluştu. Bu durum düzelene kadar izlemede kalmakta fayda var. Bir sonraki yorumumu saat 16:45’de vereceğim.