Seans Öncesi – ABD Borsalarında Sert Satışlar- 08:40

Dün hem bizim piyasa hem de Avrupa borsaları genel olarak düşüşle açılmışlar ama gün içerisinde yukarı yönlü bir hareket içinde olmuşlardı. Bizim piyasa dışarıya paralel hareketler yaptı. Ardından ABD borsaları açıldığında yukarı yönlü hareket vardı. Bu hareket bize ve Avrupa’ya da bir miktar alım getirdi. Fakat bizim piyasa kapandıktan sonra ilerleyen saatlerde ABD borsalarına sert satışlar geldi. İspanya’daki sosyal huzursuzluk ve bunun da politik huzursuzluğa yol açması beklentisi İspanya Başbakanı Rajoy’un elini kolunu bağlıyor. Özellikle de Philedelphia FED başkanı Plosser’ın QE3’ün işe yaramayacağı açıklamaları da ABD borsalarındaki geri çekilmenin sebeplerinden biri oldu.  Dow endeksinde 13.500’ün altına gerçekleşen kapanış teknik olarak yükseliş dengesini bozdu. Bu sabah Asya tarafında da ciddi satışlar var ve Japonya çok sert düşüyor. Yüzde 2’ye yaklaşan bir geri çekilme var. Çin yüzde 0.64 aşağıda bulunuyor.

Dün zaten, borsalar seans içinde yukarı yönlü hareketler yapsa da genel bir olumsuz hava vardı. Özellikle Morgan Stalnley’in QE+’den bahsetmesi, ardından medyada Avrupa ESM fonunun miktarının kaldıraçlı bir şekilde 2 trilyon  euro’ya yükseltilmesine ilişkin haberler beni işkillendirmişti. Genel olarak iyimser bir hava pompalanma çabası var olan koşullara uymuyordu. Piyasalarda şu ana kadar oluşan gerilemeler genel olarak cılız kalmıştı. Normal şartlar altında borsalarda yeni alımların gelebilmesi için bir boşalma ve bir gün içinde beklentilerin iki katı veya daha fazla düşüş olması, yorumların bir anda negatife dönüşmesi ve herkesin en az bin veya iki bin puanlık daha düşüş beklemesi gerekir. Şu ana kadar olan geri çekilmelerin sonrasında yukarı yönlü hareketler oldu fakat hep tepki boyutunda kaldı ve yeni alımlar görmedik.  Yabancı takasına baktığımızda ise önceki gün yüzde 63.99 olan oran yüzde 64.08 seviyesine geldi. Yani biraz yabancı alımı var fakat daha önceki rallilerdeki kadar güçlü değil.

Dün ABD borsalarında dow’da yüzde 0.75, S&P500’de yüzde 1.05 ve NAsdaq’da yüzde 1.39 düşüş vardı. BU sabah itibariyle, dow vadelileri yüzde .10 yukarıda ama dünkü düşüşlerden sonra bunun fazla bir önemi yok. Avrupa borsalarında yüzde 0.60-1.00 aralığında düşüşlerle açılış olabilir. Benzer şekilde bizim borsa da yüzde 0.50’nin üzerinde yani 300-400 puanlık bir düşüşle güne başlayabiliriz. ENdeks 67.200-67.400 aralığından güne başlayabilir. Açılıştan sonraki 10-15 dakikada görülecek en dip seviye önemli olacaktır. İlk hareketlerin ardından genelde yukarı yönlü tepki olur, fakat daha sonra ilk anda görülen dip seviyeelre tekrar gerileme olursa düşüşler hızlanır. Zaten dün de yukarı yönlü hareketler olduğunda bir miktar nakde geçilerek alım için bekllenebileceğini belirtmişti,m. Nakde geçen varsa beklemeye devam edebilir. Öte yandan daha önce yaptığım hisse önerilerinden aselsan hedefe çok yaklaştı, 6.64-6.70 aralığında satış önermiştim ama yükseliş zayıflayabileceği için, uygun gördüğünüz fiyatlardan kâr realize edilebilir. DESPEC endekse bağlı hareket etmiyor, bu hissede beklemede kalınabilir, THYAO ise 4.01 gibi iyi bir seviyeden kapandı, düşüşe biraz direnecektir. Başım ağrımasın nakitte kalayım diyenler biraz nakde geçip bekleyebilirler. Bir iki haftalık bir geri çekilme periyoduna girmiş olabiliriz. Borsa bir süreliğine yukarı yönlü hareketlerde zorlanma yaşamaya aday görünüyor.  Bol kazançlı bri gün olmasını diliyorum. Bu günlerde çok yoğun bir gün için hareket içindeyim ve yorum vereceğim desem de yetişemeyebiliyorum. Bu yüzden uygun olduğumda seans içi yorum geçerim…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.