Merkez Bankası Temkinli Duruyor, 2013 İçin İhtiyatlı Kalıyor

Merkez Bankası, yılın son PPK toplantısı sonrası, faiz koridorunun alt bandında beklenen indirimi gerçekleştirmedi. Politika faizini ise % 5,75’den % 5,50’ye indirdi. Bor verme faiz oranı ise % 9 bandında kaldı. Olası döviz artışını engellemek için de,  Rezerv Opsiyon katsayısını bir miktar daha arttırdı. Asıl amaç bana göre, iç tüketimin artmasını sağlamak . Faiz getirileri % 0,25 azalacağı için, muhtemelen bankalar, kredi faiz oranlarını bir miktar gevşetecek, talep artışı da üretimin artmasını sağlayacak.

Ancak, Dolar / TL’de beklenen gerileme kısa vadede mümkün görünmüyor. 2013’ün, Avrupa için resesyonun devam edeceği bir yıl olacağı kuvvetle muhtemel olmak üzere, yatırım ortamının iyileşmemesi, 2014 senesinde Avrupada ki riskleri daha tehlikeli boyutlara ulaştırabilir. Diğer yandan, parasal genişlemenin, istihdama olumlu yansımadığını da belirtmek de yarar var. Atıl kalan likidite, 2013 senesinde kendine güvenli liman aramaya devam edecek.

Muhtemelen, 2013 yılının ilk çeyreğinde, TCMB, tüketimin ve üretimin artması için,  politika faizini indirmeye devam edebilir. Borç verme faiz oranını da indirme ihtimali kuvvetle muhtemel. Büyüme oranının, 2012’ye göre yüksek olması yüksek bir ihtimal olsa da, Cari açık’ın da yükselmeye başlaması TCMB’yi ihtiyatlı bırakmaya itiyor.

http://bigyatirim.blogspot.com/

https://twitter.com/drismetdemirkol

Dr. İsmet DEMİRKOL

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir