2013 Yılında Kurların Piyasa ile Dansı Çok Hızlı Olabilir

2012 yılının sona ermesine  çok az bir süre kaldı. ABD ve Avrupa’da Noel tatili başladı başlamasına ama, piyasalar, 2013 yılına umutlu girmeyi arzu ederken, Amerika’da mali uçurum yasasının netleşmemesi, Avrupa’da, borç  krizin adeta ötelenmesi, 2013 yılına ilişkin piyasa beklentilerimizi derinden etkilemeye devam ediyor. ABD ekonomisinde ki, ılımlı büyüme rakamlarının ay içinde piyasalara yansıması olumlu bir gösterge olarak algılanmasına rağmen, geçen hafta içinde ,Cumhuriyetçiler ve Demokratların vergiler konusunda anlaşamaması, 1 trilyon dolarlık mali uçurum açığını su üzerine çıkarmaya başladı. Ayrıca,  2013 yılı başında 600 milyar dolarlık bütçe kesintisinin devreye girecek olması, ABD ekonomisini, yılın  ilk ayında resesyon ortamına doğru sürüklüyor.

Avrupa’da ise, Başkan Draghinin ekonomik önlemlerin yeterli olmadığını, tüm Avrupa ülkelerinin tasarruf, harcama ve yatırım politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini belirtmesi, Rönesans kıtasında ki ekonomik krizlerin 2013 yılında da devam edeceğini göstermekte.

Türkiye Ekonomisi ise, 2012 senesini, geçen seneye göre büyük düşüş göstererek         (2011 Büyüme  : %8,5) % 3 büyümeye yakın bir oran ile kapatmak üzere. Ancak, kapasite kullanım oranlarında ki gevşeme, sanayi üretim endeksinde ki daralma, istihdam da ki iş gücü kaybında ki yükseliş, cari açıkda ki küçülmeyi gölgeliyor.

2013 yılı şüphesiz, ABD ve Avrupa Ekonomilerinde ki tsunamilerin şiddetine göre, çeşitli dalgalanmalar gösterebilir.  Özellikle, gelecek yıl kur riski çok açık bir risk olarak Türk ekonomisini derinden ilgilendiriyor. TCMB Başkanı,  Sayın Erdem Başçının, 2013 yılında döviz alım ve satım ihalelerine başvurulmayacağını belirtmesi de, döviz kurlarında ki dansın hızlı olabileceğinin önemli göstergesi .

2013 senesinin, ülkemize ve tüm dünya insanlarına sağlık, mutluluk, başarı ve huzur getirmesi dileği ile. Sevgiyle kalın

http://bigyatirim.blogspot.com/

https://twitter.com/drismetdemirkol

Dr. İsmet DEMİRKOL

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir