Seans Öncesi – 08:45

Dün piyasalarımız açısından ilginç bir gün oldu. Sabah saatlerinde Kasım ayı sanayi üretim verilerinin açıklanmasıyla ve beklentilerin üzerinde bir artışın görülmesiyle (yüzde 11.3) borsada hızlı yükseliş oldu. Yükselişin diğer sebebi de bir gün önce yapılan hazine ihalesine yaklaşık 6 kat talep gelmesiydi.  Dün yapılan ihalelerde de iyi sonuç bekleniyordu ve nitekim dünkü ihalelerde de çok iyi sonuçlar alındı. Gün sonuna doğru gösterge tahvilin faizi yeniden yüzde 6 seviyelerine kadar gerilemişti. Tüm bu gelişmeler borsayı 81 bin seviyesinin üzerine taşıdı. Bu arada dış piyasalar genel olarak ekside veya hafif yukarı seyirdeydi.

Fakat ikinci seansta satış baskısı yoğunlaştı. Bu arada Avrupa’dangelen veriler genelde beklentilerin altındaydı ve kısmen bizim borsayı da olumsuz etkiledi ama biz ikinci seansta dış piyasalara göre daha fazla satış yedik. Endeks ilk seansta gördüğü 81.075 seviyesinden 80.100 civarına kadar geriledi ve 80.160 seviyesinden kapandı.

endeks-9 ocak

 

Yukarıdaki grafikte endeksin 60 dakikalık hareketleri, işlem miktarı ve TKE göstergesi görülüyor.  Şu an endeksin iki önemli desteği var. Birincisi yükselen trend desteği ki burada destek seviyesi 79.500 seviyesinde bulunuyor. Bunun altında da yatay çizgi ile gösterilen daha önceki zirveden geçen destek var ki; bu seviye 79.150 civarına denk geliyor. Şunu belirtelim ki, dünkü satışlar hazine ihalelerine ilişkin olumlu beklentilerin son bulmasıyla ortaya çıkan kâr satışlarıydı. Yeni bir düşüş trendinin başladığını göstermiyor. Aralık ayında yabancılar 5.6 milyar dolarlık hisse alımı yapmışlar (Bunun içinde Halkbank’ın özelleştirilmesi sırasında alınan hisseler de var.) Dünkü satışlarda Halkbank’a gelen satışlar daha baskındı. Diğer büyük bankalara o kadar satış gelmedi.  Halkbank bir süre 18.25 seviyesini geçmekte zorlanabilir.

Endeks bazında baktığımızda ise, endeksin bugün belki biraz daha gerileme yapacağını kabul edebiliriz ama, 79.500 seviyesi destek olacaktır. Bu yüzden fazla paniğe gerek olmadığını düşünüyorum. Eğer 79.000 aşağı kırılacak olursa işte o zaman, stop yapıp beklemek gerekir, fakat şu an için endeksin 80 bin civarında açılış yapıp, sonra yeniden hafif yukarı hareket yapmasını ama dünkü zirve seviyesini aşmasını beklemiyorum. Ardından da belki ( ikinci seansta)  yeniden gerileme ile 79.500-80.000 aralığının test edildiğini görebiliriz (Bu söylediğim şey normal şartlar altında beklediğimiz senaryodur, ani bir önemli haber yönü değiştirebilir)

Bu sabah itibariyle dış piyasalarda genel hava olumlu görünüyor. Özellikle Alcoa’nın zarar açıklaması beklenirken hisse başına kar açıklaması bu olumlu havanın oluşmasında etkili oldu. Bugün en önemli gelişme Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısı olacaktır. Draghi faiz indirirse Avrupa borsaları coşar.Ama ben indirmesini beklemiyorum. Belki Avrupa bankalarının AMB’nda tuttukları mevduat faizini indirebilir. Bu durum gerçekleşirse yine, aynı şekilde borsalara olumlu etki yapar. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Seans Öncesi – 08:45” ile ilgili 4 yorum

  1. sayın hocam yaklaşık bir senedir bir reyting kurumunun not artırımı sevdası ile imkb sürekli olarak yükselmektedir. hiçmi zıkkımın düzeltmesi sert bir şekilde olmayacak.lütfen bunu açıklarmısınız.

  2. Hocam ben sizin Turcomoney dergisindeki uzun vadeli yatırım önerilerinizi takip eden okuyucunuzum bu ay dergideki yazınız yayınlanmadı. aylık hisse önerilerinizi bilge yatırımcı sitesindende verirsenir cok sevinirim.. bilgiye daha kolay ulaşmış oluruz. bu arada hocam sizi tanıyalı 9 ay oldu yazılarınız ufkumu açtı gelecege daha güvenle bakıyorum sayenizde ALLAH razı olsun sizden. hocam cevaplarsanız sevinirim..,,,,,,,

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir