Seans İçinden… 11:55

Az önce İMKB’de satış hacminde artış oldu. Zannedersem MArc Faber’in not artırımının fiyatlandığını söylemesi etkili oldu. Endeks 85.400 seviyelerinden 84.250 seviyesine kadar sert bir şekilde geriledi. Gerileme 1200 puanı buldu.

Tabi ki, bu gelişmeyi sizler de ekranlarınızdan görüyorsunuz. ama ben daha önceki tecrübelerime dayanarak, bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Borsadaki bu geri çekilmenin sağlıklı olduğunu öncelikle belirtelim. Ayrıca dikkate alınması gereken noktalar şöyle;
1. AVrupa ve Amerika’da çok sert aşağı hareketler yokken biz sert geriledik.
2. Euro-dolar paritesinde şu an bezer sert bir gerileme var. Ama İMKB ile net bir ilişki kurmak yanlış olur.
3. Ralliler sonrasında ortaya çıkan bu tür 1000 puan üzerindeki gerilemeler sağlıklıdır. Fakat ralli sırasında herkes, her an satış ve ciddi bir düzeltme geleceğine dair korku yaşadığı için, şu ankine benzer düşüşlerde hemen satışa geçebiliyorlar. Bu da düzeltmenin daha sert olmasına neden oluyor.
4. Fakat önemle vurgulanmalı ki, bu tür düzeltmelerden sonra genellikle yukarı yönlü bir tepki yaşanır. Bu tepki şu an ben bu yorumu yazarken yaşanıyor. Ama bu tepki çok güçlü olmaz ve bunu ikinci bir satış dalgası izleyebilir. İkinci dalgada ilk görülen dip seviyenin altına düşüş olur ve satışlar daha da artar ki, işte bu durum oluşursa, ikinci dip seviye genellikle satış rallisinin bittiği seviye olur.
5. İzleyen süreçte işlem hacmi çok düşer. Bu düşen hacimle yukarı yönlü hareketler de cılızlaşır ama hafif işlem miktarı artışı yavaş yavaş ama istikrarlı bir yükselişi beraberinde getirir. İşte bu tür bir seyirde alım yapılabilir. Ama şu an için ikinci dalgayı beklemeli ve dibin nerede oluştuğunu görmeliyiz.
Seanstaki gelişmeler üzerine bilgilendirme amaçlı kısa bir not olarak bunları yazdım.  Endeksin yeniden toparlayıp 85.400’e çıkması olasılığı yüzde 20 civarındadır. İkinci düşüş dalgası olasılığı ise yüzde 50-60 civarındadır. Yani,illaki yukarıda anlattıklarımın garantisi yoktur fakat genel eğilim bu yöndedir.

“Seans İçinden… 11:55” ile ilgili 2 yorum

  1. hayır hocam imkb ocak ayında 90 000 şubat ayında 100 000 mart ayında ise 120 000 yılsonunda ise 150 000 endeks kesin olacaktır.bunu bütün ekonomi tv yorumcuları, yatırım şirket brokerleri bar bar söylemekte bende aynen katılıyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir