Seans Öncesi… 08:45

Endeks dün genel olarak yatay bir seyir izledi ama günlük bazda yeni bir rekor kırmayı da ihmal etmedi. Biz her ne kadar İMKB’ye endeks bazında baksak da yabancılar dolar bazında bakıyorlar ve henüz dolar bazında önceki rekor kırılmadı. Bu konudaki yazımı bugün gazetesindeki köşemden  okuyabilirsiniz.

Bu sabahın en önemli haberi Japon Merkez Bankası’nın aldığı son kararlar. Enflasyon hedefi yüzde 1’den yüzde 2’ye çıkarıldı ve varlık alım programları kervanına Japonya da katıldı. Bu kararlar şu an için JPY üzerinde etkili oluyor ve Tokyo borsasının son zamanlardaki yükselişine büyük katkı yaptı. Ama ileride bizleri de etkileyecektir. Japon Merkez Bankası’nın son kararları eminim bugün TCMB’nin yapacağı faiz toplantısında da enine boyuna tartışılacaktır. Japonya yeni değer kaybetmeye devam edebilir ve orta vadede 1 dolar=100 JPY görülebilir. İşte bu yönde bir beklenti, Japonya’da carry trade adı verilen, JPY borç alıp, diğer ülkelere yatırım yapma durumuna  dönüşebilir. Bu da daha önceden olduğu gibi, ülkemize giren yabancı sermaye artışına ve TL’nin değerlenmesine neden olabilir. DOlayısıyla bugün TCMB’den her ne kadar önemli bir adım beklenmese de, sürpriz karar çıkma olasılığı göz ardı edilmemeli. Veri seti olarak, TCMB’nin elinde çok detaylı bilgi var. Elbette ki, Japon Merkez Bankası’nın (BOJ) aldığı kararların bizim finansal istikrarımız üzerine yapabileceği etkiyi en iyi değerlendirecek olan kurum Merkez Bankamız olacaktır. Kanımca faiz koridorunun alt seviyesinde 25 baz puanlık bir indirim ya da, rezerv opsiyon mekanizmasında değişiklik olabilir.

Amerika’Ya baktığımızda, son haberler Cumhuriyetçilerin borç tavanı limitini 4 aylığına uzatma yönünde uzlaştığı ve yarın bunu oylayacağı yönünde. Bu nedenle bu sabah dow ve S&P vadelileri yüzde 0.10-0.20 aralığında yükselmiş durumda. Bu belirsizliğin dört aylığına ertelenmesi uluslararası borsalara ek olumlu katkı yapacaktır.

Bizim borsaya gelince, uzun zamandır önemli bir düzeltme hareketi olmadı. Dün de genel olarak yatay bir seyir izledik ve yeni rekor kırıldı. Endeks bugün yeniden güç toplayarak yükselişine devam edebilir. Dolayısıyla pozisyonda olanlar beklemeye devam edebilirler.    Teknik olarak en güçlü destek 84.150 seviyesinde bulunuyor. Bu seviye kırılmadan, önemli bir geri çekilme trendinin başladığından söz edemeyiz. Fakat gazetedeki yazımda vurguladığım üzere, yabancılar özelleştirmelerden ucuza kağıt kapmak için bir süre sonra, ciddi kâr realizasyonları yapabilirler. Bu nedenle yatırımcılar kendileri için bir exit stratejisi üzerinde düşünmeli ve hangi durumda ve hangi seviyedeki zarara katlanabileceklerini önceden belirlemeliler. Bugün için Çin ve Japonya borsaları düne göre aşağıda bulunuyorlar. Özellikle Japonya’da BOJ kararı beklentileri zaten fiyatlarda vardı ve şu an bir miktar realizasyon gerçekleşiyor ama uzun sürmez ve Tokyo tekrar yükselişe geçer. Endeksin bugün 85.500 civarında açılış yaparak önce yatay sonra da yukarı yönlü bir hareket içinde olmasını bekliyorum. Eğer 84.750’nin altına düşüş gerektirecek beklenmedik gelişmeler olursa, bu yorumumu unutun. Ben normal şartlar altında bu hareketi bekliyorum ama piyasa her zaman anormal tepki vermeye müsait bir varlıktır. Ters bir durum olduğunda yeniden yorum geçerim. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir