Amerika’ daki Borç Tavanı Türkiye Ekonomisini Olumlu Etkileyebilir

Önce Davos zirvesi ile başlayalım. En önemli iki sorun, Davos da tartışılmaya başlandı. ABD’de ki borç tavanı krizi ve Euro bölgesinde ki son ekonomik göstergeler. Bildiğiniz gibi dün ABD  Temsilciler Meclisi, Borç tavanı konusunda ki nihai kararını Mayıs 2013’e erteledi ve borçlanma yetkisinin geçici olarak  artışını onayladı.  Mayıs 2013’ daha çok süre var ancak görünen o ki , gerek Demokratlar gerekse Cumhuriyetçiler 19 Mayıs’a kadar uzlaşma arayışlarını sürdürecek ve bu süre zarfında, Dolar para birimi geçici de olsa değer kaybını sürdürebilir, Euro ise bu durumda daha da değerlenebilir.

Aslına bakarsanız, Doların değer kaybı ABD Ekonomisi için olumlu bir gelişme, zira Dış Ticaret açığı azalma eğilime giriyor. Avrupa için ise, Euro’nun değer artışı olumsuz bir gelişme. Hali hazırda borç yükü artan Rönesans kıtası, Avrupa para biriminin daha da yükselmesi durumda toplam Borç / GSYH ve dolayısı ile dış ticaret rakamları olumsuz etkilenmeye devam edecek gibi gözüküyor.

Türkiye için ise, bu durum olumlu bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Zira, Türkiye’nin ihracatının büyük bir kısmı Euro ile gerçekleşiyor, ara mal ithalatı ise, dolar ile. Bu durumda önümüzde ki 4 – 5 ay dış ticaret ve cari işlemler açığımızda gerileme devam edebilir.

http://bigyatirim.blogspot.com/

https://twitter.com/drismetdemirkol

Dr. İsmet DEMİRKOL

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir