Seans Öncesi… 08:40

Dün güne düşüşle başlayan İMKB100 endeksi gün boyunca dar bantta yatay ve sıkışık hareket etti. Gün içinde en yüksek 80736 seviyesine kadar çıkan endeks, 80 binin altında bir miktar alımla karşılaştı. Bu sırada dış piyasalarda genel hava olumsuzdu ve hem Avrupa hem de ABd borsalarının vadelilerinde geri çekilme vardı. Zannedersem  o sırada petroldeki hızlı gerileme bizim endeksin çok fazla gerilemesini engelledi.  Gün sonunda 80054 puandan kapanış yaptı. Böylece son dört gündür ortaya çıkan sıkışık seyir sonucu  80 bin seviyesinin üzerinde tutundu. Bu sabah ABD vadelileri, dünkü kapanış seviyesinde bulunurken, Asya’da yüzde 1’e varan kayıplar var.  Brent petrolü ve Amerikan petrolü ise dünkü kapanış seviyelerinin hemen üzerinde işlem görüyorlar.

Bugün Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz tplantısı sonucu açıklanacak ve bir faiz değişimi beklenmiyor. Draghi saat 15:30’da konuşmaya başlayacak ve söyleyecekleri içerisinde Euro’nun son zamanlarda aşırı değerlenmesi üzerine yorum yapıp yapmayacağı merak ediliyor. Şu an Fransa, Yunanistan başta olmak üzere Euro’nun değerlenmesinden rahatsız olan ülkeler var. Fakat bu konuıda Draghi’den müdahale kapsamında bir açıklama beklemiyorum. Mealen “olur böyle şeyler, euronun gücü avrupa ekonomisine duyulan güveni gösteriyor” şeklinde konuşabilir.  Bugün ayrıca Avrupa Birliği bütçesi üzerine maliye bakanları toplantı yapacak. Bu cephede bir anlaşma çıkmazsa, piyasaları bozar.

AMerika cephesinde 1 Martta harcama kesintileri otomatik olarak devreye girecek ve cumhuriyetçilerin lideri Boehner bu konuda birşey yapmayacaklarını söyledi. Şu an Obama köşeye sıkışmış durumda.  Bu durum Şubat ayı sonuna kadar küresel piyasalarda stres yaratacak bir durum olabilir. Ayrıca içeride de bankaların 25 Şubatta Rekabet kuruluna sözlü ifade verecek olması stresi artırabilir.  İMK100 endeksi 79 bin 81 bin aralığında kaldığı sürece teknik olarak sorun yok ama 79 binin altına hacimli gerileme durumunda, desteklerin kırılarak yeni bir aşağı yönlü trend oluşacağı ve 76.500-77.000 aralığının da test edilebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Ama endeks 80 bin üzerinde kaldığı sürece izlemede kalmakta fayda var.