Seans Öncesi… 08:45

İMKB100 endeksi  4 günlük yatay hareketin ardından dün sert satışlar yedi. 80147‘den açılış yapan endeks gün içinde en yüksek 80427, en düşük 78079 seviyesi görüldü. Toplam işlem hacmi yaklaşık 3 milyar 450 milyon oldu. Bankalar öncülüğünde İMKB100 yüzde 2.38 değer kaybetti ve 78149’dan kapanış yaptı.

Aslında dün borsanın yüzde 2.5 oranına yakın düşüş kaydetmesi için çok fazla sebep yoktu. Akbank beklentilerden iyi kâr açıklarken, faizler sert bir şekilde hızla aşağıya gidiyordu ve gösterge faizde %5.63 seviyesi görüldü. Düşüşün önemli bir kısmının psikolojik olduğunu söyleyebiliriz. Nasıl ki, ralliler sırasında herkes “borsa pahalı” diyordu ama satmıyordu, şimdi de tersi oluyor. Herkes “biraz yükselsin, 83-84 bine gelsin satayım” mantığıyla piyasayı izlerken, kim alacak? İşte bu soruya cevap veremeyenler, yeni alıcının gelmeyeceğini görünce ve nasıl olsa satış geleceğini öngörerek, satıp rahatlamak istemiş olabilirler. Bu yüzden dünkü yorumumda 79 bin aşağı geçilirse 76.500-77.000 aralığına kadar geri çekilme olabileceğini belirtmiştim. Ama bu sabah o kadar kötümser değilim.

Euro/dolar paritesindeki sert düşüş de borsada negatif etki yaratmış olabilir. Çünkü, paritedeki yükseliş ihracatımız ve dış ticaret dengemiz açısından çok olumluydu.

Sonuç olarak, aslında belirli bir düşüş ya da yükseliş olduğunda piyasa birçok bahane bulur ama en önemli nedeninin, yukarıda açıkladığımız “yükselemeyen borsa düşer” şeklinde değerlendirmek daha doğru olur. Bu tür zamanlardan sonra genellikle herkes düşüşe yakalandığı ve korku içinde olduğu için alım yapmaya çekinir ama bugün düşüşle açılsak da, dış piyasalarda çok ters gelişmeler olmadığı sürece, seans içinde yeniden yukarı yönlü eğim oluştuğunu ve 79 bini yukarı zorlamaya çalıştığını görebiliriz. Fakat bu tür bir yukarı hareketin cılız kalması durumunda, yeni dip seviyeler test edilecektir. Şu an alım için bir süre daha beklemede kalıp, fırsatları izlemekte fayda var. Borsada dip çalışması devam ediyor.

Bugün, diğer konulara (AMB Başkanı draghi açıklamaları vs..) değinmeye vaktim yok. Bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.