Seans Öncesi… 08:33

Dün piyasaların neredeyse tümünde çok olumsuz bir hava mevcuttu. Bu olumsuz hava çarşamba akşamı açıklanan FED tutanaklarıyla başladı ve Çarşamba kapanış itibariyle ABD borsaları yüzde 1’in üzerinde kayıplar yaşamıştı. Bunun üzerine dün sabah hem Asya borsaları ve gelişmekte olan ülkeler borsaları hem de Avrupa borsaları düşüşle açıldı. AVrupa borsaları genel olarak yüzde 0.50-0.70 oranında düşüşlerle açıldılar. Fakat Avrupa’ya ilişkin olarak açıklanan PMI verileri beklentilerden kötü gelince, Avrupa’da kayıplar arttı. Daha sonra ABD’den de veriler geldi. O cephede de Philedlphia İmalat sanayi endeksi beklentilerden olumsuz geldi. Avrupa’da kayıplar bir ara yüzde 2’ye yaklaşırken, petrol fiyatlarının gerilemesiyle, Rusya’da da yüzde 2’nin üzerinde kayıplar oldu.  ABD cephesinde öncü göstergeler endeksi ve konut satışları verileri beklentilerden olumlu olmasına rağmen olumsuz veriler daha ön plandaydı ve piyasalar genel olarak bardağın dolu tarafını gördüler.

Dışarıda bu gelişmeler olurken, aslında dün bizim piyasa dışarıya göre daha sağlam tutundu, fakat dış piyasalara paralel bir seyir izledi. Dün ilk seansta uzun süre 78.400 civarında dalgalanmasına rağmen Avrupa ve ABD’den gelen verilerle birlikte bizde de satışlar arttı ve İMKB100 endeksi günü yüzde 2.06 düşüşle kapadı. Almanya’da DAX endeksi de yüzde 1.88 düşüş kaydederken, ABD borsaları dün gece  yüzde 0.35-0.65 aralığında düşüş yaptılar. Dow endeksi yüzde 0.34 düşerken, S&P endeksi yüzde 0.63 geriledi.

Dünkü yorumumda özellikle petrol fiyatlarındaki gerilemenin bizim için olumlu olduğunu bu yüzden en azından açılışta 300-500 puan arasında gerileme ile açılacağımızı ve daha sonra yatay bir hareket beklediğimi belirtmiştim. Nitekim ilk seans böyle geçse de Avrupa ve ABD’den gelen olumsuz verilerle birlikte bizde de satışlar arttı ve dün için verdiğim 77.750 gibi kritik seviyenin altına geriledi ve 77.269 seviyesinden kapanış oldu. Eğer dış piyasalarda yüzde 0.50 ile yüzde 1 arasında bir düşüş varken, 77.750 aşağı geçilmiş olsaydı daha tehlikeli bir görüntü oluşacaktı ama, dışarıdaki geri çekilmeleri göz önünde bulundurunca yine 76.600 civarındaki destek önemli hale geliyor.

Bu sabah ABD vadelileri yüzde 0.25 civarında yukarıda bulunurken, Rusya yüzde 0.45 yukarıda açıldı. Asya’da da artışlar var. Son iki günlük geri çekilmenin ardından piyasalarda toparlanma belirtileri var. Bugün bizim endeks de açılışta yaklaşık 200-300 puan yukarı hareket yapabilir. Yani 77.500 civarından açılış yaparak, yeniden direnç haline dönüşen 78.100 seviyesinin üzerine çıkmaya çalışacaktır.  Dış piyasalardaki havayı bozabilecek beklentiler hala bulunuyor. Bu hafta sonu İtalya seçimleri var. Berlusconi kazanacak olursa çok sorun olacağı düşünülüyor. Ayrıca bugün açıklanacak makro veriler de daha fazla önem kazanıyor.  Şu an kısa vade için çok net bir resim göremiyorum. Yani piyasanın yönü, gelen bir haberle olumluya da dönebilir, veya olumlu habere reaksiyon da vermeyebilir.  Ama orta vade için (3-5 hafta) borsada şu an değerlemeler alım için uygun görünüyor. Hatta 76.600 desteğinin altına düşüş olursa, o seviyelerde hisse pozisyonu kademeli olarak artırılabilir. Hissede olanlar eğer hisselerine güveniyorlarsa pozisyonlarını koruyabilirler. Dün borsamız yüzde 2 düşmesine rağmen, yükselen çok sayıda hisse vardı. Bilanço açıklamaları geldikçe, portföyünüzü yeniden gözden geçirmekte fayda var.   Herkese bol kazançlı bir gün diliyorum.

“Seans Öncesi… 08:33” ile ilgili 7 yorum

  1. hocam merhaba,
    en son vermiş olduğunuz tavsiye listesini sizce uygun olan belli zaman aralıkları ile güncellemenizi rica ediyorum (dyhol hissesinde alım yapmıştım halen beklemedeyim)
    teşekkür ederim, iyi çalışmalar

    1. sen daha çok beklersin arkadaşım. önce aydın doğan o hisse senetlerini tekrar 0,60-0,70 ytl yaptıracak ve sonra ise alttan bu fiyattan toplayacak tekrardan 0,90 ytl den millete kitleyecek. adam böylelikle şirketlerinden ettiği karı bizlerden 10 katını kar etmektedir. ne güzel bir hayat değil mi.

  2. hocam ünlü bir ekonomist yakında imkb nin %25-35 arasında sert bir düzeltme yapacağını söylemekte sizin bu konudaki yanıtınız nedir.

  3. Borsamızın düşmesinde, Halen iktidarda olan “tek parti yönetiminin zayıflayacağı öngörüsü”nün etkisi olabilir mi?

  4. Ayrıca ihlas holding ve diğer ihlas grubu kağıtların düşmesinde, Enver ÖREN’in sağlık durumu mu etkili ?

  5. SAYIN HOCAM BEN 23 YILIK BORSACIYIM SİZİYILARDIR İZLERİM İLK DEFE YAZIYORUM BANA GÖRE ENDEKS 73.00 LERE KADAR GELECEK ŞAYET GELİRSE BURADAN UZUN VADELİ ALIM YAPILABİLİRMİ ALMAYI DÜŞÜNDÜGÜM KAGITLAR MİGROS KONYA ÇİMENTO KARTONSAN :roll: CEVAP VERMENİZİ UMUYORUM FAKAT ÇOKYOGUN OLDUGUNUZU CEVAP VERMESENİZ BİLE ÜZÜLMEM SAYGILAR

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir