Seans Öncesi… Haftaya Başlarken

Endeks geçen hafta boyunca yükseldi ve 80 bine yakın bir seviyeden (79.867) kapandı. Beklediğimden daha güçlü bir yükseliş oldu. Bu aşamada endeksin bir miktar dinlenmesini ve geri çekilme yapmasını bekleyebiliriz. İlk destek 79 bin ve ikinci destek de 78.300 civarında bulunuyor.

Haftaya başlarken genel olarak gündeme baktığımızda, Amerika, Avrupa, Japonya ve Çin’de öne çıkan gündem maddeleri var;

– Amerika’da Obama’nın planı Cumhuriyeçiler tarafından reddedildi. 27 Marta kadar halledilmesi gereken bir başka problem var. Bu da ABD hazinesi için fonlama imkanı 27 Martta Bitiyor. 15 Nisan’da bütçenin kabul edilmesi ve Mayıs ortalarına kadar da borçlanma tavanının artırılması gerekiyor. Bunlar oldukça zor siyasi süreçler. Şu an ABD borsaları bu beklentileri pek satın almadı ama bu tarihler yaklaştıkça önemli stres unsuru olacaktır. ABD’de bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verileri önemli ve 160 bin artış bekleniyor. Ayrıca Hizmetler PMI endeksi de merak ediliyor. Sanayi PMI’ı düşük gelmiti ama Hizmetlerde çok az bir gerileme bekleniyor.

– Çin’de emlak fiyatlarını baskı altına almak için alınan önlemler borsaya çok sert satış getirdi. Emlak fiyatlarının baskı altına alınacağına ilişkin politikalar açıklandıktan sonra, emlakla ilişkili hisselerde sert düşüş oldu, fakat bu daha sonra genele yayıldı. SOn PMI verileri  Çin ekonomisinde belirgin bir yavaşlamayı işaret ettiği için son bir haftadır Çin borsası olumsuz.

– Avrupa’da İtalya konusu gündemi işgal ediyor. Berlusconi’nin ılımlı mesajları sayesinde piyasalar  olumlu, fakat yeni bir seçime ihtiyaç olursa, stres artabilir. Avrupa Merkez Bankası’nın yapacağı toplantıda faizleri 25 baz puan indirmesi bekleniyor. Bu da Euro-dolar paritesini aşağı çekiyor. Euro-Dolar paritesinde 1.30 seviyesi aşağı kırılabilir ve 1.2850 seviyelerine kadar gerileme söz konusu olabilir. Bu arada Merkel AVrupa’ya yine kemerinizi sıkın mesajı gönderdi.

– Japonya’da yeni Merkez Bankası Başkanı Krudo  deflasyonu önlemek için her şeyin yapılacağını söyledi. Hatta, 2014’de başlanması planlanan tahvil alım programının bile erken başlayacağı sinyalini verdi.

Bu haftaya başlarken bizim piyasalar için önemli olan veri ise enflasyon. TÜFE’de yüzde 0.38 artış bekleniyor. Eğer bu rakam gelirse piyasalar üzerindeki etkisi nötr olur ama yüzde 0.20’nin altında bir enflasyon piyasalar için çok olumlu olur. Tersine yüzde 0.60 veya üzerinde bir enflasyon rakamı da stres yaratır. Öte yandan 12 Mart’ta Rekabet Kurulu Bankalarla ilgili kararını açıklayacak. BU karar öncesinde piyasalarda kar satışları görebiliriz.

Tüm bu özet sonrasında bizim piyasalar için, dolarda 1.81’e doğru bir hareket, borsada 79 bine doğru geri çekilme veya yatay hafif aşağı eğimli bir seyri ve faizlerde de yatay bir seyir bekliyorum.  Herkese bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…

NOT: Webinarı yarın saat 20.30’da yapacağız.

“Seans Öncesi… Haftaya Başlarken” ile ilgili 3 yorum

  1. YORUMCU :)
    Hayatını hep borsada yorum yaparak kazanan kurt teknık analızcı ölüm döşegındedır.

    Papaz ölmek üzere olan teknık analızcınin üzerine eğilerek ;

    – “”ölmeden önce şeytan ve onun kötülüklerini lanetle “” der . Ancak teknık analızcıden ses çikmaz.

    papaz gene;

    – “”ölmeden önce şeytanı ve kötülüklerini lanetle”” ama teknık analizcıden gene ses çıkmaz .

    papaz iyice kızmış bir şekilde ;

    – “”neden şeytanı ve kötülüklerini lanetlemiyorsun be adam ? “”

    – “”Papaz efendı ben hıç hayatımda grafıgın nereye gıdecegını önceden bılemedım hep ıkı ıhtımalıde göz önune alarak ortaya konuşarak para kazandım. Şimdide nereye gideceğimi bilmeden kimse hakkında net yorum yapmak istemiyorum “””

  2. sayın hocam yine çıktı yorumcular imkb nin bu sene 150 000 endeks kesin olacağını söylemektedirler. sizlerin görüşü nedir acaba.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir