Reel Efektif Döviz Kuru Yorumum

Dün açıklanan TÜFE rakamları ardından bugün açıklanacak olan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru (REK) hakkında tahmin yapmak biraz daha kolaylaştı. Bu tahminimizi yapmadan önce kısaca geçtiğimiz hafta yazdığım köşe yazımı özetlemekte ve TÜFE bazlı reel efektif döviz kuruna etki eden faktörleri sıralamakta fayda var.

Seçilen ülke sayısı ve ağırlıkları: TCMB şu anki verinin hesaplanmasında 2006-2008 dönemi ticaret ağırlıklarını kullanarak seriye 36 ülkeyi dahil ediyor. Veri setinde bir değişiklik olmadığı için bu maddeden kaynaklı bir değişiklik söz konusu olmayacak.

Yurtiçi TÜFE ve yurtdışı TÜFE rakamları: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yurtiçi TÜFE rakamının yükselmesi TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunda yukarı yönlü harekete neden olurken, yurtiçi TÜFE’deki düşüşler REK’te de düşüşe neden olmaktadır. Endeksin hesaplanmasında baz alınan ülkelerdeki TÜFE rakamlarındaki değişim ise bunun tam tersi etki yapmaktadır. Yani bu ülkelerdeki TÜFE artışı REK’i düşürmekte, TÜFE’deki düşüşler ise REK’i artırmaktadır. Elimizde olan verilere baktığımızda dün açıklanan şubat ayı rakamları ile birlikte yıllık bazda TÜFE %7,03’e geriledi. Şubat ayı enflasyonunun ocak ayındaki gibi kötü bir sürpriz yapmaması ve sadece %0,30’luk bir atış olması TÜFE bazlı REK için de olumlu. Yurtiçi TÜFE rakamının göreceli olarak düşük kalması TÜFE bazlı REK artışını sınırlayacak bir etken. Buna karşın hesaplamada kullanılan 36 ülkenin enflasyon rakamları hakkında net bir bilgiye sahip olmadığımız için bu ülkeler kaynaklı TÜFE etkisi hakkında yorum yapamıyoruz. Enflasyon bacağında bu bakımda sadece bir tahminde bulunuyoruz. Bu da TÜFE bazlı REK’de yurtiçi enflasyon kaynaklı olumsuz etkinin çok sınırlı olduğu yönünde oluyor.

Nominal Kurlar: Şubat ayında TL’nin endekste ağırlığı yüksek olan dolar, Euro ve Çin Yunanı başta olmak üzere önemli para birimleri karşısında nominal olarak değer kaybetmesi, REK’i de aşağı çekecek bir unsur.

Bu 3 veri ışığında şubat ayı TÜFE bazlı REK’in Ocak ayındaki 120,16 rakamının altında beklemek yanlış olmaz düşüncesindeyiz. Bugün 14:30’da açıklanacak TÜFE bazlı REK hakkında net bir rakam veremesek de 117-119 aralığında bir rakamın açıklanması benim için şaşırtıcı olmayacaktır. Ama şunu belirtmekte de fayda var. Her ne kadar TCMB verinin hesaplanma yöntemini detaylı bir şekilde bizlerle paylaşsa da elimizdeki verilerle bu hesaplamayı yapmayı yapmak bizim için çok da kolay değil. Bu nedenle biz şuan için çok kaba bir yöntemle tahminde bulunmaya çalışıyoruz. Bu da yanılmamıza neden olabilir. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Üzeyir DOĞAN
[email protected]
www.uzeyirdogan.com
Twitter: uzeyir_dogan

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir