Şubat Ayı Değerlendirmeleri…

Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 0,30 oranında artmış, yıllık enflasyon yüzde 7,03’e gerilemiştir. Bu dönemde ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranı yüzde 6,29 ile önceki aya göre değişmezken ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranı 0,1 puan artarak yüzde 5,82 olmuştur. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya kıyasla gıda grubunun katkısı 0,32 puan azalırken enerji, hizmet ve temel mal gruplarının katkılarında belirgin bir değişim gözlenmemiştir. Tütün grubunun katkısı ise sınırlı oranda artmıştır.

Hizmet fiyatları Şubat ayında yüzde 0,41 oranında artarken grup yıllık enflasyonu sınırlı bir  artışla yüzde 7,21’e yükselmiştir. Alt gruplar bazında bakıldığında, yıllık enflasyon haberleşme ve ulaştırma hizmetlerinde yükselirken kira, lokanta oteller ve diğer hizmetlerde sabit seyretmiştir. Diğer taraftan, mevsimsellikten arındırılmış hizmet fiyatlarının artış eğilimi ile yayılım endeksi Şubat ayında bir miktar yükselse de grup fiyatlarındaki ılımlı seyrin sürdüğü görülmektedir.

Temel mal grubu yıllık enflasyonu 0,14 puan artarak Şubat ayı itibarıyla yüzde 4,46 olmuştur. Yıllık enflasyonu bir süredir yükseliş eğiliminde olan giyim grubunda fiyatlar kış indirim sezonunun son ayı olan Şubat ayında mevsimsel ortalamaların üzerinde bir oranda düşüş kaydetmiştir.

Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri…

Şubat ayında enerji fiyatları yüzde 0,64 oranında artmıştır. Bu gelişmeye en önemli katkıyı uluslararası petrol fiyatlarının etkisiyle yüzde 1,85 oranında yükselen yurt içi akaryakıt fiyatları yapmıştır. Öte yandan, tüp gaz fiyatları son iki aydır sergilediği düşüşünü bu dönemde de korumuştur. Sonuç olarak, enerji grubu yıllık enflasyonu bu dönemde 0,15 puan gerileyerek yüzde 11,75 olmuştur.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 5,60’a gerilemiştir. Bu gelişmede işlenmemiş gıda fiyatları temel belirleyici olurken işlenmiş gıda enflasyonundaki yavaşlama da sürmüştür. İşlenmemiş gıda grubunda yıllık enflasyon bu dönemde özellikle sebze fiyatları kaynaklı olarak 2,2 puan gerileyerek yüzde 1,87 olmuştur. Diğer taraftan meyve sebze dışındaki
diğer işlenmemiş gıda grubunda başta pirinç, bakliyat ve beyaz et olmak üzere yüksek fiyat artışları gözlenmiştir.

İşlenmiş gıda fiyatları Şubat ayında yüzde 0,35 oranında artmıştır. Böylelikle, aylık artış oranındaki yavaşlama eğilimi bu dönemde belirginleşmiştir. Ekmek ve tahıllar grubunda yurtiçi buğday fiyatlarına paralel artışlar sürerken diğer işlenmiş gıda ürünlerindeki olumlu gidişat korunmuş ve fiyatlar önceki aya göre belirgin bir değişim göstermemiştir. Böylelikle yıllık işlenmiş gıda enflasyonu Şubat ayında yaklaşık yarım puanlık bir azalışla yüzde 8,39’a
gerilemiştir.

ÜFE…

Şubat ayında üretici fiyatları enerji fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak yüzde 0,13 oranında azalmış ve yıllık enflasyon oldukça sınırlı bir düşüşle yüzde 1,84’e gerilemiştir. Öte yandan, bu dönemde imalat sanayi fiyatları ile mevsimsellikten arındırılmış tarım fiyatları yükselmiştir. Bitkisel ürünler ile meyve ve sebze fiyatları bu ayda yüzde 3,71 oranında artarken canlı hayvan
fiyatlarındaki yavaşlama eğilimi devam etmiştir. Buğday fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin sürdüğü ancak artış oranının Şubat ayında önemli ölçüde azaldığı izlenmiştir.

Şubat ayında imalat sanayi fiyatları yüzde 0,67 oranında artmıştır. Bu gelişmede uluslararası petrol fiyatları kaynaklı yükselen emtia fiyatlarının etkisi hissedilmiştir. Petrol fiyatlarındaki söz konusu gelişmeye paralel olarak rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı aylık enflasyonu belirgin oranda yükselmiştir. Öte yandan, ana metal sanayi fiyatları uluslararası metal fiyatlarının etkisiyle ılımlı bir seyir izlemiştir. Petrol ve ana metal kalemleri dışlandığında ise imalat sanayi fiyatları aylık ve yıllık bazda yükseliş kaydetmiştir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir