Seans Öncesi… Merkez Bankası Kararları ve Piyasalar…08:35

Dün Merkez Bankası’ndan (MB) yine sürpriz (piyasaların ve benim beklentimin dışında)kararlar açıklandı. Bu kararları ayrıntılı olarak bugün gazetesindeki köşemde anlattım. Bu yüzden burada tekrar değinmeyeceğim. Okumak için tıklayınız. Burada piyasalar üzerindeki olası etkilerini aktarmaya çalışacağım.

Dün MB kararları sonrasında borsa yeniden artış trendine girdi. Bu artış ani ve zıplama şeklinde olmadı. Gerçi kararlar açıklandıktan hemen sonra ilk anda 350 puan civarında yükseliş görüldü ama asıl ondan sonrası önemliydi. Dış piyasalar genel olarak yatay ve hatta aşağı eğimli olmasına rağmen bizim piyasa 84 bine çok yakın bir seviyeden kapandı. Dünkü yorumumda MB’dan ne tür kararlar gelirse borsanın artabileceğini, hangi tür kararlar gelirse borsa üzerinde aşağı yönlü baskı yaratabileceğini belirtmiştim. Piyasa da munzamda artış beklediği için, karar öncesinde borsanın hafif aşağı yönlü seyir içinde olmasını bekliyordum. Ama dün borsa açılıştan itibaren yatay seyretti. Piyasa faizin üst seviyesinde 100 baz puanlık indirim beklemiyordu ama, belki de munzamlarda artış olmayacağı sinyalini almış olabilir.

Sonuç olarak bu kararlar büyümeye destek verecek. Enflasyon konusu geri plana itilmiş ve cari açıktaki olası artışa da biraz göz yumulacak durumu var. İçeride talep büyümesi devam edecektir. Bu kararlar sonrasında, Babacan veya Merkez Bankası Başkanı BAşçı’dan kredi büyümesindeki yüzde 15’lik sınır da yukarı çekilebilir. Bu da borsaya olumlu katkı yapar. MB şu an dövizin yukarı gidişinden rahatsız olmadığı gibi, İsrail özrü ve barış sürecinin yeni sermaye akımları yaratarak kur üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacağını da öngörmüş olabilir.

Dün MB kararları sonrası gönderdiğim twitte borsada alım yapılabileceğini belirttim. Borsanın bundan sonraki yönünün yukarı olmasını ve dışarıdan sürpriz olumsuz haberler gelmediği sürece 84 bin seviyesinin aşılarak daha önceki rekor seviye olan 86.500 civarına doğru yükselişin devam etmesini bekliyorum.  Dolar/TL kuru için ise daha 1.75-1.77 aralığında olan dip seviyeyi 1.80’e çekiyorum. Eğer ciddi sermaye girişi olmazsa, dolar 1.80’i kendine destek yapacaktır. Birkaç ay sonra da enflasyonda yeniden yukarı yönlü hareket olasılığı var.  Türkiye dün dışarıdan pozitif ayrıştı ve yeni bir pozitif ayrışma dönemine girildiğini söylemek mümkün. Borsanın yeni desteği artık 82 bin seviyesidir ve bu seviyenin altında kapanış olmadığı sürece, pozisyonlar korunmalı ama 82 bin seviyesi stop olarak belirlenmelidir.Bugün 84 bin üzerinde açılış ve sonrasında 83.500’in destek yapılarak yükselişin süreceğini düşünüyorum. Yatırımcılar tahvil ve bono fonlarında pozisyonlarını artırabilirler.

Bu sabah diğer piyasalara baktığımızda, dün ABD’den gelen olumlu veriler sonrasında Dow endeksi yüzde 0.77 artış yaptı. Bu sabah ABD vadelileri yüzde 0.05 civarında artıda bulunurken, Asya cephesinde yatay hareket var. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

“Seans Öncesi… Merkez Bankası Kararları ve Piyasalar…08:35” ile ilgili 5 yorum

  1. Hocam ben bir çalışma yaptım fakat görüşlerinize ihtiyacım var;
    1990’dan beri her yıl;
    1000 $ almış olsaydık toplam 23 bin $ için toplam ödeyeceğimiz para yaklaşık 18 bin TL civarı oluyor
    Sadece dolarda kalsa 41 bin TL, dolar olarak yıllık % 2 ile sabit getirili araçlara yatırılsa 53 bin TL oluyor
    Bu bin dolarla altın almş olsaydık bugün toplam 150-155 bin TL miz oluyor
    Bu bin dolarla borsadan endekse paralel hareket eden hisselerden alınsa 240-250 bin TL oluyordu

    Bu sistemi uygulamak istiyorum ancak kafama takılan bir kaç soru var;
    1) Yıllık 1000 doların aylık karşılığı bugün için 150 TL, benim satın alma gücüm açısından 150 TL lik değerin zaman içerisindeki değişimini bu sisteme nasıl yansıtırım, buna gerek var mı?
    2) Pörtföy dağılımı açısından Borsa ve Ons fiyatının zirveden uzaklığını baz alarak bir sistem kurmak bana en doğru yaklaşım gibi geliyor bu konuda başka neleri dikkate almalıyım
    3) Kimi foreks şirketlerinden faizsiz hesap açarak 1 e 3 veya 1 e 2 kaldıraçla taşıma maliyeti ve süre kısıtlaması olmadan altın alınabiliyor, bu durum bana aşırı avantajlı görünüyor, kaçırdığım bir şey var gibi geliyor

  2. slm hocam öncelikle saygılar diyorum.
    çeşitli rasyolarla verdiğiniz tablonun son güncel halini paylaşırsanız bahtiyar etmiş olacaksınız
    teşekkürler iyi çalışmalar.

  3. sayın üstadım
    bende bir miktar arfyo hisse senedi var. uzun süredir taşıyorum. bildiğiniz üzere gecenlerde alternatif bank satıldı. arfyo hisesinin %65 i alternatif banka ait. dolayısıyla her iki hissedede coğunluk hissedar anadolu grubu. yapılan acıklamada hakim ortak değiştiğ için alternatif bank hissesinde cağrı yapılacağı noktasında acıklama yapıldığı halde arfyo hisselerinde bu yapılamadı. şirket yetkilisi ile konuştuğumda bu konunun kendi tasaruflarında olduğu ve cağrı yapılmayacağı yönünde. spk ile görüştüğümde tebliğlerin acık olduğu ve hakim ortak değiştiği takdirde kücük yatırımcıya cağrı yapma mecburiyeti olduğu yönünde. söylenen farklı uygulanan farklı. üstadım şimdi siz ne tavsiye edersiniz. şu lanet hisseleri satıp borsaya bir daha bakmıyalımı yoksa hak aranacak bir yer varsa söyleyin hakkımızı arayalım. ilginize teşekkür ederim. tavsiyenizi bekliyorum. selamlar.

    1. Yetkilinin ne söylediğinin hiç bir önemi yok. Sİz Durumu açıklayan ve mağdur olduğunuzu bildiren bir dilekçeyi SPK’ya gönderin ve süreç başlasın

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir