Seans Öncesi… 08:45

Dün borsa önce yükselip sonra geri çekildi ve 85.500 desteğinin altını gördükten sonra gelen alımlarla yeniden 86 binin üzerine çıktı ve 86.026’dan kapandı. Amerika’dan gelen PMI verileri de fena değildi. Kürsel PMI endeksi olarak bilinen JP Morgan’In hazırladığı endeks 2012’nin ilk çeyreğinde arttı. Genel olarak, ekonomilerde olumlu gelişmeler var. Asya cephesinden gelen Çin ve Japon PMI verileri de olumluydu. Dün ABD’de dow ve S&P sırasıyla yüzde 0.61 ve yüzde 0.51 artış kaydetti.

Bugün TÜFE ve ÜFE verileri açıklanacak. Mart ayında piyasada TÜFE’nin yüzde 0.40, ÜFE’nin ise 0.48 artması bekleniyor. Enflasyon cephesinde çok fazla sorun görünmüyor. Sürpriz yüksek rakamlar geleceğini zannetmiyorum. HAtta enflasyon beklentilerden düşük gelebilir.  Endeks yine 85.500 seviyesini destek yaparak zirveyi denemeye çalışacaktır. Küresel ekonomilerdeki olumlu hava, borsaların artışına devam etmesini sağlayacak nitelikte görünüyor. En büyük problem Avrupa olup, İtalya’da hükumet kurma girişimleri devam ediyor ve piyasalar şimdilik hala İtalya’ya kredi açıyorlar. Euro/dolar paritesi 1.28 civarında dalgalanıyor ve bu seviyede destek oluşturmaya çalışıyor. Avrupa’da işsizliğin rekor yüzde 12 seviyesine çıkması, reel problemlerin öyle kolay kolay çözülmeyeceğini gösteriyor. İleride Avrupa yeniden ciddi biçimde baş ağrıtabilir, fakat şu an piyasalar daha çok ABD ve Asya’daki olumlu gelişmelere odaklanmış durumda.

Borsamız zirveye yakın olduğu için bir miktar tedirginli ve acaba geri dönüş olur mu kaygıları var ama bugünkü şartlar altında İMKB’de ciddi bir geri dönüş yaşanmasını beklemiyorum. Olsa olsa dünkü gibi 85.500’e kadar geri çekilme veya en fazla 85 bin seviyelerinin testi söz konusu olabilir, fakat bunun olasılığını da düşük görüyorum. Bu yüzden açılışın yatay olmasını sonra da yukarı yönlü çaba içinde olmasını bekliyorum.

Altında ciddi sorun var ve altın fiyatları bu sabah 1566 dolar seviyesinde  bulunuyor. Son birkaç günde ABD’den gelen olumlu verilerle gerileyen altın için destek 1550 dolar seviyesinde bulunsa da, gelen altın raporları altının daha da fazla gevşeyeceği sinyalini veriyor. Portföyünde kısa vadeli altın bulunduranlar bir miktar daha gerilemeye hazır olmalılar. ABD’de bu ekonomik veriler olumlu gelmeye devam ederse, daha nce test edilen 1525 dolar seviyeleri de görülebilir. Bugün 15:15’de ADP istihdam verileri ve yarın tarım dışı istihdam verileri açıklanacak olup, istihdamın artıyor olması altın üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı yaratabilecektir. Altın almak bir süre daha beklenmeli. O cephede şartların olumsuza döndüğünü tekrar vurgulamak gerek. 1580 dolar seviyelerine doğru tepki gelirse satış yapıp alım için beklemede kalmak gerekir.  9 Nisan salı akşamı saat 20.30’da yeni bir webinar yapacağız.  Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

 

 

 

“Seans Öncesi… 08:45” ile ilgili 4 yorum

  1. Değerli Hocam,
    Kablo tv kullandığımdan tv den kanalınızı takip edemiyorum. Tv kanalının internet sayfasından yayın açılmıyor.
    bilgilerinize.
    Saygılar

  2. Webinar’ı dört gözle bekliyorduk.. Hocam özellikle düzenli alım yapanlar için uzun vadeli bir kaç hisseyi de yorumlamanızı rica ediyoruz..

  3. Webinar (uzaktan finansal okuryazarlık dersleri) ile sayenizde tasarruflarımıza kendimiz yön verebiliyoruz. Emeğinizin karşılığı ödenemez.

    Teşekkürler hocam.
    Dr.Okan AYAZ

  4. hocam ne olur salı yapmayın o gün yolda olacağım..webinarlarınızı dört gözle bekliyorum ve katılmayı çok istiyorum noolur hocam o gün olmasın..salıdan sonra bir gün olsun..:(

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir