Kaliteli Yaşam Endeksi’ nde İlk 10 Devlet Arasında Değiliz

Ekonomik Kalkınma İşbirliği Örgütü ( OECD ) tarafından hazırlanan Kaliteli Yaşam Endeksi ( Better Life ) bugün açıklandı.  Her yıl 34 sanayileşmiş ekonomiyi, istihdam, sağlık, çevre, eğitim ve gelir düzeyi istatistiklerine göre incelenen endekste, Avustralya ilk sırada yer aldı. Avustralya’ nın başarısının en büyük sırrı ise, son 22 yıldır ekonominin büyüyor olması, kişi başına düşen milli gelir ve refah seviyesinin her geçen yıl artmış olmasına dikkat çekiliyor. Listede ikinci sırada İsveç, üçüncü ve dördüncü  sırada ise Kanada ve İsviçre yer alıyor. GSYH bakımından dünyanın süper gücü  ABD ise listenin altıncı sırasında  yer almakta.

Türkiye ise son 20 yılda  yaşam kalitesini yükseltmek için epey yol almış durumda olmasına rağmen, ilk 10 ülke içinde yer bulamadı. Kişi Başı GSYH’da, Türkiye 10 bin 504 dolar ile ( 2012 rakamları )  OECD ortalaması olan yıllık 23 bin 47 doların çok  altında kalıyor.

İşsizlik de dikkat çeken kısım ise, Türkiye’de yaşları 15 ile 64 arasında paralı bir işi olan kişilerin yüzde 48’de kalması. OECD ülkelerinin ortalamasında bu oran yüzde 66’ya ulaşmış durumda.

Eğitim düzeyinde de Türkiye, OECD ortalamasının alında kalmaya devam ediyor. Türkiye’de yaşları 15 ile 64 arasındaki yetişkinlerin büyük bir kısmının  lise mezunu olduğu, OECD ortalamasının ise yüzde 74 seviyelerine ulaşmış durumda.

AR –GE / GSYH oranında ise Türkiye bugün % 0,9’a ulaşmışken ki bu oranın % 67’si Kamu desteklidir. Özel sektörün payı son derece azdır, OECD ortalaması ise  %2,4’e yükselmiş

2023 hedefleri arasında gösterilen Kişi Başı GSYH’nin 25 bin dolar olması ve dünyanın ilk on devleti arasına girmemiz en büyük dileğimiz. Ancak Kaliteli Yaşam Endeksi sıralamasında hala ilk 10 devlet arasında değiliz. Dolayısıyla,  işe ilk önce Kaliteli Yaşam Endeksi kriterlerinden başlarsak, 2023 hedeflerine ulaşmanın  daha kolay olabileceğini dip not olarak belirtmekte yarar var.

https://twitter.com/drismetdemirkol

http://bigyatirim.blogspot.com/

 Dr. İsmet DEMİRKOL

Dr. İsmet Demirkol’ un 24 Mayıs tarihindeki piyasaları değerlendirmesini aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz.

http://tvarsivi.com/bahcesehir-uni-ogr-uy-ismet-demirkol-piyasalardaki-son-durumu-degerlendiryor-24-05-2013-izle-i_2013050818868.html

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir