Seans Öncesi…Yabancı Takası Belirgin Şekilde Azaldı

Son iki günde borsadaki hareketlerin klasik özelliği açılışta yüksek seviyeden açılıp daha sonraki saatlerde bazen artan oranda satışların gelmesiydi. Dün hem bugün TV’de hem de yazılarımda belirttiğim üzere, teknik olarak talep göstergeleri aykırılık çizmişti. Bunun yanında özellikle son iki gündeki işlemlerde yabancı takasında belirgin azalma oldu.

yabtakas-19-haziran

 

Bu grafikte görüldüğü üzere dün takas oranı 64.29’dan 63.63 seviyesine geriledi. Bu durum endeksin yukarı yönlü hareketlerinin cılız kalacağını gösteriyor. Dolayısıyla daha önceki yorumlarımda da belirttiğim üzere, 73 bin ile 80 bin aralığındaki geniş kanalda dalgalanan bir endeks var. TV’de belirttiğim üzere, bu tür zamanlar çiseleyen yağmura benziyor ve ıslanmadım zannederken düşüşler sonrasında geriye baktığınızda ıslanmış olduğunuzu hissediyorsunuz. Endeksin dünkü hareketlerine baktığımızda, satış baskısı oluşan yerlerde hacmin de arttığını gördük.

endeks-19-haziran

 

Grafikte görüldüğü üzere, dün TKE göstergesi 50’nin altına gerilemiş ve bunun yeni düşüşleri de beraberinde getirebileceğini belirtmiştim. Özellikle 79.500 seviyesinin üzerinde kapanış zordu ve nitekim endeks 78.500’ü de aşağı geçerek, 77.739 seviyesinden kapandı. Bugün dış piyasalar genel olarak hafif aşağı eğimli bulunuyor. Eğer bugünkü açılış son iki günde olduğu gibi yüksekten olursa iyiye işaret değildir. Ama dış piyasalara göre daha fazla düşüşle açılırsak satış baskısı kesilebilir ve önce yatay daha sonra da yukarı yönlü bir hareket görebiliriz ama yine de yukarı yönlü hareket marjımız her geçen gün zayıflayacaktır. Teknik olarak önemli ilk destek 76.500 seviyesinde olup, bu hafta içinde bu seviyelerin de görülebileceğini düşünüyorum. Fakat şunu da söyleyeyim ki, bu son iki günde endeksin düşüşüne direnen ve finansal yapısı sağlam şirketleri izlemekte fayda var. Her kağıt, endeksin gerilemesiyle geriler diye bir kaide yoktur. Bu tür zamanlar kağıt seçimi için iyi zamanlardır. Ben bu konuda bir çalışma yaptığımda sizlerle paylaşacağım. Asıl kritik olan konu tekrar 73 binin altını görmemektir. Şu an için kısa vadede bu seviyenin de aşağı kırılmasını beklemiyorum. Bir konsolidasyon sürecindeyiz ve bu süreç bir süre daha devam edecek olup, 75 bin civarında önemli destekler oluşacağını düşünüyorum. Bugün FED kararı bekleniyor ve ABD vadelileri düne göre yüzde 0.08 aşağıda bulunuyor. Yani yatay bir hareket yapıyor diyebiliriz. Asya cephesinde Çin’de düşüş yüzde 1.50’yi geçerken, Japonya yüzde 1.16 yukarıda bulunuyor. Yani karışık bir görünüm var. Dün PPK toplantısı kararları sonrasında gösterge faizin yükselmesi borsaya ekstra satış da getirdi. Bugün en azından bu etki azalacaktır. 76.500-78.500 aralığında dalgalanma olması normal şartlarda doğal olan ve olması gereken harekettir.  Dolar/TL kuru bu sabah 1.8867’den işlem görüyor ve dün gösterge faiz 6.81 seviyesinden kapandı. Bugün bu cephelerde yatay hareket bekleyebiliriz. Herkese bol kazançlı günler olmasını diliyorum. Diğer tüm konuları kapsayan bültenimizi saat 09:00’dan itibaren www.paramineyapayim.com sitesinden okuyabilirsiniz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir