Seans Öncesi… Teşekkürler Draghi

Dün sabah yorumumu yazarken dikkatimi çeken şey doların yüksek seviyede bulunmasıydı. Gün boyunca da dolar yükselmeye devam etti. Bir ara 1.96 seviyesine ramak kaldı. Piyasa stresliydi ve Gelişmekte olan ülkelerden çıkan paradan bizim piyasalar da  etkileniyordu.  Saat 16:00’ya kadar piyasa hem hacimsiz hem de yönsüz hareket ediyordu. Bugün gazetesinde özetini verdiğim Draghi’nin açıklamaları sonrasında (buradan okuyabilirsiniz.)Avrupa borsalarında sert artışlar başladı ama biz yaklaşık 10 dakika pek reaksiyon vermedik. Doların düşmeye başlamasıyla birlikte bizim borsada da alımlar başladı ve seans sonuna doğru son yarım saatte oldukça hızlandı. BIST-30 kağıtları bu yükselişte başı çekti. Endeks 73.500 seviyelerinden 75.500 seviyesine kadar yaklaşık 2 bin puanlık artış yaptı.

Bu sabah Asya cephesi olumlu Japonya ve Çin yüzde 1.86 ve yüzde 0.46 artıdalar. ABD vadeli endeksleri ise yüzde 1’e yakın yukarıda bulunuyorlar. Dün ABD borsaları kapalıydı. Bugün artış bekleniyor.

Draghi bol likidite ve uzun süre düşük faiz sözü verince böyle oldu. Türkiye’nin yumuşak karnı cari açık ve küresel likidite azalması bize zarar veriyor. Borçlanma maliyetlerimizi artırıyor. Draghi’nin sözleri bu konuda rahatlama getirdi.  Son yükselişi kalıcı bir yükselen trendin başlangıcı olarak almak yanıltıcı olabilir. Bugün özellikle dün hareketli olan hisseler dünkü seviyelerinden birkaç kademe yukarıda açılabilir. Endeks güne 500 puan civarında bir artışla başlayabilir ama 77 bin direnci hala geçerlidir. Borsa yatırımcısı doları izlemelidir. Dolarda hala yukarı ataklar olabilir. Merkez Bankası’nın takınacağı tavır da önemli olacaktır. Günlük 50 milyon dolarlık döviz satış ihaleleri yeterli olmuyor. Dün dolar geriledi ama gösterge faiz pek yerinden oynamadı. Bu da borsadaki yükseliş isteğinin önüne set çekebilir. Dolayısıyla yeniden eski günlere döndük demek için çok erken. Endeks yüksek açılır ama yükselişini devam ettirmesi için küresel borsalarda alımların devam etmesi gerekir. Açılış sonrasında yükseliş, sonra da 75.000-77.000 aralığında dalgalanma bekliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir