Seans Öncesi… Küresel Para Nereye Gidiyor?

Dün neler olduğunu ayrıntılı olarak anlatmayacağım. Merkez Bankası 7 ihale düzenledi ve 2 milyar 250 milyon dolar tutarında döviz satışı yaptı. Bu arada piyasada faizler yeniden yüzde 8.26 seviyesine geldi.  Borsa ise çok zayıf bir günün ardından seans sonuna doğru satış yedi ve endeks yüzde 1.95 değer kaybetti.

Bu sabah itibariyle dolar 1.9473 seviyesinde bulunuyor. Dün 1.9513 seviyesinden kapanmıştı. Yani hafif bir gerileme var. Bu gerileme, dış piyasalardaki hareketlerden kaynaklanıyor. Şu an diğer paralar da dolara karşı hafif değer kazanıyor.  Borsalara baktığımızda ise Japonya yüzde 2.33 artıda bulunurken, Çin de yüzde 0.22 artıda bulunuyor.  Dün Portekiz’deki hükumet krizi çözüldü ve Yunanistan konusu en azından şimdilik 3.1 milyar euro yardımla geçiştirildi. Almanya’dan gelen veriler iç açıcı değildi. ABD vadeli endeksleri bu sabah oldukça güçlü duruyorlar ve yüzde 0.40-0.45 artıda bulunuyorlar.

Dış dünya güne olumlu başlarken, bizim piyasalarda  yine döviz atağı olup olmayacağı merak ediliyor. Şu an Türkiye yabancılar için inanılmaz bir oyun alanı durumunda. Eğer “Para Harekatı” isimli kitabımı okuduysanız, orada Hong Kong’un başına gelenleri anlatıyorum. Daha önce Para dergisinde de Malezya’yı anlatmıştım. Şu an Türkiye’nin genel verileri, üzerinde tam anlamıyla spekülasyon yapılacak ülke konumuna sokuyor bizi.  Dış açığımız yüksek, ciddi finansmana ihtiyacımız var ve Merkez Bankası dolar satarak bu atakları geçiştirmeye çalışıyor.  “Finansal teröristler” deyimini ilk defa “Para Harekatı” isimli kitabımda kullanmıştım.

Şu an artık paralar ülkesine dönüyor diyoruz ama iş tam da öyle değil. Normal şartlar altında ülkesine dönen bir para, burada elde ettiği kârı burada bırakacak şekilde bir döviz kurundan çıkış yapmaz. Yani bir yılda yüzde 6 faiz kazanmışsa dövizini yüzde 8 yukarıdan almaz.

Çok önemli bir soru soralım: Şu an ABD tahvillerinden para çıkıyor. Dünyanın gelişmekte olan borsalarından (Çin dahil) para çıkıyor. Emtia artmıyor, yani emtiaya para girmiyor. Gelişmekte olan ülkelerin tahvilleri satılıyor ve faizler yükseliş trendinde bulunuyor. Yani Tahvil satılıyor, Borsa satılıyor, emtialara para girmiyor, bu para nereye gidiyor?

Bu para şu an FX piyasalarına girmiş durumda. Her ülke adeta bir hisse senedi gibi. Nasıl ki her hisse senedinin artıları ve eksileri bulunur, Türkiye’nin de zaafları ve yumuşak karnı var. Öte yandan sadece biz değil, Rusya, Güney Afrika, Bezilya vs.. gibi ülkeler de sanki birer hisseymiş gibi düşünülüyor.  Şu an Finansal terör devreye girdi. En iyi para hangi ülkenin üzerinden kazanılır? sorusu cevaplanıyor ve o ülkenin kurlarına atak yapılırken, 1’e 50- 1’e 100 kaldıraçlarla işlem yapılıyor. Yani Merkez BAnkası bire bir kaldıraçla işlem yaparken, karşı cephedekiler 1’e 50 veya 100 kaldıraçla saldırıyorlar. Aynı olayları Malezya yaşadı. Aslında ülkeden kaçan para falan yok. Sadece bankada hesap değiştiriyor. Bu arada sizi yüksek faize zorluyorlar, biliyorlar ki faiz yüzde 12 falan olursa bu oyun bitecek. Oyunun nasıl sonlanacağını da biliyorlar. Bu oyunu bitirecek olan şey, zamanında Hong Kong’un veya Malezya’nın yaptı şeydir.

Bir gece ansızın gelebiliriiiiiiimmmmm.  demeniz gerekiyor. Ansızın gelince ne mi yapacaksınız? Onu da sonra anlatırım. Şu an yayına gitmek zorundayım (güzel fikir…. devamını yayında anlatırım….)

 

 

“Seans Öncesi… Küresel Para Nereye Gidiyor?” ile ilgili 3 yorum

  1. üstadım işyerinden TV izleyemiyoruz ki merak da ettik, yazıya bir küçük paragraf ekleseniz keşke yayın sonrası :sad:

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir