Merkez Gelecek Aylarda Faiz Koridoru Üst Bandını Yüzde 9′ a Çekebilir

Merkez Bankasının dün gerçekleştirdiği tarihi PPK toplantısı sonrası, faiz koridorunun borç alma faiz oranı olan %3,5’ lik kısmını değiştirmezken borç verme faiz oranını %7,25’ e yükseltti. 21 ay aradan sonra koridorun üst bandını genişleten TCMB kararına rağmen iç piyasada görünüm pek parlak değil.

TCMB, dün gerçekleştirdiği,  PPK toplantısı sonrasında faiz koridoru üst bandı olan borç verme faiz oranını 75 baz puan artırdığını açıklamasının yanı sıra  24 Temmuz tarihinden itibaren ek parasal sıkılaştırma uygulaması yapılan günlerde; döviz ihalesi açılmayacağını ve bankalara piyasa yapıcısı repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını belirtmesi  MB’nin bugünden itibaren, piyasa yapıcısı bankalara likidite sağlamayacağı nedeni ile bankaların,  50 puanlık ek avantajı da  ortadan kalkmış oldu. bankaların borçlanma maliyeti 125 baz puan arttı. Dün ki kapanış da BIST günü % 0,59 kayıpla 75,368’den tamamlarken, gösterge tahvil faizi % 9’u geçti. Dolar da ise 1,9035 seviyeleri destek olmaya devam ediyor.

Peki bundan sonra ne olacak? Merkez Bankası şu ana kadar 6,6 milyar $ döviz satışı gerçekleştirmiş durumda. Faiz koridorunun üst bandını 75 bp arttırmak Dolar da bir miktar düşüş sağlasa bile, orta vade beklentim,FED’ ten gelecek açıklamalara odaklı olduğundan ve muhtemelen Eylül ayında parasal genişlemenin azaltabileceği ihtimali güçlendiğinden faiz koridorunda 175 bp daha artış olma ihtimali güçleniyor. Yıl sonunda faizin üst bandı %9’a yükselirse şaşırmamak gerekir. Çözüm sadece faiz artırımı mı ? derseniz bu saatten sonra değil derim. Çünkü, FED yeni ekonomi politikasını hayata geçirmeye başladı. Son 6 aydır iç talep ağırlıklı büyüyen Türkiye, faizlerin daha da yükseldiği bir ortamda sadece tüketici kedilerinde ki artışa sınırlama getirebilir. Doğrudan Yabancı Yatırım girişi 3 milyar doları aşmış değil. Yıl sonu 15 – 20 milyar $ gelirse mükemmel olur ancak şu an ki konjonktürde bu biraz zor görünüyor.  Dolar da Ağustos ayının ortaları hatta sonlarına kadar  düşüşler görülse bile şok FED’ in Eylül toplantısı sonrası, 1,95 – 2,00 bandına doğru zirveler görme ihtimali hala yüksek görünüyor.

MB faiz kararı ve diğer piyasa beklentilerimin yer aldığı televizyon program linki: http://tvarsivi.com/player.php?y=115&z=2013-07-22%2016:36:00

Dr. İsmet DEMİRKOL

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi

https://twitter.com/drismetdemirkol

http://bigyatirim.blogspot.com/

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir