Seans Öncesi… Borsa Döndü mü?

Borsanın dipten ve tepeden dönüşlerine ilişkin en önemli göstergelerden biri işlem miktarı oluyor. Dün ilk seansta bankalar yüzde 10’un üzerinde yükseldi ve bazı bankalar tavan oldu. İkinci seansta tavanlar çözülünce satış dalgası geldi. Sonraki alım ve yukarı hareketler cılız kaldı ve endeks en yüksek 80.569 seviyesini gördükten sonra, yaklaşık 1000 puan aşağıdan 79.466 puandan kapandı. Önümüzdeki bir hafta içinde 80.750 önemli direnç oldu ve çok anormal ve beklenmedik olumlu haberler olmadığı sürece bu seviyeyi aşmasını beklemiyorum. Bugün Asya borsalarının çoğu kapalı sadece Japonya açık. Nikkei endeksi yüzde 0.13 aşağıda bulunurken, ABD vadelileri de yüzde 0.10 aşağıda hareket ediyorlar. Dün ABD endekslirinde aşağı yönlü kapanış oldu ama Borsada bir konsolidasyon hareketi en büyük olasılıktır. Yani yön arama hareketleri göreceğimizi düşünüyorum.  74 bin ile 78 bin aralığında oluşan boşluk  kısa vadede doldurulmaya çalışılabilir. Fakat hisse bazında sert hareketler beklenebilir. Bankalar ve holdingler daha istikrarlı bir görünüm sergiler.

DIş piyasalardaki genel havaya bağlı olarak aşağı yönlü bir açılış olsa da bugün içinde yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Ama 80.750’nin aşılması zor. Bu aşamada endekse yakın hareket eden ve betası yüksek kağıtlarda   alım önermiyorum. Bir iki gün boyunca endeksin belirli bir seviyede dengeye gelmesi lazım. Bu dengenin 74 bin ile 77 bin aralığında oluşmasını bekliyorum. Bana göre borsa göreceği yeri gördü ve döndü ama daha öncekiler gibi sert düşüşler beklemiyorum. Dengelenme dönemine girdik. Bu sabah dolar/TL kuru 1.9644 seviyesinde bulunuyor. Büyük olasılıkla 1.97’nin de üzerini göreceğiz ama yeniden 2 TL nin üzerinde kalıcı bir denge bulması kısa vadede zor. Dolayısıyla 2 TL seviyesi direnç durumundadır.  Gösterge faiz 7.82 seviyesinde olup iyi bir gerileme yaptı. 7.50’nin altı zor. 9.20-9.50 seviyesi de ciddi bir destek konumundadır.  ABD 10 yıllık faizleri 2.73 seviyesinde olup, kısa vadede 3’ün üzerine çıkması zor. 2.70-2.90 aralığında dalgalanır.

Bu aşamadan sonra FED’in bir sonraki toplantısına kadar ABD ekonomik verileri piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Bugün önemli bir veri yok. Sadece AB bölgesi tüketici güveni izlenecektir. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle… BU veri ile beklenti aşağıdaki gibidir.
17:00/Euro Bölgesi/Tüketici Güveni/Eylül/Beklenti: – 14.5/Önceki: – 15.6

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir