Seans Öncesi…Eee Şimdi…

FED kararını verdi, piyasalar coştu ve bu fırsatı iyi kullananlar çok iyi yerlerde sattılar. Şimdi de acaba 84-85 bin olur mu? sorusu var.  Cuma günü borsa yüzde 2 düşerken, cuma akşamı ABD borsaları da sert değer kayıpları yaşadılar. Dow yüzde 1.19 düşerken, S&P500 endeksi, yüzde 0.72 geriledi.  Şimdiki hikayemiz ABD’nin borç limitleri… 1 Ekim’e kadar ABD’de siyasilerin buna çare bulması bekleniyor. Ne olacağını şimdiden söyleyeyim, borç limitinin artırılması yine son saniyelere bırakılacak.Zaten FED de bu borç tavanı olayı çözülmeden sıkılaştırmaya başlamak istemedi. Eğer piyasalar da benim gibi, son saniyede borç tavanının artırılacağını düşünüyorsa, 1 Ekim’e kadar bu bahane edilir, borsalar geri çekilir ve alım imkanı yaratılıp ardından da “Aaaaa bakın borç tavanı da artırıldı” denilerek yeni bir yukarı hareket daha başlatılır. Eğer piyasa bu sefer siyasi oyunların daha sert geçeceğini ve Obama’nın köşeye sıkıştırılacağını düşünüyorsa, yine düşüşlerin olduğu bir hafta olur. Sözün kısası, ABD’deki ekonomik verilerden çok, Demokratlarla Cumhuriyetçilerin söz düelloları piyasalar üzerinde daha etkili olabilir.

Bu sabah Asya cephesinde Japonya kapalı. Çin’de PMI verisi beklentilerden iyi geldi ve borsa yüzde 0.76 yukarıda bulunuyor.  ABD vadelilerine baktığımızda ise haftaya başlarken genel olumlu bir hava görüyoruz. ABD vadelileri yüzde 0.18 civarında yukarıda bulunuyorlar.

BIST-100 endeksi geçen haftayı 77.862 seviyesinden kapattı. Bu haftaya başlarken 79 bine doğru bir yükseliş çabası içinde olacağını ama 79 bini geçemeyeceğini düşünüyorum. Teknik analiz kurallarına göre baktığımızda ise, 74 bin ile 78 bin arasında bir boşluk oluşmuştu. Bu hafta içinde endeks bu boşluğu doldurmak isteyebilir. Zaman zaman alımlar gelecektir ama 79.750 seviyesinin üzerinde bir kapanış olmadan endeksin yükselişine devam edeceğini söylemek zor. Bu nedenle yeni alım düşünenler, ya endeks 74-75 bin aralığına geldiğinde ya da 79.750’nin üzerinde bir kapanış olacağını anladıklarında alım düşünebilirler. Bu arada, kağıt bazında bu tür zamanlarda kazandıran hareketler olabiliyor. Alım düşüneneler endekse yakın hareket eden betası yüksek kağıtlar yerine, hisse bazlı analizlere bakmalılar.

Dolar geçen hafta 1.93 civarına kadar gerilese de geçen haftayı 1.98’den kapattı. Bu sabah itibariyle bir ara 1.9719 seviyesini gördü ama şu an 1.9760 seviyelerinden işlem görüyor. Eğer 1.97 veya altına inecek olursa, dolarda alım düşünülebilir. Özellikle de açık pozisyonu olanlar bu pozisyonlarını 1.97 altında kapatabilirler. Önümüzdeki birkaç hafta içinde dolarda yeniden 2 seviyelerini yukarı geçme çabası görebiliriz.

Derecelendirme kuruluşlarından, S&P yarın, İstanbul’da “Türk Şirketleri” konulu seminer, Perşembe günü ise Fitch, “Türkiye Kredi Görünümü 2013” adıyla bir konferans gerçekleştiriyor. Bu konferasnlarda bu kuruluşların söyleyecekleri de piyasalar üzerinde etki yaratabilir. Yatırımcılar bunlar izlemelidirler. FITCH daha önce olumlu açıklamalar yapmıştı. S&P ise Türk şirketleri hakkında konuşurken makro dengelere de değinebilir.

Almanya’da Merkel seçimlerden süper bir sonuç alarak yüzde 42 oyla çıktı. Oyların yüzde 42’sini alan Merkel’in ortağı yüzde 5 olan ülke barajını geçemedi. Yüzde 26 oyla ikinci olan SDP ile Merkel’in güçlü bir koalisyon kurması bekleniyor ama ekonomi politikalarında ters düşebilirler. Yani kolay olmayabilir. Eurod-dolar paritesi seçimlerden sonra 1.3542 seviyesine kadar yükseldi ve şu an 1.3526 civarında bulunuyor. 1.3590 seviyesine stop konularak, short pozisyon açıp, 1.3420 civarında kâr realize edilebilir. Yalnız bu trade risklidir. 1.3590 yukarı geçilirse 1.37 seviyeleri de görülebilir. Bu yüzden 1.3590’da stop yapamayacak veya bu zarara katlanamayacak olanlar uygulamamalılar. 

Herkese bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…

 

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir