Seans Öncesi… Fitch’le Uyandık

Bugün FITCH isimli derecelendirme kuruluşu bir toplantı yapacak. Bu toplantı öncesinde sabahın erken saatlerinde FITCH’den mesajlar gelmeye başladı ve anında piyasa uzmanları arasında yankı buldu. Sosyal medyada şu an FITCH mesajları veriliyor. Toplantı öncesinde yapılan bu açıklamaların yerinde olup olmadığı çok tartışılabilir ama toplantıda konuşulacak konular arasında cımbızla çekilip ön plana çıkartılabilecek yanlış mesajları engellemek adına kendilerinin bu mesajları vermek istediğini düşünüyorum.  Ana tema sermaye girişlerinin azalması durumunda büyümenin yavaşlayacak olması ama bir krize neden olmayacağı şeklinde özetlenebilir. Fakat FITCH bir vurgu daha yapıyor ve sermaye girişleri çok kısıtlanırsa ekonomide sert iniş olabileceğini  de belirtiliyor. Bu açıklamalardan anladığım kadarıyla şu an birçok piyasa uzmanının düşündüğü gibi, FED son kararıyla ekstra bir süre daha sağladı ve orta vadede küresel sermaye gelişmekte olan piyasalara (GOP) eskisi gibi akmayacak. FITCH, “Buna göre önleminizi alın” mesajını veriyor. Bu mesajlara ek olarak, kamu dengelerinin güçlü olduğunu, hanehalkı borcunun ılımlı seviyede olması ve bankacılık kesiminin güçlü yapısı nedeniyle kriz olasılığını düşük görüyor. Ayrıca Türk reel sektörünün de dinamik olduğuna vurgu yapıyor.

Sonuç olarak FITCH’e göre, manevra alanı kısıtlanacak ve büyüme oranı aşağıya gelecek bir Türkiye söz konusu. Dolayısıyla sayın Başçı’nın “sermaye girişleri artarsa kur 1.80’e bile inebilir” öngörüsünün gerçekleşme olasılığı düşüktür. Şu anki ortamda, küresel sermaye akımlarının tersine dönerek yeniden GOP’lara akması beklenmiyor.

Bu açıklamaların içinde olumlu unsurlar bulunsa da, piyasalara en kötü olasılığa göre pozisyon aldıklarından, olumsuz mesajları daha fazla dikkate alabilir.  Dün dış piyasalarda hava yine iyi değildi. ABD’nin borç tavanı sorununun çözüleceğine ve yumurta kapıya gelince kararın alınacağına herkes inanıyor ama, hafta başında da yazdığımız üzere, bu karar çıkana kadar kimse risk almak istemiyor. Demokratlardan ve Cumhuriyetçilerden gelen mesajlara göre, Obama’nın bu kararı çıkartmak üzere harcamalardan kesinti yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Eğer kesinti miktarı yüksek olursa, yeniden ABD’nin büyümesine ilişkin endişeler oluşacaktır. Obama’nın ödün vermeden borç tavanı işini çözmesi zor görünüyor.

Ortamın kırılganlığı devam ederken, dün bizim borsa da dış piyasalara paralel bir hareket izledi. Dün 76.600’den güne başlayan endeks bir ara 77 binin üzerini gördükten sonra 76 bine kadar geriledi. İkinci seansta bir ara iyi alımlar geldi ve endeks yeniden 76.850’lere kadar yükseldi ama seans sonuna doğru yeniden satışların artarak endeksi 76.250 seviyesine doğru çektiğini gördük. Bu sabah Çin’de yüzde 1.55 gerileme var. Japonya yüzde 0.30 artıda ve ABD vadelileri de düne göre yüzde 0.16 yukarıda bulunuyorlar. FITCH açıklamalarının piyasa tarafından nasıl değerlendirileceği konusunda net bir yorum yapmak zor. Bu açıklamalar sonrasında dolar/TL kurunda çok net hareketler olmadı ve kuru fazla etkilemedi.  Borsa üzerinde de çok belirgin etki yapmasını beklemiyorum. Borsa, daha çok dış piyasalara paralel bir seyir izleyecektir. 76 bin desteğini dün iki defa test ederek, 76.250’den kapandı. Bugün açılışta aşağı yönlü bir hareket olabilir. Bu hafta boyunca belirttiğim üzere, yükselişler cılız kalmaya devam edecektir. 78.250 seviyesinin yukarı geçilmesi zor. 74-78 bin aralığındaki boşluğun ise bu hafta içinde dolmasını bekleyebiliriz. Borsada net ve sağlıklı bir yükseliş için şartlar uygun değil. DÜnkü piyasa hareketlerine benzer şekilde dar alanda iniş çıkışlarla günü geçirebiliriz. Fakat bugün ABD’den hem büyüme hem de işsizlik başvuruları verileri açıklanacak. Saat 15:30’da açıklanacak bu verilerden sonra borsada sert hareketler görebiliriz. ABD’nin daha önce açıklanan 2. çeyrek büyüme tahmini yüzde 2.5 seviyesindeydi. Şimdi yüzde 2.7 bekleniyor. Eğer 2.5’in altında bir rakam açıklanırsa beklentilerin altında kalır ve bu durum GOP’lar için olumlu yorumlanabilir. Sebebi de tahvil alımının azaltılması işinin geciktirileceğine ilişkin bir sinyal olarak algılanması olur.

Görüldüğü üzere, borsa için net bir yön belirtmek zor. Ama bildiğimiz birşey var ki, geçen hafta görülen 80.500 seviyesinin tekrar görülmesi olasılığı zayıf olup, yukarı yönlü güçlü bir tepki olduğunda piyasa bunu satış fırsatı olarak kullanır ve orta vadeli resim aşağı yönlü olmaya devam eder. Alım düşünenler veya elinde endekse yakın hareket eden hisseler bulunanlar 75.750’yi stop olarak kullanabilirler. Bugün 76.850’nin üzerinde bir saatlik grafiklerde kapanış olursa kısa vadeli trade amaçlı pozisyon açılarak 78 bin civarı satış için hedeflenebilir. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Seans Öncesi… Fitch’le Uyandık” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir