Fed’ in Kararında Ne Değişti?

Küresel piyasalar, Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesinin ( Federal Open Market Committe) 2 gün süren toplantısı sonrası ekonomik aktivitelerde ve istihdam verilerinde olumlu verilerin görülmeye başlandığını ancak, toparlanma kanıtlarının biraz daha güçlenmesi gerektiğini belirterek 85 milyar $ tahvil alım programına devam etme kararını korudu.  “Konut sektöründeki toparlanmanın ise,  geçtiğimiz aylarda biraz yavaşladığını ifade ederek, mali politikanın ekonomik büyümeyi kısıtladığı ifade edildi.

Aslına bakarsanız, FED hala piyasalara net mesaj vermekten kaçınıyor. Ancak, dünki toplantı sonuç raporunun fazla güvercin sayılmaması başta ABD borsaları olmak üzere, bugün tüm piyasalarda olumsuz algılanacak gibi gözüküyor. Nitekim, Asya bugün negatif açıldı. Diğer yandan BIST 100 endeksi de yurt dışı ile paralel hareket ediyor.

FED muhtemelen Aralık ayında tahvil alım kararını devam ettirerek, ekonomik aktivitedeki toparlanmanın devam etmesini destekleyecek, 2014 Mart ayında ise 10 milyar $ varlık azaltma kararı alırsa şaşırmamak gerekir diye düşünüyorum. Borsalarda,  ralli ne kadar devam eder derseniz, ABD’nin borçlanma limiti ile ilgili kararı verileceği 07 Şubat’a kadar inişli çıkışlı bir piyasa görebilmemiz mümkün, ancak Doların, 2014 yılında tüm küresel para birimlerine karşı  değer kazanmasının devam edebileceğini de görebilmek mümkün.

Dr. İsmet DEMİRKOL

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi

https://twitter.com/drismetdemirkol

http://bigyatirim.blogspot.com/

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir