Seans Öncesi… Biraz Dinlenme Zamanı

endeks-26-kasim-2013

Dün ABD-İran anlaşmasının etkisiyle yüzde 1.18 eğer kazanarak kapanan BIST-100 endeksi yukarıda verilen 60 dk grafiklerde 200 barlık haeketli ortalamanın üzerine çıktı. Bu ortalama 76.120 seviyesinden geçiyor ve en azından kısa vadeli gün içi destek olarak verilebilir. Dün 75.500 direncinin kırılmasıyla bu seviye bu hafta için önemli bir destek konumuna dönüştü. Dün petrol fiyatları yüzde 2’den fazla gerilemişti. Bu sabah bu gerilemenin bir kısmını geri aldı fakat, sadece 1-2 günlük hareketten ziyade petrolün bundan sonraki 1-2 hafta içindeki seyri çok daha önemli olacaktır. Dün BIST-30 hisselerinden özellikle Tüpraş ve Gübre Fabrikaları İran konusundaki gelişmelerden en fazlaz olumlu etkilenen hisseler oldular. Bugün bir miktar geri çekilme görülebilir. Endeks bazında ise, dünkü coşkulu hava yerini bir miktar kar satışı ve gerilemeye bırakabilir. Fakat endeks 76.000 civarını aşağı kırmak istemeyecektir. Bu sabah itibariyle, ABD vadelileri yüzde 0.10 yukarıda bulunurken, Çin ve Japonya sırasıyla yüzde 0.15 ve 0.67 geri çekilme yapmış durumda. Hindistan borsası ise yüzde 0.46 aşağıda. Tahminen endeks 76.000 civarında bir açılış yaptıktan sonra, düşük hacimli yatay bir seyir içine girebilir.

Bugün ABD’den tüketici güven endeksi, konut başlangıçları, case-shiller konut fiyat endeksi ve Richmond FED imalat sanayi endeksi verileri açıklanacak. Avrupa cephesinden önemli bir veri yok. Tüketici güven endeksinin son değeri 71.2 seviyesindeydi. Şu an piyasa 72.9 olmasını bekliyor. Bu değerin üzerinde bir rakam bizim için olumsuz haber olur. Ama 72’nin altında bir rakam borsamız için olumlu haber olacaktır. Bu şartlar altında borsanın düne göre düşük seviyelerde ve yatay hareket yapmasını bekleyebiliriz.  Şu sıralar tahvil azaltım programının etkisi zayıflamış görünüyor ama tümüyle bitti demek için henüz erken.  BIST-100 endeklsi 75.500’ün altında bir kapanış yapmadığı sürece pozisyonlar en azından Aralık ayı ortalarına kadar korunabilir. Şu sıralar yabancı takasının da artış trendinde olması, borsada geri çekilmeleri sınırlayacaktır. Ama yine de olumsuz bir gelişmeye karşı yatırımcılar nerede stop yapacakları konusunu önceden belirlemeliler.

Gösterge faiz dün fazla hareketli değildi. Cuma günü 9.08 seviyesinden kapanmıştı ve dün 8.95 seviyesinden kapandı. Dün TCMB’Nin fonlama maliyeti yüzde 6.40 seviyesinde gerçekleşti. Gösterge faizin bugün de 8.90-9.05 arasında kalmasını bekleyebiliriz.

Dolar/TL kuru, dün 2 TL’Nin altını gördü. Bu sabah 2.0030 civarında bulunuyor. Bir süre daha bu seviyelerde hareket ettikten sonra 2’liranın altına tekrar gerileme yapabilir. Dolarda orta vadeli yukarı yön olasılığı zayıf görünüyor. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir