Seans Öncesi… Piyasalar İçin Bugün Dinlenme Zamanı Olabilir

endeks-10-Aralik-2013

Dün borsa tahmin ettiğimizden çok daha iyi bir açılış yaparak 74 bin seviyesinin üzerine çıktı ve gün içinde yatay hareket sözkonusu oldu. BIST-100 dün dış piyasalardan olumlu ayrıştı dersek yanlış olmaz. Günlük bazda yüzde 1.16 seviyesindeki bir getiri oldukça iyi bir performans olarak belirtilebilir. Yandaki tabloda görüldüğü üzere MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi sadece yüzde 0.38 yükseldi. Yabancı alımlarında çok net bir artış yok. Sadece hafif bir yukarı dönüş var ama istatistiksel olarak o kadar güçlü değil. Teknik olarak bakıldığında dikkat çeken konu 73.450 ile 74 bin aralığında yeni bir boşluk (Gap) oluşmasıdır. Bu boşluk ilerleyen günlerde doldurulacaktır fakat zamanlama yapmak zor. Dün ABD endeksleri hafif yukarı kapanışlar yaptı. Bu sabah Asya cephesinde genel olarak hafif aşağı eğimli hareket görüyoruz. Sadece Çin hafif yukarıda. Bu sabah Çin’den gelen sanayi üretimi ve perakende satışlar verisi olumluydu. ABD endekslerinin vadelileri ise düne göre yüzde 0.07 civarında yukarıda bulunuyor.

Bugün endeksin 74 bin civarında açılış yaparak dünküne benzer ama hafif aşağı eğimli bir hareket yaptığını görebiliriz. Bugün için en önemli direnç seviyesi 74.850-75.000 aralığıdır ve bugün bu seviyenin yukarı aşılmasını beklemiyorum. Amerika’dan redbook perakende satışlar endeksi, küçük işletmeler optimizm endeksi ve toptan satışlar verisi izlenecektir. Piyasalarda çok önemli etkileri olması beklenmiyor ama yine de izlemek gerekir.

Borsada yatay açılış ve sonrasında 73.500’lere doğru gerileme olması sağlıklı bir hareket olacaktır, 73.500’ün altında bir kapanış olursa, 76 bine doğru yükseliş hikayesini değiştirmemiz gerekecektir. Fakat şu anki verilere bakarak, 73.500 altında bir kapanış olasılığını zayıf gördüğümüzü de belirtebiliriz. Yatırımcılar, bugün için izlemede kalabilirler. Bir geri çekilme alım imkanı yaratabilir. FED toplantısı öncesinde borsalar yukarı yönlü hareketini sürdürmek isteyeceklerdir. Fakat Cuma gününden sonra FED stresi yeniden başlayacağı için, özellikle 75 bin 76 bin aralığına yükselmesi durumunda bir miktar kâr realize ederek beklemeye geçilebilir. Dün konuşan FED başkanları çok güçlü sinyal vermediler. Genelde karışık fikirler vardı. FED’in gelecek Çarşamba tahvil alımını azaltma olasılığını yüzde 40 olarak görüyor ve başlasa bile bir takvim açıklanarak başlanacağını ve 5 milyar dolardan fazla bir azaltım olmayacağını düşünüyorum.

Tahvil ve bono piyasasında 2 yıl vadeli gösterge kağıdın (TRT071015T12) faizi dün 9.12 seviyelerine kadar geriledi. Geçen haftaki stresli günlerin ardından faizdeki gerileme piyasaları rahatlattı. Gösterge faizin bugün 9.10-9.20 arasında dalgalanmasını bekleyebiliriz.

 

“Seans Öncesi… Piyasalar İçin Bugün Dinlenme Zamanı Olabilir” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir