Uğur Gürses – Sıcak paranın vedası

“Geçen yıl mayıs-kasım arası 6 aylık dönemde, hisse senedi ve tahvil yatırımları net 18 milyar dolarlık giriş gösterirken, bu yıl 2 milyar dolar çıkışta.”

Kasım ayı ödemeler dengesi verileri açıklandı. Cari açık geçen yılki seviyesinin 143 milyon dolar altında 3.9 milyar dolar oldu. Ama özellikle bu dönemde asıl izlenmesi gereken yer, cari açıktan çok ülkeye gelen kaynak yani finansman tablosu. İşte orada da şöyle bir görünüm var; birincisi ülkeye gelen kısa vadeli sermaye yani ‘sıcak para’ hızla azalıyor, ikincisi de bu azalışa paralel olarak Türk özel kesimi yurtdışında bulunan kaynakları (mevduat) ile ödemelerini yapıyor.

FED’in tahvil alımını kısma niyetini ilk kez telaffuz ettiği Mayıs ayından itibaren ödemeler dengesi verilerine 6 aylık dönemde bakıldığında, cari açığın önemli bir bölümünü finanse eden kısa vadeli sermaye girişinde kayda değer bir hız kesme var. İşte 2012 Mayıs-Kasım döneminde 17 milyar dolarlık cari açığa karşılık gelen finansman 37 milyar dolar iken bunun 23 milyar doları kısa vadeli sermaye girişi idi. 2013’de aynı dönemde, 23.7 milyar dolarlık cari açığa karşılık gelen finansman 20 milyar dolar iken bunun sadece 5.5 milyar doları kısa vadeli sermaye olmuş. Yani sıcak para çok sert fren yapmış.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Radikal Gazetesi)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir