Çetin Ünsalan – Sırma saçlı kıvırcık kel

Sırma saçlı kıvırcık kel olur mu? Çelişkinin böylesine güzel anlatıldığı bu ifadeyi, belli bir yaşın üzerinde olan herkes bugün gibi anımsayacaktır. Tam emin değilim ama ya Ferhan Şensoy ya da Tuncay Özinel hayatımıza kazandırmıştı.

Kellere de, sırma saçlılara da saygımız var. Ama teşbih bu ya hata olmazmış. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek basının karşısına geçip bütçe hakkında konuşmaya başladığında duyduklarım bana direkt bu sözü anımsattı. Sırma saçlı kıvırcık kel…

Diyor ki iç talep kısıntıya gidiyor, dış talep artabilir. Şimdi hangi pazara mal satacaksınız veya hangi dış talep artacak. Avrupa Birliği resesyondan çıkmış. Başlı başına bir tartışma konusu olsa da, gerçekleşmesi halinde bile tüketim çılgınlığına kapılacakları anlamına gelmiyor. Herkes biz mi?

Peki iç talep daralırken, enflasyon nasıl artıyor? Çünkü Şimşek önümüzdeki süreçte TL’deki değer kaybı ve gıda fiyatları en etken unsur olmak kaydıyla enflasyonun yukarılara çıkabileceğini söylüyor. Ardından da ekliyor; bu kalıcı değil. Hızını alamıyor; yüzde 1-3 arası enflasyonu yakalamaktan bahsediyor.

Yüzde 4 büyümenin mümkün olduğunu söyleyip, kendince manşet veriyor; ama ardından tasarruf fakiri Türkiye’de tasarrufların arttırılması şartını koşuyor. Ülkede resmi işsizlik bile yüzde 10 sınırına dayanıyor, ama Şimşek çok büyük bir istihdam yaratıldığından bahsediyor. İç talepteki daralmanın ise bunu tersine çevirebileceğini söylüyor.

Türkiye’nin en sağlam ayağının mali disiplin ve bütçe gerçekleşmesi olduğunu belirtiyor Şimşek. Son iki senedir,  yıl biterken sürekli bütçe hedeflerinin gider ya gelir açısından sapma içinde olduğunu ve zam yapmak zorunda kalacaklarını söylüyordu.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı 270 milyar dolarlık özel sektör borcundan bahsediyor, bankalar ile dövizzedeler arasında yeniden yapılandırma pazarlıkları yapılıyor; ama Mehmet Şimşek bunun problem olmadığını dile getiriyor. İşletmelerin yüzde 63’ünün dövizle borcu yokmuş.

Ülkedeki işletmelerin zaten yüzde 90’i KOBİ… Sadece Şimşek’in açıklamasına dikkat edersek büyük firmalara ilave yüzde 27’lik oranda küçük ve orta boy işletmelerin de sıkıntılı olduğu anlamı çıkar. Üstelik bunlar da muhtemelen ihracatçı ..

Aslında konuşma bunlar gibi çelişkili ifadelerle dolu ama daha fazla uzatmayacağım. Sanırım sadece aktardıklarımla bile niye dinlerken ‘sırma saçlı kıvırcık kel’ ifadesinin zihnimde uyandığını aktarabilmişimdir.

Esasen işin özü şu: Mehmet Şimşek de durumun oldukça fena olduğunu biliyor. Tıpkı Ali Babacan gibi… Ama ne yapsın? Doğruyu söyleyip de birini kızdırmamak için, açıklama yapıyormuş gibi davranıyor. Doğal olarak ortaya çıkan sonuç da bu: Sırma saçlı kıvırcık kel…

[email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir