Seans Öncesi Borsa Yorumu / Yine Ukrayna Yine Stres

Borsa İstanbul geçen haftayı yüzde 2.09 düşüşle ve 62.553 seviyesinden kapattı. Geçen hafta başında aslında piyasalar olumlu açılmıştı fakat…

endeks-3-mart-2014

Borsa İstanbul geçen haftayı yüzde 2.09 düşüşle ve 62.553 seviyesinden kapattı. Geçen hafta başında aslında piyasalar olumlu açılmıştı fakat Salı gününden itibaren, ses kayıtları, Rusya’nın tatbikata başlaması gibi sebeplerle sert düşüşler de gördük. Zaman zaman toparlanma olsa da, alımlar yeterince güçlü değildi.

Bu haftaya başlarken, dış piyasalarda stres var. Rusya’nın Ukrayna’nın Kırım bölgesine müdahalesi ve Rus parlamentosunda alınan asker gönderme kararı, Uluslararası alanda ciddi bir kriz yaratmış durumda. ABD Başkanı Obama, Rusya Başbakanı Putin ile çok uzun süren görüşmeler yaparak ikna etmeye çalıştı, fakat şu an Rus askerlerinin Kırım’a girmiş olması gerginliği daha da artırmış durumda. Soçi’de yapılacak G8 zirvesi de iptal edildi. Bunlar piyasalara olumsuz yansıyor. Bu sabah, gelişmekte olan ülke paraları genelde dolara karşı değer kaybediyorlar. Geçen haftayı 2.2080 seviyesinden kapatan dolar/TL kuru bu sabah 2.2240 seviyelerinde bulunuyor.

Asya borsalarında Çin hariç aşağı bir seyir hakim. ABD vadeli endeksleri ise Cuma gününe göre yüzde 0.65-0.70 aralığında değer kayıpları yaşıyorlar.

BIST-100 endeksi bu sabah, dış piyasalardaki bu gelişmelere paralel olarak, yüzde 1’e yaklaşan bir düşüşle açılabilir. Teknik dinamikler açısından bakıldığında kritik seviyelerde bir endeks görüyoruz. 60.750 seviyesi şu ana kadar üç defa test edildi ama aşağı kırılmadı. Cuma günkü kapanış her ne kadar bu seviyeden yaklaşık 1750 puan uzakta olsa da, hafta içinde 60.750 seviyesine dikkat etmek gerekiyor. Eğer aniden kısa süre içinde bu seviyeye düşüş olursa, destek kırılabilir ve bu durumda satış baskısı artar. Borsada yeni alım yapılmamalı. Yapılsa bile endekse ters hareket edebilecek ve hikayesi olan kağıtlara odaklanılmalı. BIST-100 endeksi, eğer seçime kadar 61.000 ile 64.000 aralığındaki bantta dalgalanmayı başarırsa çok iyi bir performans olarak değerlendirmek gerekir. Şu anki koşullar hisseler için hiç cazip değil.

Önümüze baktığımızda pek iç açıcı bir resim göremiyoruz. Seçim sonrasında birçok şey netleşecek denilse de, pek de öyle olmayabilir ve denklem daha karmaşık hale gelebilir. Bugün Şubat ayı enflasyon verileri açıklanacak. CNBC-E anketine göre yüzde 0.41 artış bekleniyor. Fakat daha yüksek gelebilir. Öte yandan Hazine bugün ve yarın beş adet tahvil ihalesi yapacak olup, bu ihalelerde faizler geçen haftaki ihalelere göre bir miktar daha yüksek olabilir.

Hazine Müsteşarlığının internet sitesindeki duyuruya göre, bugün düzenlenecek iki ihalede, 5 yıl (1715 gün)vadeli, 6 ayda bir yüzde 4,40 kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvili ile 5 yıl (1813 gün) vadeli, TÜFE’ye endeksli, 6 ayda bir yüzde 1,75 reel kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 4 Mart Salı günü ise 2, 7 ve 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin yeniden ihracını gerçekleştirecek. 2 yıl (721 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 5,35 kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvili ile 7 yıl (2443 gün)vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, değişken faizli devlet tahvili yeniden ihraç edilecek. Hazine, aynı gün, 10 yıl (3493 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde ,40 kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilini de yeniden ihraç edecek.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Yine Ukrayna Yine Stres” ile ilgili 1 yorum

  1. Hocam enflasyon yüksek. tepemizde savaş tamtamları çalıyor. ve endex -1,5 ..çok komik gibi geldi bana?

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir